Τελεσίγραφο της αντεισαγγελέως εφετών Λάρισας: Βρείτε ποιος διέταξε εκχωμάτωση και μπάζωμα στα Τέμπη!


Για πρώτη φορά στην τραγική υπόθεση του δυστυχήματος των Τεμπών και τα όσα ακολούθησαν με την προσπάθεια συγκάλυψης του εγκλήματος και την καταστροφή στοιχείων, μία δικαστική λειτουργός φαίνεται αποφασισμένη να ερευνήσει πραγματικά το θέμα και να αποδώσει ευθύνες όπου αναλογούν. Έστω και 15 μήνες μετά.

Η Κατερίνα Μάτσηαντεισαγγελέας εφετών Λάρισας, έδωσε εντολή να διερευνηθεί η ολέθρια εκχωμάτωση και το μπάζωμα του τόπου της σύγκρουσης των δύο αμαξοστοιχιών στα Τέμπη, με αποτέλεσμα να αλλοιωθούν πιθανόν κρίσιμα και σημαντικά στοιχεία, την ώρα που υπήρχαν, τόσο αταυτοποίητα θύματα, όσο και αγνοούμενοι.

Προθεσμία 20 ημερών

Όπως αποκαλύπτει το documentonews.gr στη διάταξη της κ.Μάτση υπάρχει τελεσίγραφο 20 ημερών, ώστε να γίνουν γνωστά τα εξής για την «αυθαίρετη παρέμβαση», όπως γράφει στην κατεπείγουσα διάταξή της η κ.Μάτση:
«Συνεπώς, κρίνουμε αναγκαία την συμπλήρωση της προκαταρκτικής εξέτασης η οποία να ανατεθεί αυτοπροσώπως σε Αντεισαγγελέα Πρωτοδικών, προκειμένου εντός είκοσι ημερών να διευκρινιστεί:

ποια συγκεκριμένα πρόσωπα παρευρίσκονταν τις πρώτες ημέρες και μέχρι και την επίστρωση του χώρου με πίσσα και χαλίκια στο τόπο του δυστυχήματος, και
– ποιος ή ποια πρόσωπα έδωσαν εντολή απομάκρυνσης των χωμάτων και των λοιπών υλικών που στη συνέχεια μεταφέρθηκαν σε ιδιόκτητο οικόπεδο χωρίς να τεθεί το υλικό αυτό στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

Προς τον σκοπό αυτό ζητά- να επισυναφθούν σχετικά έγγραφα της ελληνικής αστυνομίας και της πυροσβεστικής υπηρεσίας, καθώς και οποιασδήποτε άλλης υπηρεσίας ενεπλάκη με οποιονδήποτε τρόπο στο συμβάν, με τα οποία θα δίνεται σαφής απάντηση στο πιο πάνω ερώτημα, δηλαδή ποιοι είχαν φυσική παρουσία στο σημείο (προς τον σκοπό αυτό να γίνει χρήση και του υπάρχοντος φωτογραφικού υλικού που υπάρχει στη δικογραφία) και ποιος έδωσε την εντολή της απομάκρυνσης των πιο πάνω υλικών..

Να απαντηθεί με σαφήνεια αν συντάχθηκε έκθεση για την απομάκρυνση των υλικών, ή καταγράφηκε αυτή η ενέργεια σε οποιοδήποτε άλλο έγγραφο (σε θετική περίπτωση να επισυναφθούν αυτά, σε αρνητική περίπτωση να εξηγηθεί γιατί δεν συντάχθηκαν) και στη συνέχεια να ληφθούν ανωμοτί καταθέσεις των προσώπων αυτών.
Τα τελευταία αυτά πρόσωπα να εξηγήσουν γιατί έδωσαν εντολή για απομάκρυνση των υλικών από το σημείο πριν επιληφθούν οι δικαστικές αρχές, και χωρίς ενημέρωση και λήψη αδείας.

… Ποιο θα ήταν το πρόβλημα εάν το χώμα και τα φερτά υλικά παρέμεναν στο τόπο του ατυχήματος ώστε να είναι διαθέσιμα για έρευνα και τι σκοπό εξυπηρετούσε η απομάκρυνση τους. Δεν όφειλαν να τα θέσουν στη διάθεση των ειδικών προκειμένου να ελεγχθούν σπιθαμή προς σπιθαμή αφού μέχρι εκείνη τη στιγμή τουλάχιστον υπήρχαν αγνοούμενοι επιβάτες;

Δοθέντος μάλιστα ότι ενώ στη συνέχεια ο Εφέτης Ανακριτής παρήγγειλε την εξέταση δείγματος από τη χημική υπηρεσία από το υπάρχον στο τόπο του δυστυχήματος χώμα – υλικό, για ποιο λόγο δεν ενημέρωσαν τουλάχιστον αυτόν ότι υπάρχει χώμα – υλικό και σε άλλο σημείο. Σε κάθε περίπτωση να προβείτε σε οποιαδήποτε ενέργεια κρίνετε αναγκαία προκειμένου να διευκρινιστούν τα πιο πάνω ζητήματα».

Σχόλια