Οι βόμβες GLSDB αποδείχθηκαν σε μεγάλο βαθμό αναποτελεσματικές στην Ουκρανία


Ένα άλλο αμερικανικό όπλο ακριβείας πέφτει θύμα του ρωσικού ηλεκτρονικού πολέμου, λένε οι ΗΠΑ

Ένας αξιωματούχος της άμυνας των ΗΠΑ αν και δεν έδωσε λεπτομέρειες,  πιθανότατα αναφέρεται στη βόμβα μικρής διαμέτρου GLSDB, της Boeing, που εκτοξεύεται από το έδαφος.


Το Ground Launched Small Diameter Bomb είναι ένα όπλο που αναπτύχθηκε από την Boeing και τον Όμιλο Saab, για να επιτρέψει στη βόμβα μικρής διαμέτρου GBU-39 της Boeing, που αρχικά αναπτύχθηκε για χρήση από αεροσκάφη, να εκτοξευτεί στο έδαφος από μια ποικιλία εκτοξευτών και διαμορφώσεων. 
Τα κατευθυνόμενα με ακρίβεια πυρομαχικά που παρέχονται από τις ΗΠΑ, απέτυχαν στις επιχειρήσεις στην Ουκρανία.  Καταρρίφθηκαν από ρωσικά  στστήματα ηλεκτρονικού πόλεμου. Την Τετάρτη, το Πεντάγωνο αποκάλυψε το τελευταίο περιστατικό. 
Μια νέα εκτοξευόμενη έκδοση ενός όπλου αέρος-εδάφους που αναπτύχθηκε για την Ουκρανία με ταχείες διαδικασίες απέτυχε να πλήξει στόχους εν μέρει, λόγω του ρωσικού ηλεκτρομαγνητικού πολέμου, δήλωσε ο Bill LaPlante, επικεφαλής προμηθειών του Πενταγώνου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε από την δεξαμενή ιδεών CSIS. 
Ο LaPlante δήλωσε ότι η Ουκρανία μπορεί να μην ενδιαφέρεται πλέον για το σύστημα. «Όταν στέλνεις κάτι, σε ανθρώπους στον αγώνα της ζωής τους που απλά δεν λειτουργεί, θα το δοκιμάσουν τρεις φορές και απλώς θα το πετάξουν στην άκρη», είπε ο LaPlante. 


