Τι είναι τα τρολ και πώς τα αντιμετωπίζουμε


Στον ψηφιακό κόσμο του Διαδικτύου, ένας όρος που συχνά ακούμε είναι τα "τρολ".
 

Τα τρολ είναι χρήστες του Διαδικτύου που επιδίδονται σε προκλητική, ανόητη ή εκτός θέματος συμπεριφορά σε διαδικτυακές κοινότητες, με σκοπό να προκαλέσουν αναταραχή και αντιδράσεις από άλλους χρήστες. Η συμπεριφορά αυτή, γνωστή και ως τρολάρισμα, μπορεί να οδηγήσει σε διαταραχές σε διαδικτυακές συζητήσεις και ακόμα και να απειλήσει τη συνοχή μιας κοινότητας.

Το τρολάρισμα στο Διαδίκτυο μπορεί να είναι αποτέλεσμα συμπεριφοράς που προκύπτει κάτω από διάφορες συνθήκες, χωρίς απαραιτήτως να υπάρχει κακόβουλος σκοπός από τους εμπλεκόμενους. Συχνά, το τρολάρισμα προκύπτει και λόγω της ανταπόκρισης ανυποψίαστων χρηστών σε πονηρά "καμώματα" του τρολ. Επίσης, μπορεί να προκληθεί από αδαείς χρήστες που παρασύρονται ακούσια σε συμπεριφορές αγανάκτησης. 

Σε κάθε περίπτωση, η αλληλεπίδραση των χρηστών συχνά ενθαρρύνει την εμφάνιση του τρολάρισματος, δημιουργώντας έναν κύκλο αντιδράσεων και αντίδρασης που μπορεί να διαταράξει τον διάλογο σε μια διαδικτυακή κοινότητα.
Μια έρευνα που πραγματοποιήθηκε από τους καναδούς ερευνητές Erin Buckels, Paul Trapnell και Delroy Paulhus αποκάλυψε ότι τα τρολ έχουν συσχέτιση με διάφορες αρνητικές χαρακτηριστικές προσωπικότητες. Πιο συγκεκριμένα, βρέθηκε υψηλή συσχέτιση με τον σαδισμό, την ψυχοπάθεια και τον μακιαβελισμό. Ο σαδισμός χαρακτηρίζεται από το αίσθημα ευχαρίστησης από την πρόκληση κακού σε άλλους, ενώ η ψυχοπάθεια είναι μια αντικοινωνική διαταραχή προσωπικότητας και ο μακιαβελισμός αναφέρεται στην τάση να εξαπατά και να λειτουργεί με ψευδείς προθέσεις.
Η αντιμετώπιση των τρολ είναι σημαντική για τη διατήρηση της υγείας μιας διαδικτυακής κοινότητας και την προστασία των χρηστών της. Ένα από τα πιο αποτελεσματικά μέτρα είναι η απλή αγνόηση του τρολ από την υπόλοιπη κοινότητα. Συνήθως, αν το τρολ δεν λαμβάνει αντίδραση, σταματά να προκαλεί και εγκαταλείπει την κοινότητα.
Επίσης, υπάρχουν τεχνικά μέσα για την αντιμετώπιση των τρολ, όπως η αφαίρεση των μηνυμάτων τους, η χρήση φίλτρων προστασίας για την αυτόματη απόκρυψη των μηνυμάτων τους ή ακόμα και η φραγή τους από την πρόσβαση στην κοινότητα. Σε chat rooms, οι διαχειριστές έχουν τη δυνατότητα να απομακρύνουν ένα τρολ από την συζήτηση ή να του απαγορεύσουν την επανείσοδο.
Για να προστατεύσουμε τις διαδικτυακές κοινότητες και να διασφαλίσουμε ένα υγιές και θετικό περιβάλλον για τους χρήστες τους, είναι σημαντικό να αντιμετωπίζουμε αποτελεσματικά τα τρολ και να προωθούμε μια κουλτούρα σεβασμού και συνεργασίας.

Σχόλια