Νέες διπλωματικές πιέσεις στο Ισραήλ να μην εισβάλλει στη Ράφα

Πνευματικά Δικαιώματα Leo Correa/ AP

Κοινή επιστολή 13 υπουργών Εξωτερικών
- Οι Ρεπουμπλικάνοι απαιτούν από τον Μπάιντεν να παραδώσει άμεσα στρατιωτική βοήθεια στο Ισραήλ - Για ψευδείς ισχυρισμούς κατηγορεί το Ισραήλ τη Νότια Αφρική, μετά την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο
Kοινή επιστολή με την οποία καλούν το Ισραήλ να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας χερσαία επιχείρηση στη Ράφα απέστειλαν υπουργοί Εξωτερικών 13 κρατών.
Σύμφωνα με το φύλλο της Süddeutsche Zeitung που κυκλοφορεί, οι υπουργοί καλούν επίσης να φθάσουν μεγαλύτερες ποσότητες ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο παλαιστινιακό πληθυσμό στον θύλακο.
Στους υπογράφοντες συγκαταλέγονται οι ΥΠΕΞ των έξι από τις επτά χώρες της G7, πλην ΗΠΑ.
Στο τετρασέλιδο κείμενο με παραλήπτη τον ομόλογό τους Ισραέλ Κατς, υπογραμμίζουν πως υποστηρίζουν το δικαίωμα του Ισραήλ στη νόμιμη άμυνα και θυμίζουν πως καταδίκασαν την επίθεση του ένοπλου βραχίονα της Χαμάς και άλλων παλαιστινιακών οργανώσεων σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου.
Ταυτόχρονα καλούν την κυβέρνηση του ισραηλινού πρωθυπουργού Μπένζαμιν Νετανιάχου να κάνει ό,τι μπορεί για να αμβλύνει την ανθρωπιστική κρίση στη Λωρίδα της Γάζας, που δεν σταματά να χειροτερεύει.
Πιο συγκεκριμένα, πάντα σύμφωνα με την γερμανική εφημερίδα, καλούν τις ισραηλινές αρχές να ανοίξουν όλες τις χερσαίες διελεύσεις προς τη μικρή παραθαλάσσια περιοχή, συμπεριλαμβανομένης αυτής στη Ράφα, πάνω στα κλειστά σύνορα με την Αίγυπτο.
Πριν από μια εβδομάδα και πλέον, ο ισραηλινός στρατός άρχισε να διεξάγει επιχειρήσεις στο ανατολικό τμήμα της Ράφας, αψηφώντας τις διεθνείς πιέσεις, και μονάδες του κυρίευσαν την παλαιστινιακή πλευρά του σημείου διέλευσης. Έκτοτε, η ροή ανθρωπιστικής βοήθειας έχουν σταματήσει μέσω αυτού του νευραλγικής σημασίας περάσματος. Το Ισραήλ και η Αίγυπτος αλληλοκατηγορούνται για το γεγονός αυτό.
Το κείμενο φέρει τις υπογραφές των επικεφαλής της διπλωματίες της Γερμανίας, της Γαλλίας, της Βρετανίας, της Ιταλίας, της Ιαπωνίας και του Καναδά, καθώς επίσης και της Αυστραλίας, της Δανίας, της Φινλανδίας, της Ολλανδίας, τς Νέας Ζηλανδίας, της Νότιας Κορέας και της Σουηδίας.
Από την πλευρά της Ουάσιγκτον, ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν υπογράμμισε κατά τη διάρκεια τηλεφωνικής συνδιάλεξής του με τον ισραηλινό ομόλογό του Γιοάβ Γκάλαντ την «αναμφισβήτητη ανάγκη» να προστατευθούν οι άμαχοι και να εξασφαλιστεί η αδιάκοπη και απρόσκοπτη ροή ανθρωπιστικής βοήθειας προτού διεξαχθεί επιχείρηση ευρείας κλίμακας στη Ράφα, ανακοίνωσαν οι υπηρεσίες του στο Πεντάγωνο.
