Οι ΗΠΑ βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει «σχεδόν όλα» τα επιθετικά drone του Ιράν


Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν επαίνεσε το Σάββατο τις αμερικανικές δυνάμεις που βοήθησαν το Ισραήλ να καταρρίψει «σχεδόν όλα» τα drones και τους πυραύλους που εκτόξευσε το Ιράν
και δεσμεύτηκε να συντονίσει μια παγκόσμια απάντηση στην άνευ προηγουμένου επίθεση της Τεχεράνης. 

Το Πεντάγωνο είπε ότι οι δυνάμεις του αναχαίτησαν «δεκάδες πυραύλους» και μη επανδρωμένα αεροσκάφη που εκτοξεύτηκαν από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία και την Υεμένη που κατευθύνονταν προς το Ισραήλ. 

Με τις περιφερειακές εντάσεις στο υψηλότερο επίπεδο από την έναρξη του πολέμου Ισραήλ-Χαμάς πριν από έξι μήνες, ο Μπάιντεν δεσμεύτηκε ότι η αμερικανική υποστήριξη για την άμυνα του Ισραήλ έναντι των επιθέσεων από το Ιράν και τους πληρεξουσίους του είναι «σιδηρά». 

Η επίθεση σηματοδότησε την πρώτη φορά που το Ιράν εξαπολύει μια άμεση στρατιωτική επίθεση στο Ισραήλ, διακινδυνεύοντας μια ευρύτερη περιφερειακή σύγκρουση. 

Οι ΗΠΑ και το Ισραήλ προετοιμάζονταν για μια επίθεση για μέρες αφού το Ιράν είπε ότι θα απαντούσε σε μια ύποπτη ισραηλινή επίθεση αυτόν τον μήνα σε ιρανικό προξενικό κτίριο στη Συρία που σκότωσε 12 άτομα, συμπεριλαμβανομένων δύο ανώτερων Ιρανών στρατηγών στην ελίτ Quds Force της Επαναστατικής Φρουράς. «Κατά την καθοδήγησή μου, για να υποστηρίξω την άμυνα του Ισραήλ, ο στρατός των ΗΠΑ μετέφερε αεροσκάφη και αντιτορπιλικά βαλλιστικών αμυντικών πυραύλων στην περιοχή κατά τη διάρκεια της περασμένης εβδομάδας», δήλωσε ο Μπάιντεν σε δήλωση αργά το Σάββατο. Χάρη σε αυτές τις αναπτύξεις και την εξαιρετική ικανότητα των στρατιωτικών μας, βοηθήσαμε το Ισραήλ να καταρρίψει σχεδόν όλα τα εισερχόμενα μη επανδρωμένα αεροσκάφη και πυραύλους». 

Ο υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν σε δήλωσή του ανέφερε ότι οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν δεκάδες επιθέσεις, αλλά δεν παρείχαν λεπτομέρειες για τα πλοία ή τα αεροσκάφη που εμπλέκονται στην επιχείρηση για την οποία ετοίμαζαν οι διοικητές τις τελευταίες δύο εβδομάδες.


Σχόλια