Πώς το Ισραήλ εξουδετέρωσε την επίθεση με drone & πυραύλους του Ιράν & ποια συστήματα πρωταγωνίστησαν


Το Σάββατο, το Ιράν εκτόξευσε περισσότερα από 300 drones και πυραύλους κρουζ στο Ισραήλ , ως απάντηση σε ένα χτύπημα στις αρχές αυτού του μήνα κατά της πρεσβείας του Ιράν στη Συρία. Καθώς τα drones διέσχιζαν τη Μέση Ανατολή καθοδόν προς τον στόχο τους, το Ισραήλ είχε διατάξει μια σειρά αμυντικών συστημάτων για να εμποδίσει την αποστολή τους.

Το Iron Dome , που λειτουργεί εδώ και πάνω από μια δεκαετία , περιλαμβάνει τουλάχιστον 10 συστοιχίες στρατηγικά κατανεμημένες σε όλη τη χώρα.

Πως λειτουργεί το IRON DOME

Όταν το radar εντοπίζει εισερχόμενα αντικείμενα, στέλνει αυτές τις πληροφορίες πίσω σε ένα κέντρο διοίκσης και ελέγχου, το οποίο παρακολουθεί την απειλή για να αξιολογήσει εάν πρόκειται για ψευδή συναγερμό και τις περιοχές που μπορεί να χτυπήσει αν δεν είναι. Στη συνέχεια, το σύστημα εκτοξεύει πυραύλους αναχαίτισης στους εισερχόμενους πύραυλους που φαίνονται πιο πιθανό να χτυπήσουν μια κατοικημένη περιοχή.
«Όλη αυτή η διαδικασία σχεδιάστηκε για την άμυνα έναντι πυραύλων & drones που πετούν χαμηλά και γρήγορα», λέει ο Iain Boyd, διευθυντής του Κέντρου Πρωτοβουλιών Εθνικής Ασφάλειας στο Πανεπιστήμιο του Κολοράντο. Κάτι που το καθιστά επίσης εξαιρετικά χρήσιμο και κατάλληλο για μια επίθεση drones. «Ένα drone πετά συνήθως πιο αργά από αυτούς τους πύραυλους», λέει ο Boyd, «άρα κατά κάποιο τρόπο είναι μια απειλή που αντιμετωπίζεται πιο εύκολα».
Τα πράγματα γίνονται πιο περίπλοκα αν τα drones πετούν τόσο χαμηλά που το radar δεν μπορεί να τα εντοπίσει. Η μεγαλύτερη πρόκληση για το Iron Dome, ωστόσο, είναι η ποσότητα. Το Ισραήλ έχει εκατοντάδες πυραύλους αναχαίτισης στη διάθεσή του, αλλά είναι ακόμα πιθανό το Iron Dome  να "κατακλυστεί", όπως έκανε στις 7 Οκτωβρίου όταν η Χαμάς επιτέθηκε στο Ισραήλ με ένα μπαράζ χιλιάδων πυραύλων.
Ισραηλινοί αξιωματούχοι δήλωσαν ότι το Ιράν εκτόξευσε συνολικά πάνω από 300 πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη στο Ισραήλ. Το Iron Dome και όλα τα άλλα συστήματα αμύνθηκαν επιτυχώς εναντίον του 99 % από αυτά, με εξαιρεση μικρό αριθμό πυραύλων που χτύπησαν αεροδρόμιο της πολεμικής αεροπορίας...
Ενώ το Iron Dome είναι η τελευταία γραμμή άμυνας του Ισραήλ, δεν είναι το μόνο σύστημα που μπήκε στο παιχνίδι. 

