Ουκρανικό drone χτύπησε το 3ο μεγαλύτερο διυλιστήριο της Ρωσίας


Ένα ουκρανικό μη επανδρωμένο αεροσκάφος έπληξε το τρίτο μεγαλύτερο διυλιστήριο πετρελαίου της Ρωσίας την Τρίτη περίπου 1.300 χιλιόμετρα (800 μίλια) από την πρώτη γραμμή, χτυπώντας μια μονάδα που επεξεργάζεται περίπου 155.000 βαρέλια αργού ημερησίως, αν και μια πηγή της βιομηχανίας είπε η επίθεση δεν προκάλεσε σοβαρές ζημιές.

Μια ουκρανική πηγή πληροφοριών είπε ότι η Ουκρανία χτύπησε την κύρια μονάδα διύλισης στο διυλιστήριο πετρελαίου,  στην βιομηχανική περιοχή Ταταρστάν της Ρωσίας και προκάλεσε φωτιά. Τέτοιες επιθέσεις αποσκοπούν στη μείωση των εσόδων της Ρωσίας από το πετρέλαιο, είπε η πηγή.

Ρώσοι αξιωματούχοι δήλωσαν ότι συσκευές παρεμβολής κλείδωσαν ένα ουκρανικό drone κοντά στο Tatneft .

Οι εικόνες από τη σκηνή έδειξαν ότι το drone χτύπησε την κύρια μονάδα διύλισης, CDU-7, αν και δεν φαίνεται να έχει προκαλέσει σοβαρή ζημιά.

Η πηγή της βιομηχανίας, η οποία μίλησε στο Reuters υπό τον όρο της ανωνυμίας, είπε ότι το προσωπικό επέστρεφε στο εργοστάσιο.

Η πυρκαγιά σβήστηκε μέσα σε 20 λεπτά, μετέδωσε το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων RIA, προσθέτοντας ότι η παραγωγή δεν είχε διακοπεί.

Η επηρεαζόμενη μονάδα αντιπροσωπεύει περίπου το ήμισυ της συνολικής ετήσιας παραγωγικής ικανότητας του εργοστασίου. Το διυλιστήριο αντιπροσωπεύει περίπου το 6,2% της ικανότητας διύλισης της Ρωσίας.

Το μπρεντ ανέβηκε για λίγο πάνω από τα 89 $ το βαρέλι για πρώτη φορά από τον Οκτώβριο, εν μέσω ανησυχιών για τις επιθέσεις με drones της Ουκρανίας και την κλιμακούμενη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Ο Πρόεδρος της Ουκρανίας Volodymyr Zelenskiy δεν έκανε καμία άμεση αναφορά στην επίθεση στο Ταταρστάν, αλλά είπε ότι η μεγάλης απόστασης στρατιωτική δράση του Κιέβου κατά της Ρωσίας ήταν σημαντική.

ΣΤΟΧΕΥΣΗ ΕΣΟΔΩΝ ΠΕΤΡΕΛΑΙΟΥ

Μια άλλη ουκρανική πηγή πληροφοριών είπε ότι drones ουκρανικής κατασκευής, έπληξαν επίσης ένα ρωσικό εργοστάσιο που παράγει επιθετικά drones μεγάλης εμβέλειας Shahed, προκαλώντας «σημαντική ζημιά».

Η Washington Post ανέφερε πέρυσι ότι η Ρωσία κατασκεύαζε μαζικά drones, ανοίγει νέα καρτέλασε εργοστάσιο στο Ταταρστάν.

Η Ουκρανία έχει αρχίσει τους τελευταίους μήνες να επιτίθεται στα διυλιστήρια πετρελαίου της Ρωσίας, του δεύτερου μεγαλύτερου εξαγωγέα πετρελαίου στον κόσμο, επηρεάζοντας το εξαιρετικά επικερδές εμπόριο της Μόσχας.

Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του Reuters , περίπου το 14% της ικανότητας διύλισης της Ρωσίας έχει επηρεασθεί από επιθέσεις με drone.

Οι επιθέσεις σε ρωσικά διυλιστήρια έχουν προκαλέσει ανησυχία στην Ουάσιγκτον για το ενδεχόμενο κλιμάκωσης με τη Ρωσία.

Η Ουκρανία, η οποία λέει ότι έχει δεχτεί επίθεση από περισσότερα από 4.630 ρωσικά drone Shahed μεγάλης εμβέλειας κατά τη διάρκεια του πολέμου που διαρκεί 25 μήνες, θεωρεί τη δική της ώθηση στην παραγωγή drone ως έναν τρόπο για να αντεπιτεθεί σε έναν πολύ καλύτερα οπλισμένο και ισχυρότερο εχθρό.

Από τότε που ο πρόεδρος Βλαντιμίρ Πούτιν έστειλε ρωσικές δυνάμεις στην Ουκρανία το 2022, τα drones έπαιξαν μεγάλο ρόλο στον πόλεμο - είτε ως επιτιθέμενοι "καμικάζι" είτε ως μάτια στον ουρανό που καθοδηγούν άλλα οπλικά συστήματα για να σκοτώσουν στρατιώτες ή να καταστρέψουν εξοπλισμό.

reuters.com


Σχόλια