Ο Ισραηλινός υπουργός Άμυνας Γιοάβ Γκάλαντ ανακοίνωσε την ανάπτυξη περαιτέρω δυνάμεων στη Ράφα. Σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες έχουν βομβαρδιστεί ήδη εκατοντάδες θέσεις της Χαμάς και έχουν καταστραφεί αρκετές υπόγειες σήραγγες.
Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΟΗΕ, περίπου 600.000 άνθρωποι έχουν πλέον φύγει από την πόλη.
Πιέσεις των Ρεπουμπλικάνων για άμεση παράδοση στρατιωτικής βοήθειας στο Ισραήλ
Η Βουλή των Αντιπροσώπων, που ελέγχουν οι Ρεπουμπλικάνοι, ενέκρινε την Πέμπτη με ψηφοφορία σχέδιο νόμου με κυρίως συμβολική αξία, το οποίο στη θεωρία θα ανάγκαζε τον Δημοκρατικό πρόεδρο Τζο Μπάιντεν να τερματίσει την αναστολή της παράδοσης πακέτου βομβών στο Ισραήλ.
«Η απόφαση της κυβέρνησης Μπάιντεν να αναστείλει παραδόσεις όπλων είναι καταστροφική και αντίκειται άμεσα στη βούληση του Κογκρέσου», τόνισε ο πρόεδρος της Βουλής Μάικ Τζόνσον μέσω X.
Με την έγκριση του σχεδίου νόμου «στέλνουμε σαφές μήνυμα αλληλεγγύης και υποστήριξης στο Ισραήλ και απαιτούμε την κατεπείγουσα παράδοση αμυντικών όπλων στον πιο σημαντικό σύμμαχό μας στη Μέση Ανατολή», συνέχισε.
Ακόμη, ο πρόεδρος της Βουλής Τζόνσον χαρακτήρισε την απειλή του προέδρου Μπάιντεν να ασκήσει βέτο στο κείμενο «προδοσία σε βάρος του στενότερου συμμάχου μας στην περιοχή», καλώντας τον αρχηγό του κράτους και την κυβέρνησή του να «σταθούν στο πλευρό του Ισραήλ».
Το κείμενο που ψηφίστηκε δεν υπάρχει στην πραγματικότητα καμιά πιθανότητα να γίνει νόμος του κράτους, αφού ακόμη κι αν εγκρινόταν από τη Γερουσία —που ελέγχουν οι Δημοκρατικοί—, ο πρόεδρος έχει ήδη ξεκαθαρίσει πως θα ασκήσει βέτο.  Η αναστολή αφορά την παράδοση πακέτου πακέτο βομβών 2.000 λιβρών (907 κιλών) και 500 λιβρών (226 κιλών) και αποφασίστηκε καθώς η Ουάσιγκτον προσπαθεί —μάταια απ’ ότι φαίνεται— να πιέσει το Ισραήλ ώστε να μη συνεχίσει τις επιχειρήσεις του στη Ράφα και κυρίως να μην προχωρήσει σε ευρείας κλίμακας επίθεση στην πόλη.
Χθες όμως η ισραηλινή κυβέρνηση ανακοίνωσε πως θα προχωρήσει στην «εντατικοποίηση» των επιχειρήσεων των ενόπλων δυνάμεων στη Ράφα, στο νότιο άκρο της Λωρίδας της Γάζας, αψηφώντας τις ανησυχίες ξένων πρωτευουσών που φοβούνται για την τύχη των εκατοντάδων χιλιάδων βίαια εκτοπισμένων που έχουν καταφύγει σε αυτή.
