Σαφή μηνύματα του Βερολίνου για τον όρο «Μακεδονία». Γερμανοί βουλευτές μιλούν στην DW. Tι λέει το γερμανικό ΥΠ.ΕΞ. και τι απαντά η πρόεδρος της χώρας από τα Σκόπια.
Σε ερώτηση της DW αναφορικά με τη χρήση του όρου «Μακεδονία» αντί της ονομασίας «Βόρεια Μακεδονία», (όπως προβλέπει η Συμφωνία των Πρεσπών), από τη νέα πρόεδρο και συνταγματολόγο Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, ο βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων (FDP) και αντιπρόεδρος της Ομάδας Φιλίας Γερμανίας-Νοτιοανατολικής Ευρώπης, Τόμας Χάκερ, απαντά:
«Το γεγονός ότι η νέα Πρόεδρος της Δημοκρατίας της Βόρειας Μακεδονίας χρησιμοποίησε εσκεμμένα τον όρο Μακεδονία κατά την ορκωμοσία της είναι ατυχές και λυπηρό. Η αντίδραση της Ελληνίδας πρέσβεως είναι λοιπόν αναμενόμενη και κατανοητή».
Αλλά τι θα σήμαινε για την ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας μια απόκλιση από τα όσα ορίζει η Συμφωνία των Πρεσπών, η οποία υπογράφηκε το 2018 επί πρωθυπουργίας του Αλέξη Τσίπρα και του Ζόραν Ζάεφ; Ο Τόμας Χάκερ δηλώνει σχετικά:
«Η ευρωπαϊκή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας ήταν δύσκολη και πριν από την συγκεκριμένη δήλωση της νέας προέδρου. Είναι αλήθεια ότι και η ΕΕ έχει το δικό της μερίδιο ευθύνης για την αργή προσέγγιση της χώρας στην ΕΕ. Εάν η νέα κυβέρνηση δώσει συνέχεια στις προκλήσεις της προέδρου, τότε αντίστοιχες δηλώσεις θα παραβίαζαν τη Συμφωνία των Πρεσπών. Κι αυτό θα αποτελούσε μια σημαντική οπισθοδρόμηση για την πορεία της χώρας προς την ΕΕ».
Από την πλευρά του ο Γιούργκεν Χαρντ, εκπρόσωπος της Κ.Ο. Χριστιανοδημοκρατών/ Χριστιανοκοινωνιστών (CDU/CSU)για θέματα εξωτερικής πολιτικής, σε δηλώσεις του προς την DW, αναφέρει:
«Η επανεμφάνιση της διαμάχης για το όνομα της Βόρειας Μακεδονίας είναι περιττή και επικίνδυνη. Η νέα Πρόεδρος της Βόρειας Μακεδονίας, Σιλιάνοφσκα-Ντάβκοβα, δεσμεύεται εξίσου από τον συμβιβασμό μεταξύ Βόρειας Μακεδονίας και Ελλάδας, όσο και οι προκάτοχοί της. Η ΕΕ πρέπει να στείλει έγκαιρα ένα ξεκάθαρο μήνυμα προς την Πρόεδρο και το κόμμα VMRO, το οποίο αναδείχθηκε πρώτο στις βουλευτικές εκλογές: ότι ο δρόμος της Βόρειας Μακεδονίας προς την ευημερία και την ελευθερία και συνεπώς προς την ΕΕ περνά αποκλειστικά μέσω της τήρησης του συμβιβασμού που επιτεύχθηκε με την Ελλάδα».
Γερμανικό ΥΠΕΞ: Δεσμευτικές οι «Πρέσπες»
Η γερμανική κυβέρνηση θεωρεί τη Συμφωνία των Πρεσπών μεταξύ Ελλάδας και Βόρειας Μακεδονίας ως τη μόνη υφιστάμενη δεσμευτική συμφωνία μεταξύ των δύο χωρών, όπως προέκυψε νωρίτερα τη Δευτέρα κατά την κυβερνητική ενημέρωση στο Βερολίνο.
