Ελλάς χωρίς κολώνες: Εξήντα χρόνια μετά από το Ντοκιμαντέρ του BBC για την Ελλάδα (Βίντεο)


Το ντοκιμαντέρ «Ελλάς χωρίς κολώνες» που προβλήθηκε από το BBC το 1964
προσφέρει μια ασπρόμαυρη ματιά στην Ελλάδα της εποχής. Με αφηγητή τον Βρετανό δημοσιογράφο Ντέιβιντ Χόλντεν και σκηνοθέτη τον Βασίλη Μάρο, καταγράφει τις κοινωνικές και πολιτικές προκλήσεις, τη μαζική μετανάστευση, και την αλληλεξάρτηση πολιτικών και ψηφοφόρων.

Στο ντοκιμαντέρ «Ελλάς χωρίς κολώνες», γινόμαστε μάρτυρες των γεγονότων και των αλλαγών που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία μας αλλά δυστυχώς είναι σαν να την ξαναζούμε για άλλους λόγους και δεδομένα.  

«Οι νέοι θα φεύγουν όσο οι παλιές συνήθειες μένουν», λέει ο αφηγητής προφητικά και προειδοποιεί «αν κανείς δεν ανοίξει νέα παράθυρα στο μέλλον η Ελλάδα ίσως καταλήξει ένα μουσείο για τουρίστες στις παρυφές της Ευρώπης. Ένα υποανάπτυκτο κράτος με υπερανεπτυγμένη ιστορία. Ένα μέρος όπου οι ξένοι θα έρχονται για διακοπές και που οι Έλληνες θα αναγκάζονται να εγκαταλείψουν για να επιζήσουν».

Πολιτικό και Κοινωνικό Πλαίσιο

Η Ελλάδα είχε πρόσφατα βγει από τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο και τον Εμφύλιο. Κυβερνούσε η Ένωση Κέντρου με τον Γεώργιο Παπανδρέου, ενώ οι πολίτες συνωστίζονταν στα υπουργεία για ρουσφέτια. Ο ίδιος ο Παπανδρέου και άλλοι πολιτικοί, όπως ο Ιωάννης Τσουδερός, περιγράφουν την ένταση και τα ρουσφέτια της εποχής.

Οικονομική Ανάπτυξη και Εκπαίδευση

Ο Ανδρέας Παπανδρέου, σε συνέντευξη, μιλά για τον αγώνα ένταξης στην Ευρωπαϊκή Οικονομική Κοινότητα (ΕΟΚ) και την οικονομική δυσπραγία της χώρας. Ο Κωνσταντίνος Δοξιάδης αναλύει τις προκλήσεις της αστικοποίησης και της εκπαίδευσης, ενώ η Ελένη Βλάχου αναφέρει την ανάγκη για αυτοκριτική και αλλαγή νοοτροπίας.

Η Παρουσία της Εκκλησίας

Το ντοκιμαντέρ αναδεικνύει την ισχυρή επιρροή της Εκκλησίας στο κράτος, κάτι που συμβάλλει στις κοινωνικές αντιφάσεις της εποχής. Η σχέση αυτή επηρεάζει την πολιτική και την κοινωνική ζωή, δημιουργώντας εντάσεις και συγκρούσεις.

Μετανάστευση και Κοινωνικές Συνθήκες

Η μαζική μετανάστευση είναι κεντρικό θέμα. Πολλοί Έλληνες αναζητούν καλύτερες ευκαιρίες στη Γερμανία και αλλού, καθώς η χώρα προσπαθεί να σταθεροποιηθεί οικονομικά και κοινωνικά. Η ανέχεια και η ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον καταγράφονται με ρεαλισμό, ενώ η παροιμιώδης καχυποψία και η δυσκολία αποδοχής ευθυνών είναι εμφανείς.

Συμπεράσματα

Το ντοκιμαντέρ «Ελλάς χωρίς κολώνες» αποτελεί μια δυνατή απεικόνιση της ελληνικής πραγματικότητας του '60. Μέσα από τις προσωπικές αφηγήσεις και την διεισδυτική ματιά των δημιουργών, παρουσιάζεται η Ελλάδα σε μια κρίσιμη καμπή, προσπαθώντας να ισορροπήσει μεταξύ παράδοσης και μοντερνισμού, ενώ επιδιώκει την ένταξη στην ευρωπαϊκή οικογένεια.

Μπορείτε να διαβάσετε το πλήρες άρθρο στο iefimerida.gr.

Δείτε το βίντεο

 


Σχόλια