Για τους Ρεπουμπλικάνους ο Τζο Μπάιντεν δεν έχει δικαίωμα να επεμβαίνει στο πώς διεξάγει τις επιχειρήσεις του το Ισραήλ. Ο πόλεμος έχει προκαλέσει ανθρωπιστική καταστροφή στον παλαιστινιακό θύλακο, ο πληθυσμός του οποίου απειλείται από γενικευμένο λιμό. Το 70% των 2,4 εκατ. κατοίκων έχει εκτοπιστεί, κατά υπολογισμούς του ΟΗΕ.
Η ηγεσία των Δημοκρατικών στη Βουλή χαρακτήρισε την πρωτοβουλία «πολιτική κομπίνα» με σκοπό να εμποδιστεί ο πρόεδρος να ασκεί την εξωτερική πολιτική του.
Όμως η παράταξη του ενοίκου του Λευκού Οίκου δεν απέφυγε τις διαρροές: 16 Δημοκρατικοί βουλευτές τάχθηκαν υπέρ.
Η αναστολή της βοήθειας για την οποία εξεγείρονται οι Ρεπουμπλικάνου δεν αφορά παρά μικρό μέρος του στρατιωτικού υλικού που παραδίδουν οι ΗΠΑ στο εβραϊκό κράτος. Άλλωστε, νωρίτερα αυτή την εβδομάδα, η κυβέρνηση Μπάιντεν επέδωσε ειδοποίηση στο Κογκρέσο ότι θα προχωρήσει στην παράδοση πακέτου στρατιωτικού υλικού αξίας περίπου ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων —θα περιλαμβάνει ιδίως οβίδες για πυροβόλα αρμάτων μάχης— στις ένοπλες δυνάμεις του Ισραήλ.
Μολαταύτα η εκπρόσωπος της προεδρίας Καρίν Ζαν-Πιερ θύμισε πως η Ουάσιγκτον έχει εκφράσει τις ανησυχίες της στην κυβέρνηση Νετανιάχου για τη Ράφα «εδώ και μήνες».
Για ψευδείς ισχυρισμούς κατηγορεί το Ισραήλ τη Νότια Αφρική, μετά την προσφυγή της στο Διεθνές Δικαστήριο
Το ισραηλινό υπουργείο Εξωτερικών υποστήριξε σήμερα ότι οι ισχυρισμοί της Νότιας Αφρικής είναι «μεροληπτικοί και ψευδείς» καθώς «βασίζονται σε αναξιόπιστες πηγές της Χαμάς», σχολιάζοντας με αυτόν τον τρόπο την προσφυγή της Πρετόριας στην ανώτατη δικαστική αρχή του ΟΗΕ με την κατηγορία ότι το Ισραήλ διαπράττει «γενοκτονία» στη Λωρίδα της Γάζας.
«Το Ισραήλ ενεργεί σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο και τις ανθρωπιστικές υποχρεώσεις», αναφέρει η ανακοίνωση που εξέδωσε το ισραηλινό υπουργείο, υπογραμμίζοντας πως έχουν ληφθεί «μέτρα για την ελαχιστοποίηση των ζημιών σε αμάχους και μη στρατιωτικές εγκαταστάσεις».
Το ισραηλινό υπουργείο καλεί το Διεθνές Δικαστήριο «να απορρίψει την προσφυγή της Νότιας Αφρικής» και να βάλει τέλος στην «καταχρηστική εκμετάλλευση» του δικαστηρίου.
Χαμάς: Περισσότεροι από 100 πανεπιστημιακοί σκοτώθηκαν στον πόλεμο με το Ισραήλ
Η Χαμάς έδωσε στη δημοσιότητα την Πέμπτη κατάλογο με πάνω από εκατό ονόματα πανεπιστημιακών και ερευνητών οι οποίοι σκοτώθηκαν αφότου ξέσπασε ο πόλεμος στη Λωρίδα της Γάζας.
«Καταδικάζουμε σθεναρά τις δολοφονίες από τη δύναμη κατοχής επιστημόνων, πανεπιστημιακών, καθηγητών πανεπιστημίου και ερευνητών, ανθρώπων διακεκριμένων στην παλαιστινιακή κοινωνία της Λωρίδας της Γάζας», υπογράμμισε το γραφείο Τύπου της κυβέρνησης της Χαμάς, στην εξουσία στη Γάζα από το 2007.