«Είναι σημαντικό η Βόρεια Μακεδονία να συνεχίσει την πορεία της προς την ΕΕ, υλοποιώντας τις απαραίτητες μεταρρυθμίσεις» ανέφερε ο εκπρόσωπος του γερμανικού υπoυργείου Εξωτερικών Κρίστιαν Βάγκνερ τη Δευτέρα, απαντώντας σε ερώτηση του ΑΠΕ-MΠΕ και πρόσθεσε: «Η Βόρεια Μακεδονία μπορεί να συνεχίσει να βασίζεται στην ισχυρή στήριξη της Γερμανίας». Από εκεί και πέρα, ως προς το ζήτημα της ονομασίας της χώρας, τόνισε: «Νομίζω ότι η κατάσταση είναι πολύ σαφής. Υπάρχει μια συμφωνία διεθνούς δικαίου, η λεγόμενη Συμφωνία των Πρεσπών με την Ελλάδα και από αυτήν δεσμεύεται η Βόρεια Μακεδονία βάσει του διεθνούς δικαίου».
Απαντώντας σε άλλη ερώτηση από το δίκτυο Euractiv σχετικά με ενδεχόμενες συνέπειες στην ενταξιακή πορεία της Βόρειας Μακεδονίας ανέφερε ότι δεν θα ήθελε να σχολιάσει εικασίες και υποθετικά σενάρια την ώρα που η κυβέρνηση της Βόρειας Μακεδονίας βρίσκεται ακόμη υπό διαμόρφωση. Τόνισε όμως ότι η Γερμανία συνεχίζει να στηρίζει «ενεργά» τα Δυτικά Βαλκάνια στην ευρωπαϊκή τους πορεία. Υπογράμμισε επίσης ότι η γερμανική κυβέρνηση δεν μπορεί να ανεχτεί «γκρίζες ζώνες στην Ευρώπη», διότι, εάν υπάρξουν γκρίζες ζώνες, «αυτές θα καλυφθούν από άλλους».
Τι λέει η Προεδρία της Βόρειας Μακεδονίας
Όπως μεταδίδει η DW από τα Σκόπια, το γραφείο της Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα -Nτάβκοβα εξέδωσε τη Δευτέρα ανακοίνωση μετά τον σάλο, δίνοντας διευκρινίσεις ως προς τη στάση της νέας Προέδρου. Στην ανακοίνωσή της Προεδρίας της Βόρειας Μακεδονίας πάντως αποφεύγεται και πάλι η ευθεία αναφορά στην επίσημη ονομασία της χώρας (Βόρεια Μακεδονία). H ανακοίνωση αναφέρει:
«Σε όλες τις δημόσιες εμφανίσεις της η Πρόεδρος της ‘Μακεδονίας’ έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιεί το όνομα ‘Μακεδονία’, ως έκφανση του ατομικού δικαιώματός της για αυτοδιάθεση και αυτοπροσδιορισμό, σεβόμενη τα θεμελιώδη ανθρώπινα δικαιώματα και ελευθερίες, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές αξίες και αρχές.
Η Πρόεδρος Γκορντάνα Σιλιάνοφσκα-Nτάβκοβα θα τηρήσει την επίσημη χρήση του συνταγματικού ονόματος της χώρας. Ο όρκος τον οποίο υπέγραψε πανηγυρικά η Πρόεδρος συντάχθηκε στο όνομα της χώρας, το οποίο προκύπτει από το Σύνταγμα που συνέταξε η Συντακτική Συνέλευση της χώρας.
Την τελευταία πενταετία τα ‘μακεδονικά’ θεσμικά όργανα έχουν εκπληρώσει σχεδόν πλήρως όλες τις υποχρεώσεις τους βάσει της Συμφωνίας των Πρεσπών και η Πρόεδρος αναμένει από όλους τους εταίρους να σεβαστούν τις διμερείς και πολυμερείς δεσμεύσεις που έχουν αναλάβει έναντι της χώρας».
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.