Συναγερμός στη Λευκωσία για την επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ-ΥΠΕΞ η Κύπρος δεν έχει καμία επιρροή στις βρετανικές κινήσεις από το Ακρωτήρι


Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας
- Ν. Χριστοδουλίδης: Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο
Η Κύπρος δεν εμπλέκεται με κανένα απολύτως τρόπο στις οποιεσδήποτε επιθέσεις
δήλωσε ο Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφερόμενος στις εξελίξεις στην Μέση Ανατολή και την επίθεση του Ιράν σε ισραηλινό έδαφος.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, που συγκάλεσε εκτάκτως, στις 9:30 το πρωί της Κυριακής σύσκεψη του Συμβουλίου Εθνικής Ασφαλείας, τόνισε ότι η κατάσταση είναι πάρα πολύ δύσκολη και εξέφρασε την ευχή να μην υπάρξει περαιτέρω επιδείνωση, η οποία, όπως σημείωσε, δεν είναι προς το συμφέρον κανενός.
Πρόσθεσε ότι σε τέτοιες δύσκολες στιγμές, οι αποφάσεις που πρέπει να λάβει η κυβέρνηση είναι δύσκολες και λαμβάνονται με μοναδικό κριτήριο τη διασφάλιση των συμφερόντων της Κυπριακής Δημοκρατίας και του κυπριακού λαού.
Ο Νίκος Χριστοδουλίδης είπε ότι στη συνεδρίαση έγινε ανασκόπηση της κατάστασης εντός και εκτός Κύπρου, σημειώνοντας ότι γίνονται όλα όσα πρέπει να γίνουν και οι Αρχές βρίσκονται σε εγρήγορση και παρακολουθούν πολύ προσεκτικά τις εξελίξεις στη Μέση Ανατολή.
Ανέφερε επίσης ότι το θέμα θα συζητηθεί σε τηλεδιάσκεψη το απόγευμα με την πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής και άλλους Ευρωπαίους ηγέτες, και στο άτυπο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο την Τετάρτη στις Βρυξέλλες.
Νωρίτερα, ο υπουργός Εξωτερικών, Κωνσταντίνος Κόμπος, δήλωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία προετοιμάζεται για όλα τα ενδεχόμενα, σε σχέση με πιθανή επίθεση του Ιράν στο Ισραήλ.
Ο ΥΠΕΞ ξεκαθάρισε πως η Κύπρος δεν έχει καμία επιρροή στις βρετανικές κινήσεις από το Ακρωτήρι
Σε ερώτηση δημοσιογράφου σχετικά με το πως αξιολογεί την πιθανότητα εμπλοκής της Κύπρου, ο κ. Κόμπος είπε: «Η Κυπριακή Δημοκρατία, σε καμία των περιπτώσεων, δεν πρόκειται να εμπλακεί σε οποιαδήποτε επιχείρηση και ενέργεια, η οποία να έχει επιθετικό χαρακτήρα εναντίον του οποιουδήποτε. Επιπλέον, η Κυπριακή Δημοκρατία γεωγραφικά είναι στο επίκεντρο αυτής της κατάστασης. Δεν έχουμε την οποιαδήποτε ψευδαίσθηση ότι εμείς μπορεί να χαράξουμε τον πολιτικό δρόμο, για αντιμετώπιση αυτής της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί. Όμως, έχουμε τη δυνατότητα να μπορούμε να επικοινωνήσουμε με τους δρώντες, για να μεταφέρουμε τα μηνύματα ανησυχίας, τα οποία έχουμε, την αυτοσυγκράτηση, την οποία ζητούμε, με σκοπό να υπάρχει μια κατάσταση πραγμάτων, όσον το δυνατόν πιο κοντά στην ομαλότητα. Στα περί βρετανικών βάσεων, εμείς, η δική μας η πλευρά, είχαμε και έχουμε συνεχή επικοινωνία με τον Βρετανό Υπουργό Εξωτερικών, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι η επικοινωνία αυτή λαμβάνει χώρα όταν τα γεγονότα έχουν ήδη δρομολογηθεί. Όταν ξεκίνησε αυτή η επιχείρηση, τότε έγινε η ενημέρωση ως προς το τι γίνεται και υπάρχουν δημόσιες δηλώσεις από πλευράς Βρετανών, οι οποίες παραπέμπουν στον χαρακτήρα των ενεργειών, στις οποίες προέβησαν. Δεν πρόκειται να σχολιάσω εκ μέρους των Βρετανών. Νομίζω είναι αυτόδηλες οι δηλώσεις και εξηγήσεις, οι οποίες δίδονται. Πρέπει όμως, να είναι σαφές και απόλυτα ξεκάθαρο ότι δεν τελούν υπό την αίρεση της έγκρισης της Κυπριακής Δημοκρατίας αυτές ή παρόμοιας φύσης δραστηριότητες. Δεν μπορούν, όμως, σε καμία των περιπτώσεων, να ταυτίζονται με την Κυπριακή Δημοκρατία και την πολιτική της. Αυτό είναι ένα μήνυμα το οποίο επανειλημμένα τονίζουμε, διότι θεωρούμε ότι είναι άκρως άκρως σημαντικό.»

Σχόλια