Όσο δεν ασκούμε κυριαρχικά μας δικαιώματα & αναφερόμαστε σε θαλάσσιες ζώνες υιοθετούμε έμμεσα την ατζέντα & τις πάγιες θέσεις της τουρκίας
Ας δούμε τις πάγιες θέσεις της Τουρκίας στην ενότητα "Έυρος των χωρικών υδάτων", όπως περιγράφονται στην σελίδα του τουρκικού ΥΠΕΞ...
Η Τουρκία, επομένως, από καιρό υποστηρίζει ότι οποιαδήποτε πρόσκτηση νέων θαλάσσιων περιοχών στο Αιγαίο (χωρικά ύδατα, συνορεύουσα ζώνη, αποκλειστική οικονομική ζώνη, αλιευτική ζώνη κ.λπ.) πρέπει να είναι δίκαιη και να βασίζεται στην αμοιβαία συναίνεση τόσο της Τουρκίας όσο και της Ελλάδας. Ως εκ τούτου, δεν θα πρέπει να επιτραπεί οποιαδήποτε μονομερής ενέργεια με στόχο τη διεύρυνση των περιοχών θαλάσσιας δικαιοδοσίας στο Αιγαίο για τους προαναφερθέντες λόγους. Στην πραγματικότητα, τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα έχουν δεσμευτεί να απόσχουν από μονομερείς ενέργειες στο Αιγαίο με τη Διακήρυξη της Μαδρίτης του 1997...
Ας θυμηθούμε έναν από τους πιο πάνω όρους που δεν είναι ιδιαίτερα γνωστός... την συνορεύουσα ζώνη.
"Συνορεύουσα Ζώνη": Το παράκτιο κράτος µπορεί επίσης να καθορίσει µια Συνορεύουσα Ζώνη παρακείµενη στην Αιγιαλίτιδα Ζώνη, που να εκτείνεται µέχρι 24 Ναυτικά µίλια από την ακτή και στη ζώνη αυτή µπορεί να ασκεί τον αναγκαίο έλεγχο για την πρόληψη και τιµωρία σε ότι αφορά σε παραβάσεις τελωνείων, υγειονοµικές παραβάσεις ή οικονοµικούς πρόσφυγες (Άρθρο 33 της Σύµβασης του ΟΗΕ για το Νόµο της Θάλασσας).
Δείτε τι γράφει η ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ στις 28 Δεκ. 2023
"Στον ΟΗΕ κοινοποιεί η κυβέρνηση της Τρίπολης την απόφαση του υπουργικού συμβουλίου υπό τον πρωθυπουργό Αμπντούλ Χαμίντ Ντμπέιμπα, αρχικά ότι διαθέτει ζώνη 12 ναυτικών μιλίων χωρικών υδάτων, κυρίως όμως να ανακηρύξει συνορεύουσα ζώνη (contiguous zone) για ακόμη 24 ν.μ. προς βορράν, δικαίωμα το οποίο έχει με βάση τη σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας....Η κινηση της Τρίπολης ασκεί, βέβαια, μια έμμεση πίεση προς την Αθήνα ως προς την εκκρεμότητα της επέκτασης των χωρικών υδάτων στα νότια της Κρήτης, τα οποία βρίσκονται απέναντι από την Κυρηναϊκή της Λιβύης, στα 12 μίλια, γεγονός το οποίο η Αγκυρα και η Τρίπολη δεν αποδέχθηκαν το 2019, καθώς στο μνημόνιο που υπέγραψαν με μια λοξή οριοθέτηση επελέγη η καινοφανής άποψη ότι Λιβύη και Τουρκία έχουν αντικείμενες ακτές.Υπενθυμίζεται ότι η Ελλάδα προχώρησε στην επέκταση των χωρικών υδάτων σε 12 ναυτικά μίλια στη θαλάσσια περιοχή του Ιονίου και των Ιονίων Νήσων μέχρι το Ακρωτήριο Ταίναρο της Πελοποννήσου πριν από περίπου τρία χρόνια (προεδρικό διάταγμα Δεκέμβριος 2020 και ψήφιση από τη Βουλή Ιανουάριος 2021). Η απόφαση αυτή, πάντως, δεν είχε συνοδευθεί από την αντίστοιχη για ανακήρυξη συνορεύουσας ζώνης των 24 ναυτικών μιλίων στο Ιόνιο. Στην επέκταση δεν είχε συμπεριληφθεί η Κρήτη, σε σημαντικό βαθμό λόγω της ερμηνείας που δίνει η Αγκυρα στο casus belli...."
Στην ουσία οι πάγιες θέσεις της τουρκίας και αυτά που διεκδικεί αναφέρονται στις θαλάσσιες ζώνες.
Τι είναι θαλάσσιες ζώνες
Με βάση την UNCLOS οι θαλάσσιες ζώνες είναι έξη (6) :
- Εσωτερικά ύδατα
- Εγχώρια ύδατα (αιγιαλίτιδα ζώνη, χωρικά ύδατα, χωρική θάλασσα)
- Συνορεύουσα ζώνη
- Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη (ΑΟΖ)
- Υφαλοκρηπίδα (Ηπειρωτική υφαλοκρηπίδα)
- Διεθνή ύδατα (Ανοικτή θάλασσα) και Περιοχή
Διαβάστε ΕΔΩ χαρακτηριστικές δηλώσεις των τελευταίων τριών ετών σχετικά με τις θαλάσσιες ζώνες...
Όσο δεν ασκούμε ή έμμεσα απεμπολούμε, υπό τον φόβο του casus belli, κυριαρχία και κυριαρχικά μας δικαιώματα και όσο χρησιμοποιεί ο κ. Μητσοτάκης & ο κ. Γεραπετρίτης τον όρο θαλάσσιες ζώνες...υιοθετούμε έμμεσα την ατζέντα, τις πάγιες θέσεις & επιδιώξεις της τουρκίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.