Τα κινεζικά drones "ξεπερνούν" τα αμερικανικά στον πόλεμο της Ουκρανίας. Έκθεση της WSJ χαρακτηρίζει τα αμερικανικά drones ευάλωτα & αναποτελεσματικά


Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη από αμερικανικές νεοφυείς επιχειρήσεις έχουν θεωρηθεί μη αποτελεσματικά και ακριβά, με αποτέλεσμα η Ουκρανία να στραφεί σε εναλλακτικές από την Κίνα

Σύμφωνα με τη  WSJ , τα περισσότερα μικρά μη επανδρωμένα εναέρια οχήματα (UAV) που αναπτύχθηκαν από αμερικανικές εταιρείες δυσκολεύτηκαν να αποδώσουν σε σενάρια μάχης. 

Αυτή η εξέλιξη πλήττει τις ελπίδες αυτών των εταιρειών, οι οποίες ανέμεναν ότι οι δοκιμές μάχης θα ενίσχυαν τις πωλήσεις και την προσοχή για τα προϊόντα τους. Επιπλέον, θέτει προκλήσεις για το Πεντάγωνο, το οποίο απαιτεί αξιόπιστη προμήθεια χιλιάδων μικρών drones για διάφορους σκοπούς. 

Πηγές που αναφέρονται στην έκθεση, συμπεριλαμβανομένων στελεχών εταιρείας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, ουκρανικού προσωπικού, κυβερνητικών αξιωματούχων και πρώην στρατιωτικών αξιωματούχων των ΗΠΑ, περιγράφουν διάφορα βασικά ζητήματα που ταλανίζουν τα αμερικανικά drones. Αυτά περιλαμβάνουν υπέρογκο κόστος, τεχνικές βλάβες και περίπλοκες διαδικασίες επισκευής. 

Ειδικότερα, Ουκρανοί αξιωματούχοι διαπίστωσαν ότι τα αμερικανικά drones είναι ευάλωτα και αναποτελεσματικά έναντι των ρωσικών παρεμβολών και της τεχνολογίας μπλοκαρίσματις GPS. Έχουν αναφερθεί περιπτώσεις όπου αυτά τα drones απέτυχαν να απογειωθούν, να ολοκληρώσουν αποστολές ή να επιστρέψουν με ασφάλεια. Επιπλέον, συχνά υπολείπονται των διαφημιζόμενων αποστάσεων πτήσης και χωρητικότητας ωφέλιμου φορτίου. 

Ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα που αναφέρεται στην έκθεση είναι η εταιρεία Skydio με έδρα τη Silicon Valley. Παρά την αποστολή εκατοντάδων από τα πιο προηγμένα UAV της για να βοηθήσουν τις ουκρανικές δυνάμεις, η τεχνολογία αποδείχθηκε ανεπαρκής. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη της Skydio συχνά ξέφευγαν από την πορεία τους και χάθηκαν λόγω των ρωσικών συστημάτων ηλεκτρονικού πολέμου, ωθώντας την εταιρεία να ξεκινήσει την ανάπτυξη ενός νέου στόλου. 

Εκτός από το Skydio, ένας άλλος αμυντικός ανάδοχος των ΗΠΑ, η AeroVironment, η οποία εξασφάλισε σύμβαση με το Πεντάγωνο για την προμήθεια drones Switchblade 300 λίγο μετά την εκτεταμένη εισβολή της Ρωσίας στην Ουκρανία το 2022, αντιμετώπισε παρόμοια προβλήματα.

Στα αρχικά στάδια, τα αμερικανικά drones Switchblade αντιμετώπισαν εμπόδια λόγω των προηγμένων δυνατοτήτων ηλεκτρονικού πολέμου της Ρωσίας. Ωστόσο, η AeroVironment έχει αναλάβει από τότε σημαντικές πρωτοβουλίες για να βελτιώσει τα drones, εφαρμόζοντας ενημερώσεις και τροποποιήσεις για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά αυτές τις προκλήσεις.

Αρκετά στελέχη αμερικανικών εταιρειών drones, παραδέχονται ότι δεν περίμεναν το επίπεδο του ηλεκτρονικού πολέμου που συνάντησαν στην Ουκρανία. Για παράδειγμα, το drone της Skydio, που σχεδιάστηκε το 2019 για να πληροί τα στρατιωτικά πρότυπα επικοινωνίας των ΗΠΑ, αγωνίστηκε με εξελιγμένες τεχνικές εμπλοκής.

Τα στελέχη των startup αναφέρουν επίσης τους περιορισμούς των ΗΠΑ, σε εξαρτήματα και δοκιμές drone ως περιοριστικούς παράγοντες στην ικανότητά τους να καινοτομούν και να ανταποκρίνονται γρήγορα σε εξελισσόμενες απειλές. Σε μια σύγκρουση όπου οι καθημερινές ενημερώσεις και αναβαθμίσεις είναι απαραίτητες, αυτοί οι περιορισμοί έχουν αποδειχθεί σημαντικό εμπόδιο.