SHAHED-136

Τα εν λόγω UAV  πιθανότατα ήταν τα ιρανικά drones Shahed-136, τα οποία έχουν διαδραματίσει  εξέχοντα ρόλο στον πόλεμο της Ρωσίας εναντίον της Ουκρανίας .
Αυτά τα αποκαλούμενα drones αυτοκτονίας - έχουν ενσωματωμένη κεφαλή και είναι σχεδιασμένα για να πέφτουν σε στόχους - είναι σχετικά φθηνά στην παραγωγή, γι' αυτό το Ιράν μπόρεσε να τα στείλει σε τέτοια ποσότητα.
«Εκ πρώτης όψεως δεν είναι δύσκολο να τα καταρρίψει κανείς. Είναι θορυβώδη, δεν πετούν πολύ γρήγορα και δεν κάνουν ελιγμούς», λέει ο David Ochmanek, ανώτερος αμυντικός αναλυτής στην RAND Corporation. «Κατά κάποιο τρόπο, είναι σαν αερομεταφερόμενοι στόχοι».
Αυτή η βραδύτητα και η σταθερή διαδρομή πτήσης συγκεκριμένα σημαίνει ότι, αυτά τα drones έπρεπε να ταξιδέψουν για αρκετές ώρες πριν φτάσουν στον προορισμό τους, αφήνοντας άφθονες ευκαιρίες για αναχαίτισή τους.
«Επειδή υπάρχουν τόσες πολλές ενδείξεις προειδοποίησης εκ των προτέρων, πιθανώς θα υπάρχουν πολλά μαχητικά αεροσκάφη που παρακολουθούν αυτά τα drones και πιθανώς προσπαθούν να τα καταρρίψουν», λέει ο Tom Karako, διευθυντής του Προγράμματος Πυραυλικής Άμυνας στο Κέντρο Στρατηγικών και Διεθνών Μελετών, μια δεξαμενή σκέψης πολιτικής.
Το CNN αναφέρει ότι αμερικανικές δυνάμεις στην περιοχή αναχαίτησαν περισσότερα από 70 drones και «τουλάχιστον τρεις» βαλλιστικούς πυραύλους. Το Ηνωμένο Βασίλειο παρείχε επίσης μαχητικά αεροσκάφη που είχαν εκτραπεί από τις υπάρχουσες αποστολές τους για αναχαίτιση των drones.
Αυτό σημαίνει, ωστόσο, ότι τέτοιου είδους drones πρέπει να ληφθούν σοβαρά υπόψη. «Έχουν ισχυρές εκρηκτικές κεφαλές πολλών εκατοντάδων λιβρών. Εάν προσβάλλουν ένα κτίριο, θα καταστραφεί», λέει ο Ochmanek. «Ένα άλλο πρόβλημα είναι ότι πετούν χαμηλά, οπότε τα radar ερεύνης,  δεν τα βλέπουν μέχρι να πλησιάσουν αρκετά τον στόχο, επομένως ο χρόνος εμπλοκής είναι περιορισμένος
Τα αμυντικά συστήματα του Ισραήλ με μεγαλύτερη εμβέλεια μπήκαν επίσης στο παιχνίδι. 

ARROW SYSTEM

Οι αντιβαλλιστικοί πύραυλοι Arrow 3 μπορούν να αναχαιτίσουν εξωατμοσφαιρικούς στόχους - δηλαδή στο διάστημα - ενώ το σύστημα Arrow 2 έχει μικρότερο βεληνεκές αλλά εξακολουθεί να θεωρείται εξαιρετικά αποτελεσματικοί.
Ο εκπρόσωπος του ισραηλινού στρατού Ντάνιελ Χαγκάρι απέδωσε στο σύστημα Arrow την κατάρριψη των περισσότερων από τους βαλλιστικούς πυραύλους του Ιράν

David's Sling

Υπάρχει επίσης το σύστημα «David's Sling», το οποίο έχει πολύ μικρότερη εμβέλεια από το Arrow, αλλά  αποδείχτηκε αποτελεσματικό έναντι επιθέσεων με drone.
Ο Hagari είπε επίσης ότι η χώρα έκανε εκτεταμένες παρεμβολές στα σήματα GPS ως μια περαιτέρω προσπάθεια να αντιμετωπίσει τα εισερχόμενα drones.


Το ερώτημα που τίθεται είναι αν οι εντάσεις θα κλιμακωθούν και πώς οι πόροι αεράμυνας του Ισραήλ αντέξουν μετά από μήνες συνεχών επιθέσεων στη Γάζα. "Πιστεύω ότι αυτό είναι πιθανότατα μέρος της στρατηγικής από την πλευρά του Ιράν, επειδή οι επιχειρήσεις τους τελευταίους έξι μήνες, έχουν μάλλον εξαντλήσει τον αριθμό των βλημάτων που είναι διαθέσιμοι στα συστήματα Iron Dome", ανέφερε ο Boyd..
Σε πρωινή ενημέρωση της Κυριακής, ο Χαγκάρι είπε ότι το Ισραήλ αναχαίτισε τους περισσότερους από τους δεκάδες πυραύλους εδάφους-εδάφους που έχει εκτοξεύσει το Ιράν μέχρι στιγμής, μαζί με περισσότερους από 10 πυραύλους κρουζ και δεκάδες UAV,  έξω από το έδαφος του Ισραήλ.
Το Ιράν δήλωσε ότι η επίθεση έχει ολοκληρωθεί και ότι θεωρεί το θέμα διευθετημένο, αλλά προειδοποίησε ότι θα δράσει σε περίπτωση αντίποινων από το Ισραήλ.
«Εάν το ισραηλινό καθεστώς διαπράξει ξανά οποιαδήποτε στρατιωτική επίθεση, η απάντηση του Ιράν θα είναι ασφαλώς και πιο ισχυρή και πιο αποφασιστική», δήλωσε ο Ιρανός πρεσβευτής Amir-Saeid Iravani σε επιστολή του προς τα Ηνωμένα Έθνη.
«Αυτό που θα με απασχολούσε», λέει ο Karako, «είναι αυτό που δεν έχουμε δει ακόμη».




Σχόλια