Τι είναι ο υποτροπικός αεροχείμαρρος – Πού θα σκαρφαλώσει ο υδράργυρος


Τι δηλώνουν οι μετεωρολόγοι για το φαινό
μενο

Προ των πυλών βρίσκεται ο υποτροπικός αεροχείμαρρος που πρόκειται να φέρει στην χώρα θερμοκρασίες…καλοκαιριού στα μέσα του Μαΐου! Ο υδράργυρος αναμένεται να σκαρφαλώσει στους 30 βαθμούς Κελσίου, αλλά και να τους ξεπεράσει, προς τα τέλη της εβδομάδας.

Τη δικιά του εκτίμηση για το σκηνικό του καιρού έκανε και ο μετεωρολόγος, Τάσος Αρνιακός, εξηγώντας παράλληλα τι είναι το φαινόμενο αυτό. «Οι υποτροπικοί αεροχείμαρροι περνάνε αιώνες, χρόνια, μήνες πάνω από τη χώρα μας. Δεν είναι κάτι καινούργιο. Σε πολύ απλοϊκή έκφραση είναι ένα αέρινο ποτάμι που οδηγεί τα βαρομετρικά χαμηλά στη χώρα μας», ανέφερε αρχικά και συνέχισε:

«Εάν δεν υπήρχαν οι αεροχείμαρροι δεν θα είχαμε βαρομετρικά χαμηλά τα οποία είτε μας έρχονται από τον Πόλο, είτε από την Αφρική. Πέντε-έξι ημέρες θα διαρκέσουν οι υψηλές θερμοκρασίες. Μην εντυπωσιάζεστε από αυτές τις λέξεις».

Ο μετεωρολόγος επεσήμανε πως πιθανότατα η Παρασκευή θα είναι η πιο ζεστή μέρα και έπεται και το Σαββατοκύριακο που θα έχουμε 30άρια και πάνω. «Πάμε για τέλη Μαΐου, μην περιμένουμε και δροσιές. Σιγά σιγά τα 30άρια θα πολλαπλασιαστούν και η διάρκειά τους θα μεγαλώνει», κατέληξε ο Τάσος Αρνιακός.

Μαρουσάκης: «Ισχυρό, αλλά όχι ακραίο κύμα ζέστης»

Στο ίδιο μήκος κύματος και η πρόγνωση του μετεωρολόγου του OPEN, Κλέαρχου Μαρουσάκη.

«Θερμή αέρια μάζα θα εκτοξεύσει τον υδράργυρο σε αρκετές περιοχές κοντά στο Σαββατοκύριακο στους 33-35 βαθμούς Κελσίου με έμφαση τη δυτική, κεντρική και νότια Ελλάδα. Από Λαμία και πιο κάτω δηλαδή. Πρόκειται για ένα ισχυρό κύμα ζέστης, όχι όμως ακραίο το οποίο φαίνεται να διαρκεί μέχρι τις αρχές της επόμενης εβδομάδας, προτού πάμε σε πιο συμβατές με την εποχή θερμοκρασίες», σημείωσε και τόνισε: «Από την Παρασκευή ευνοείται και η μεταφορά αφρικανικής σκόνης».

Σχόλια