Τα κινέζικα drones είναι φθηνότερα και αξιόπιστα 

Ως απάντηση στις αδυναμίες των αμερικανικών drones, οι ουκρανικές αρχές φέρονται να στρέφονται προς φθηνότερα κινεζικά προϊόντα για να συμπληρώσουν το οπλοστάσιό τους με drone. 

Ο ουκρανικός στρατός, ο οποίος φέρεται να ξοδεύει περίπου 10.000 UAV το μήνα, θεωρεί ότι είναι δύσκολο να προμηθευτεί ακριβά drones αμερικανικής κατασκευής. Πολλά εμπορικά drones από τις ΗΠΑ κοστίζουν δεκάδες χιλιάδες $ περισσότερο από τα κινέζικα αντίστοιχά τους, καθιστώντας τα λιγότερο ελκυστικά για τον προϋπολογισμό της Ουκρανίας.

Τα αμερικανικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη τείνουν να είναι δαπανηρά, λόγω των αυστηρών απαιτήσεων που επιβάλλει το Υπουργείο Άμυνας των ΗΠΑ στους κατασκευαστές drones. Αυτοί οι κανονισμοί, συμπεριλαμβανομένης της απαγόρευσης της χρήσης κινεζικών εξαρτημάτων, έχουν αυξήσει το κόστος και την πολυπλοκότητα της κατασκευής μικρών drones. 

Εν τω μεταξύ, η κινεζική εταιρεία κατασκευής drone DJI έχει αναδειχθεί ως προτιμώμενη μάρκα για τον ουκρανικό στρατό.

Ο πρωθυπουργός της Ουκρανίας Ντένις Σμιχάλ αναγνώρισε πέρυσι ότι, η χώρα εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό από τα κινεζικά drones της DJI για αμυντικούς σκοπούς. 

Μιλώντας στο Διεθνές Οικονομικό Φόρουμ του Κιέβου, ο Shmyhal αποκάλυψε ότι, η Ουκρανία αγοράζει ουσιαστικά το 60% της παγκόσμιας παραγωγής  τετρακοπτέρων Mavic της DJI, παρά την επίσημη απαγόρευση του πωλητή να πωλεί στους στρατιώτες. 

Αυτή η εξάρτηση από την εμπορική τεχνολογία με στρατιωτικές εφαρμογές υπογραμμίζει τις προκλήσεις του ελέγχου της ροής τέτοιων προϊόντων σε ζώνες συγκρούσεων.

Απαντώντας σε ερωτήματα, η DJI δήλωσε ότι ενώ προσπαθεί να περιορίσει τη χρήση των UAV της σε συγκρούσεις, δεν μπορεί να ελέγξει τη χρήση τους μετά την αγορά. Η εταιρεία τόνισε την αποδοκιμασία και την καταδίκη της για οποιαδήποτε κακόβουλη χρήση των προϊόντων της για να προκαλέσει βλάβη οπουδήποτε στον κόσμο.

Παρά τους περιορισμούς, η Ουκρανία κατάφερε να αποκτήσει δεκάδες χιλιάδες drones και ανταλλακτικά κινεζικής κατασκευής. 

Πέρυσι, οι New York Times, με βάση τα επίσημα ουκρανικά τελωνειακά δεδομένα,  ανέφεραν ότι από τον Ιανουάριο του 2023 έως τον Ιούνιο του 2023, το Κίεβο έλαβε «εκατομμύρια» κινεζικά drones και ανταλλακτικά, κυρίως μέσω Ευρωπαίων μεσαζόντων.

Επιπλέον, η Ουκρανία έχει αναπτύξει μια εγχώρια βιομηχανία drone που βασίζεται σε μεγάλο βαθμό σε κινεζικά εξαρτήματα. Ουκρανικά εργοστάσια παράγουν εκατοντάδες χιλιάδες μικρά, φθηνά UAV ικανά να μεταφέρουν εκρηκτικά. 

Επιπλέον, η χώρα παράγει και μεγαλύτερα drones ικανά να διεισδύσουν βαθιά στο ρωσικό έδαφος και να φτάσουν σε ρωσικά πολεμικά πλοία στη Μαύρη Θάλασσα.

eurasiantimes.com

Σχόλια

  1. Όταν παρεμβάλλεται ένα drone με ένα σύστημα παρεμβολής, αναλόγως το μοντέλο, χάνεται ο έλεγχος με τον χειριστή. Και αν το έχουν προγραμματίσει να γυρίσει στο αρχικό σημείο που ξεκίνησε αυτόματα επιστρέφει αφού δέχτηκε παρεμβολή (γυρίζει στην βάση τους).Και αυτές τις ημέρες έβγαλαν σύστημα ομπρέλα προστασίας να μην μπλοκάρονται , αλλά ποιος ...το γνωρίζει . Τάσος Αγγελόπουλος ειδικός στα Άντι DRONES συστήματα.

    ΑπάντησηΔιαγραφή

Δημοσίευση σχολίου

Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.