Εδαφικά κέρδη 257 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Ουκρανία για τους Ρώσους σε μία εβδομάδα


Μιλώντας στο Γαλλικό Πρακτορείο, ο Ουκρανός πρόεδρος εκτίμησε ότι η Μόσχα ετοιμάζει ευρύτερη επίθεση στα ανατολικά και βορειοανατολικά - Αποκλείει κάθε συζήτηση για ολυμπιακή εκεχειρία ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι
Πολύ ευρύτερη επίθεση των Ρώσων στην βορειοανατολική και ανατολική Ουκρανία με στόχο την κατάληψη της περιφέρειας του Χαρκόβου προεξόφλησε σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.
«Άρχισαν την επιχείρησή τους, μπορεί να αποτελείται από πολλά κύματα. Κι αυτό είναι το πρώτο κύμα τους. Αλλά η κατάσταση είναι υπό έλεγχο έπειτα από αυτό το πρώτο κύμα», διαβεβαίωσε ο Ουκρανός πρόεδρος, καθώς η Ρωσία έχει καταγράψει αυτόν τον μήνα τα μεγαλύτερα εδαφικά κέρδη από τα τέλη του 2022.
Κατ’ αυτόν, η Ρωσία θα ήθελε να κυριεύσει την ομώνυμη πρωτεύουσα της περιφέρειας του Χαρκόβου, μόλις μερικές δεκάδες χιλιόμετρα από τα σύνορα. Όμως οι επιχειρήσεις της Μόσχας για να καταληφθεί είχαν αποτύχει το 2022 κι ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν είπε την Παρασκευή πως δεν είναι «προς το παρόν» στόχος η δεύτερη μεγαλύτερη ουκρανική πόλη.
Σύμφωνα με τον Πούτιν, σκοπός είναι να ανταποδοθούν τα ουκρανικά πλήγματα των τελευταίων μηνών στη ρωσική επικράτεια και να δημιουργηθεί ουδέτερη ζώνη, ώστε να αποτραπούν νέα — το να σταματήσουν οι ουκρανικές επιθέσεις στη Ρωσία πάντως δεν φαντάζει πολύ πιθανό. Οι δυνάμεις της Μόσχας, σύμφωνα με αναλυτές, προσπαθούν να επωφεληθούν από τις ελλείψεις τόσο εμπειροπόλεμου προσωπικού όσο και όπλων που αντιμετωπίζει ο ουκρανικός στρατός, έπειτα από δυο και πλέον χρόνια πολέμου.
Ο Ζελένσκι αναγνώρισε, μιλώντας στο AFP ότι υπάρχει έλλειψη προσωπικού. «Μεγάλος αριθμός ταξιαρχιών έχει μεγάλα κενά», είπε. Για να αντιμετωπιστεί η ανεπάρκεια αυτή, ψηφίστηκε στο Κίεβο ένας αμφιλεγόμενος νόμος για τη στρατολόγηση περισσότερων Ουκρανών, που προβλέπει τη μείωση του ορίου ηλικίας των στρατευσίμων από τα 27 στα 25 έτη και τέθηκε σε ισχύ από το Σάββατο (18/5).
Ο πρόεδρος Ζελένσκι υπέγραψε εξάλλου την Παρασκευή (17/5) νόμο που επιτρέπει τη στρατολόγηση φυλακισμένων, με αντάλλαγμα την απελευθέρωσή τους υπό όρον αφού υπηρετήσουν.
Αναφερόμενος στη Δύση, ο αρχηγός του ουκρανικού κράτους επέκρινε την απαγόρευση που του έχει στην πράξη επιβληθεί για απαγόρευση χρήσης των όπλων που προμήθευσαν στις ένοπλες δυνάμεις της χώρας του η Ευρώπη και οι ΗΠΑ για να πλήξει στόχους στη ρωσική επικράτεια. «Αυτοί» (οι Ρώσοι) μπορούν να μας βομβαρδίζουν από το έδαφός τους, αυτό είναι το μεγαλύτερο πλεονέκτημα που έχει η Ρωσία, αλλά εμείς δεν μπορούμε να κάνουμε τίποτα για να πλήξουμε τα συστήματά τους στο ρωσικό έδαφος με δυτικά όπλα. Δεν μας έχει δοθεί τέτοιο δικαίωμα», ανέφερε, προσθέτοντας πως διαμαρτυρήθηκε γι’ αυτό στον Αμερικανό υπουργό Εξωτερικών Άντονι Μπλίνκεν κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους αυτή την εβδομάδα.
Είπε ακόμη πως η χώρα του χρειάζεται να της σταλούν τα τριπλάσια συστήματα Patriot από όσα διαθέτει και 120 ως 130 μαχητικά αεροσκάφη F-16 ή ανάλογα για να «τερματιστεί», κατ’ αυτόν, «η κυριαρχία στους αιθέρες» της ρωσικής Πολεμικής Αεροπορίας.
Ο πρόεδρος Ζελένσκι δήλωσε επιπλέον ότι η Δύση «φοβάται» τόσο την ήττα της Ρωσίας όσο και την ήττα της χώρας του, κατάσταση που χαρακτήρισε «παράλογη». «Βρισκόμαστε σε παράλογη κατάσταση, στην οποία η Δύση φοβάται το ενδεχόμενο η Ρωσία να χάσει τον πόλεμο. Και (ταυτόχρονα) δεν θέλει να αφήσει την Ουκρανία να χάσει. Διότι οριστική νίκη της Ουκρανίας θα σήμαινε ήττα της Ρωσίας και οριστική νίκη της Ρωσίας θα σήμαινε ήττα της Ουκρανίας», είπε.

euronews

Σχόλια