Η Βουλή των Αντιπροσώπων ενέκρινε πακέτο βοήθειας 61 δισ. δολάρια προς την Ουκρανία και 26 δισ. για ενίσχυση του Ισραήλ


Επίσης το σώμα ενέκρινε πακέτο ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του Ισραήλ
και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας
Σε μια σπάνια συνεδρίαση το Σάββατο, η Βουλή των Αντιπροσώπων των ΗΠΑ ενέκρινε νέο πακέτο βοήθειας προς την Ουκρανία ύψους 81 δισεκατομμυρίων δολαρίων.
Πρόκειται για μια ισχυρή επίδειξη της αμερικανικής υποστήριξης.
Μετά την ψηφοφορία ορισμένοι βουλευτές ζητωκραύγασαν, ανεμίζοντας μπλε και κίτρινες σημαίες της Ουκρανίας.

Η Ουκρανία έχει ξεμείνει από όπλα και έχει προειδοποιήσει ότι αν δεν λάβει περισσότερα από τους συμμάχους της, η Ρωσία θα κάνει μεγάλες προόδους.
Με την κατάσταση να γίνεται ολοένα και χειρότερη, η διακομματική υποστήριξη κατέστη ζωτικής σημασίας, παρά τους μήνες εσωτερικής διχόνοιας εντός της ελεγχόμενης από τους Ρεπουμπλικάνους Βουλής των Αντιπροσώπων.
Εξάλλου, το ίδιο σώμα ενέκρινε πακέτο ύψους 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων για την ενίσχυση του Ισραήλ και την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στους κατοίκους της Γάζας.
Ποιον ωφελεί το πακέτο βοήθειας;
Ο πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Μάικ Τζόνσον βρέθηκε σε επισφαλή θέση, εξισορροπώντας τις απαιτήσεις των σκληροπυρηνικών Ρεπουμπλικάνων με την πιεστική ανάγκη να βοηθηθούν οι ταλαιπωρημένοι σύμμαχοι.
Παρά τις απειλές για την ηγεσία του, ο Τζόνσον πίεσε προς τα εμπρός, αναγνωρίζοντας τη σημασία του πακέτου βοήθειας, όχι μόνο για την Ουκρανία αλλά και για το Ισραήλ και την Ταϊβάν.
Το ίδιο το πακέτο ήταν ολοκληρωμένο και περιελάμβανε διάφορα στοιχεία πέραν της άμεσης στρατιωτικής βοήθειας. Οι Ρεπουμπλικάνοι στην Επιτροπή Προϋπολογισμού της Βουλής των Αντιπροσώπων δήλωσαν ότι περισσότερο από το ένα τρίτο του συνολικού ποσού του πακέτου βοήθειας για την Ουκρανία θα αφιερώνονταν στην αναπλήρωση συστημάτων όπλων και πυρομαχικών για τον αμερικανικό στρατό.
Παράλληλα με τις διατάξεις για την άμυνα της Ουκρανίας, περιελάμβανε κονδύλια για τη συνεχιζόμενη σύγκρουση του Ισραήλ με τους Παλαιστίνιους μαχητές και την υποστήριξη των συμμάχων στον Ινδο-Ειρηνικό για την αντιμετώπιση της επιρροής της Κίνας.
Το νομοσχέδιο περιείχε μέτρα όπως κυρώσεις και την πιθανή μεταφορά κατασχεθέντων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων στην Ουκρανία, αντανακλώντας μια πολύπλευρη προσέγγιση των προκλήσεων της εξωτερικής πολιτικής.
Οι δυσκολίες έως την ψηφοφορία
Οι σκληροπυρηνικοί Ρεπουμπλικάνοι, που ανησυχούν για το αυξανόμενο εθνικό χρέος και είναι επιφυλακτικοί για περαιτέρω εμπλοκή σε ξένες συγκρούσεις, εξέφρασαν έντονη αντίθεση. Η διαφωνία τους απειλούσε να εκτροχιάσει τις προσπάθειες του Τζόνσον.
Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι, έχοντας πλήρη επίγνωση των μειούμενων πόρων της χώρας του, απηύθυνε παθιασμένες εκκλήσεις για υποστήριξη. Ομοίως, οι ηγέτες του Ισραήλ και της Ταϊβάν υπογράμμισαν τη σημασία της έγκαιρης βοήθειας μπροστά στις περιφερειακές απειλές.
Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν, μαζί με πολιτικούς και από τα δύο κόμματα, προέτρεψε σε ταχεία δράση, τονίζοντας τη συμβολική και πρακτική σημασία της αμερικανικής ηγεσίας σε ταραγμένους καιρούς.
Τι περιλαμβάνει το νομοσχέδιο που ψηφίστηκε
Το ασυνήθιστο πακέτο τεσσάρων νομοσχεδίων περιλαμβάνει επίσης τη χορήγηση αμερικανικής στρατιωτικής βοήθειας συνολικού ύψους 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων στο Ισραήλ, χορήγηση βοήθειας στην Ταϊβάν και άλλους συμμάχους των ΗΠΑ στην περιοχή Ασίας-Ειρηνικού, και ένα μέτρο που περιλαμβάνει κυρώσεις και μέτρα κατά της κινεζικής εφαρμογής κοινωνικών μέσων TikTok και πιθανή μεταφορά κατασχεμένων ρωσικών περιουσιακών στοιχείων προς την Ουκρανία.


Σχόλια