Το οπλικό σύστημα στο οποίο αναφέρεται ο LaPlante είναι κατά πάσα  πιθανότητα η Βόμβα Μικρής Διαμέτρου που εκτοξεύεται από το έδαφος (GLSDB) με βάση την περιγραφή του, σύμφωνα με τον Bryan Clark, ανώτερο συνεργάτη στο Ινστιτούτο Hudson. 
Ένας εκπρόσωπος της Boeing δεν επιβεβαίωσε ότι ο LaPlante αναφερόταν στο GLSDB, αλλά είπε ότι η εταιρεία «συνεργάζεται στενά με το [Υπουργείο Άμυνας] για βελτιώσεις της αποτελεσματικότητας στο σύστημα SDB εκτόξευσης εδάφους». Οι βελτιώσεις αναφέρονται σε μια επαναληπτική διαδικασία ανάπτυξης λογισμικού. 
Το GLDSB μπορεί να υπερηφανεύεται για βεληνεκές 90 μιλίων—διπλάσιο βεληνεκές από τους πυραύλους Guided Multiple Launch Rocket System (GMRLS), που η Ουκρανία χρησιμοποιούσε προηγουμένως για να προκαλέσει όλεθρο σε στόχους της Ρωσίας. Η χρηματοδότηση για το όπλο εγκρίθηκε τον Φεβρουάριο του 2023 και η Ουκρανία φέρεται να χρησιμοποιούσε το όπλικό σύστημα μέχρι τον Φεβρουάριο του 2024. 
Το σύστημα βασίζεται στο GPS για να πλοηγηθεί στους στόχους του. Διαθέτει επίσης σύστημα αδρανειακής πλοήγησης προς έναν στόχο υπολογίζοντας τη θέση του μέσω της χρήσης επιταχυνσιόμετρων και άλλων συσκευών. 
Αλλά δεν είναι το πρώτο όπλο καθοδηγούμενο από GPS που έπεσε θύμα στον ρωσικό ηλεκτρονικό πόλεμο (EW). 
Σε κατάθεση στο Κογκρέσο τον Μάρτιο, ο ανώτερος συνεργάτης του Ινστιτούτου Hudson, Daniel Patt, είπε ότι το σύστημα στόχευσης για το Excalibur που καθοδηγείται με GPS «έπεσε από 70% αποτελεσματικότητα σε 6% αποτελεσματικότητα μέσα σε λίγους μήνες καθώς εμφανίστηκαν νέοι μηχανισμοί EW ». Ο Patt ανέφερε τη δουλειά του Jack Watling, ενός ειδικού στο think-tank RUSI που έχει ταξιδέψει στην Ουκρανία πολλές φορές για να πάρει συνέντευξη από Ουκρανούς διοικητές. 
Οι ρωσικές επιθέσεις ηλεκτρονικού πολέμου οδήγησαν επίσης τους πυραύλους GMLRS εκτός πορείας, ανέφερε το CNN την περασμένη άνοιξη. Οι πύραυλοι καθοδηγούνται ομοίως από GPS. Η Ρωσία έχει επίσης χρησιμοποιήσει επιτυχώς ηλεκτρονικό πόλεμο εναντίον πυρομαχικών που καθοδηγούνται με GPS (JDAM)
Ο ρωσικός ηλεκτρονικός πόλεμος για τις «εξελιγμένες δυνατότητες των ΗΠΑ είναι μια πρόκληση», είπε σε ακροατήριο τον Δεκέμβριο ο διοικητής της επικεφαλής συντονιστικής ομάδας βοήθειας των ΗΠΑ .
Ο Κλαρκ, επικαλούμενος παρουσίαση Ουκρανών στρατιωτών, είπε ότι οι Ρώσοι χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές παρεμβολής & παραπλάνησης GPS για να εξουδετερώσουν τα πυρομαχικά.  
Τα spoofer GPS λειτουργούν στέλνοντας ψευδή δεδομένα τοποθεσίας σε συσκευές πλοήγησης GPS. Επειδή τα σήματα GPS είναι αδύναμα, μπορεί να σταλεί ένα ισχυρότερο, ψευδές σήμα για να παρακάμψει τις σωστές πληροφορίες στόχου. Η Ρωσία χρησιμοποιεί πλαστογράφηση GPS στην Ουκρανία τουλάχιστον από το 2018 .
Εν τω μεταξύ, τα όπλα στα οποία επιτίθενται οι ρώσοι είναι κάθε άλλο παρά φθηνά. Ένας πύραυλος GMLRS κοστίζει περίπου 160.000 δολάρια, ενώ ένας Excalibur μπορεί να κοστίσει έως και 100.000 δολάρια. Το GLDSB κοστίζει περίπου $40.000. 
Η Ρωσία έχει κατακλύσει το μέτωπο με ηλεκτρονικό πόλεμο, είπε ο Κλαρκ. Συστήματα ηλεκτρονικού πολέμου που τοποθετούνται σε φορτηγά και επικεντρώνονται κυρίως σε παρεμβολές drones βρίσκονται κάθε έξι έως εννέα μίλια στην πρώτη γραμμή της Ουκρανίας, είπε. 
Ωστόσο, η Ουκρανία θα μπορούσε να χρησιμοποιήσει άλλα πυρομαχικά των ΗΠΑ που δεν είναι επιρρεπή σε παρεμβολές GPS, πρόσθεσε ο Clark, επικαλούμενος τον πύραυλο Harpoon
Οι ΗΠΑ θα μπορούσαν επίσης να παρέχουν πιο εξελιγμένα πυρομαχικά, όπως το JASSM (Joint Air-to-Surface Standoff Missile), αλλά ο Clark απέρριψε αυτή τη δυνατότητα λόγω του βεληνεκούς του. Ο Μπάιντεν προσπάθησε να περιορίσει τη χρήση όπλων μεγαλύτερου βεληνεκούς από την Ουκρανία που θα μπορούσαν να στοχεύουν άμεσα τη Ρωσία.  

Μια άλλη λύση μπορεί να είναι η εκτόξευση όπλων από F-16. Οι Ουκρανοί πιλότοι εκτοξεύουν το JDAMS από σοβιετικά αεροπλάνα που δεν μπορούν να περάσουν δεδομένα πλοήγησης στο JDAMS, ενώ τα F-16 μπορούν, είπε ο Clark. Οι Ουκρανοί πιλότοι εκπαιδεύονται σε F-16 και θα είναι έτοιμοι να τα πετάξουν μέχρι το τέλος του τρέχοντος έτους. 
Η Ουκρανία μπορεί επίσης να εργαστεί για να μπλοκάρει τα συστήματα της Ρωσίας, πρόσθεσε ο Κλαρκ. Η Ρωσία χρησιμοποιεί ως επί το πλείστον ένα ανάλογο του JDAM, το KAB , το οποίο μπορεί επίσης να παραπλανηθεί με την πλαστογράφηση του συστήματος καθοδήγησής του. 

defenseone.com

Σχόλια