Η Τουρκία αποχώρησε από την συνθήκη CFE με διάταγμα Ερντογάν


Ο πρόεδρος Ερντογάν υπέγραψε διάταγμα για την αποχώρηση της Τουρκίας από τη Συνθήκη για τις Συμβατικές Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη (CFE). Το διάταγμα δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της τουρκικής κυβέρνησης Resmi Gazete.

Το διάταγμα αναφέρει ότι αποφασίστηκε η αναστολή της εφαρμογής της συμφωνίας μεταξύ της Τουρκίας και άλλων χωρών που συμμετέχουν στη συνθήκη CFE, σύμφωνα με το προεδρικό διάταγμα, από τις 8 Απριλίου.

Η συνθήκη CFE υπογράφηκε στις 19 Νοεμβρίου 1990 στο Παρίσι και επικυρώθηκε από την τουρκική κυβέρνηση την 1η Ιουλίου 1992. Αυτή  η συμφωνία περιορίζει τον αριθμό των συμβατικών όπλων και του εξοπλισμού πέντε βασικών κατηγοριών ενόπλων δυνάμεων 30 χωρών. Επίσης, προβλέπει ανταλλαγή πληροφοριών και επιθεωρήσεις.

Σημειώνεται ότι η Τουρκία πήρε αυτή την απόφαση λόγω της αύξησης της διεθνούς έντασης. Τουρκικά μέσα ενημέρωσης, επικαλούμενα διπλωματικές πηγές, αναφέρουν ότι, σύμφωνα με την Άγκυρα, η συνθήκη CFE έχει χάσει το νόημά της υπό τις παρούσες συνθήκες και οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει δεν εκπληρώνονται στην πραγματικότητα.

Ταυτόχρονα, ωστόσο, σημειώνεται ότι η απόφαση για αναστολή εκπλήρωσης των υποχρεώσεων που προβλέπει η συνθήκη CFE μπορεί να ανατραπεί


Σχόλια