«Το μήνυμα είναι ξεκάθαρο. Σκοπός της είναι να εξαλείψει εντελώς τους επιστήμονες και τους ερευνητές», συνεχίζει το κείμενο.
Ανάμεσα στα 104 ονόματα του καταλόγου απαντάται αυτό του Σουφιάν Τάγεχ, πρώην προέδρου του Ισλαμικού Πανεπιστημίου της Γάζας, διακεκριμένου ερευνητή στα πεδία της φυσικής και των εφαρμοσμένων μαθηματικών.
Αναφέρεται επίσης το όνομα του χειρουργού και καθηγητή ιατρικής Αντνάν Άχμεντ Ατίγια ας Μπουρς.
Σύμφωνα με τη Λέσχη Παλαιστινίων Φυλακισμένων, ο Αντνάν αλ Μπουρς, 50 ετών, πέθανε στη φυλακή τη 19η Απριλίου· συνελήφθη από ισραηλινές δυνάμεις μαζί με άλλους γιατρούς στο νοσοκομείο Αλ Άουντα στον καταυλισμό προσφύγων Τζαμπάλια, στη βόρεια Λωρίδα της Γάζας, τον Δεκέμβριο.
Ερωτηθείς σχετικά με τον θάνατό του υπό κράτηση, ο ισραηλινός στρατός ανέφερε πως δεν είναι «ενήμερος για τέτοιο συμβάν».
Η κυβέρνηση της Χαμάς κάλεσε «τις ελεύθερες χώρες του κόσμου και όλες τις οργανώσεις που συνδέονται με την ανώτερη εκπαίδευση σε όλο τον κόσμο να καταδικάσουν αυτό το ιστορικό έγκλημα και να ασκήσουν πίεση στην κατοχή για να τερματίσει τον γενοκτονικό πόλεμο».
Η ανακοίνωση δημοσιοποιήθηκε με φόντο κινητοποιήσεις φοιτητών σε πανεπιστημιουπόλεις στις ΗΠΑ και στην Ευρώπη εναντίον του πολέμου.
Ο πόλεμος ξέσπασε όταν ο στρατιωτικός βραχίονας της Χαμάς εξαπέλυσε έφοδο άνευ προηγουμένου σε νότιους τομείς της ισραηλινής επικράτειας την 7η Οκτωβρίου, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους πάνω από 1.170 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με απολογισμό του Γαλλικού Πρακτορείου βασισμένο σε επίσημα ισραηλινά δεδομένα. Από τους 252 ανθρώπους που απήχθησαν κατά τη διάρκεια της επίθεσης, 128 εξακολουθούν να βρίσκονται στη Λωρίδα της Γάζας, ωστόσο 38 θεωρείται πως είναι νεκροί, σύμφωνα με τις ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις.
Οι στρατιωτικές επιχειρήσεις που διεξάγει έκτοτε σε αντίποινα το Ισραήλ έχουν προκαλέσει πελώριες καταστροφές στον θύλακο, όπου έχουν χάσει τη ζωή τους τουλάχιστον 35.272 άνθρωποι, στην πλειονότητά τους άμαχοι, σύμφωνα με τον πιο πρόσφατο απολογισμό των θυμάτων που δημοσιοποιήθηκε από το υπουργείο Υγείας της Χαμάς.
Κατά τη διάρκεια του Πολέμου των Έξι Ημερών, το 1967, το Ισραήλ κατέλαβε τη Δυτική Όχθη και τη Λωρίδα της Γάζας, περιοχή από όπου αποσύρθηκε μονομερώς το 2005, δυο χρόνια προτού πάρει την εξουσία στον θύλακο η Χαμάς.

euronews.com

Σχόλια