Άμεση ενίσχυση του Πενταγώνου με 500 εκατ. δολάρια για την αντιμετώπιση της απειλής των drone


Η άμυνα ενάντια στα drones μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να κρύβεσαι από αυτά και τόσο περίπλοκη ώστε να τα απομακρύνεις από τον ουρανό με λέιζερ.

Οι επιθέσεις drones έχουν γίνει η υπ' αριθμόν 1 απειλή για τα αμερικανικά στρατεύματα που αναπτύσσονται στο εξωτερικό, προκαλώντας ένα επείγον αίτημα 500 εκατομμυρίων δολαρίων για βοήθεια στην απόκτηση συστημάτων anti-drone.

Φτηνά, εύχρηστα και δύσκολα αντιμετωπίσημα, τα drones που φέρνουν εκρηκτικά ενέχουν κινδύνους για στρατεύματα παρόμοιους με τους αυτούς που σκότωσαν και τραυμάτισαν χιλιάδες στρατιώτες των ΗΠΑ στο Ιράκ και το Αφγανιστάν, σύμφωνα με ανώτερους στρατιωτικούς, Αμερικανούς αξιωματούχους και ειδικούς. Ήταν ένα επιθετικό καμικάζι drone που εκτοξεύτηκε από μαχητές που υποστηρίζονται από το Ιράν και σκότωσε τρεις αμερικανούς στρατιώτες τον Ιανουάριο, αφού διέλυσαν τις άμυνες στη βάση τους στην Ιορδανία.

"Αυτό είναι ένα νέο οπλικό σύστημα", δήλωσε ο γερουσιαστής Jack Reed, D-Rhode Island και πρόεδρος της Επιτροπής Ενόπλων Υπηρεσιών σε μια συνέντευξη. "Είναι φθηνό. Μπορεί να είναι εξελιγμένο όσον αφορά τα ηλεκτρονικά του για να αναγνωρίζει τους στόχους του από απόσταση και στη συνέχεια να επιτίθεται. Αυτή είναι μια νέα φάση πολέμου και πρέπει να προετοιμαστούμε».

Στρατιωτικοί αξιωματούχοι περιέγραψαν μια έντονη προσπάθεια για την προστασία των στρατευμάτων από drones με πυραύλους, παρεμβολές και λέιζερ. Το Πεντάγωνο πρόκειται να πάρει πάνω από 500 εκατομμύρια δολάρια μέσω ενός συμπληρωματικού αιτήματος στο Κογκρέσο για την αντιμετώπιση της απειλής των drone. Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν το υπέγραψε νόμο την Τετάρτη ως μέρος του πακέτου ξένης βοήθειας 95 δισεκατομμυρίων δολαρίων .

Οι γρήγορες αλλαγές στην τεχνολογία και τις τακτικές απαιτούν από το Πεντάγωνο να κινηθεί γρήγορα, δήλωσε ο Μάικλ Ο' Χάνλον, στρατιωτικός αναλυτής στο Ινστιτούτο Brookings. Επικροτεί μια δεξαμενή κεφαλαίων για την προώθηση της καινοτόμου και φθηνής άμυνας και συστημάτων anti-drone.

«Είναι μεγάλη απειλή», είπε ο Ο' Χάνλον.

Το δίλημμα των drone

Πριν από χρόνια, το Πεντάγωνο κυριάρχησε στον ουρανό πάνω από τα πεδία μάχης με drones όπως το Predator και το Reaper. Οι πιλότοι που χειρίζονταν τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε ένα φυλάκιο στην έρημο της Νεβάδα, εκτόξευσαν πυραύλους Hellfire εναντίον ύποπτων μαχητών στο Αφγανιστάν και το Ιράκ. 

Κοιτάξτε τον πόλεμο στην Ουκρανία μέσα από το φακό του Twitter ή του X και θα δείτε μυριάδες παραδείγματα drones, να αιωρούνται πάνω από ρωσικά τανκς & να ρίχνουν ισχυρά εκρηκτικά σε μια ανοιχτή καταπακτή. 

Οι μέρες του Πενταγώνου ως η μοναχική υπερδύναμη drone έχουν περάσει εδώ και καιρό, δήλωσε ανώτερος αξιωματούχος της που δεν είχε εξουσιοδότηση να μιλήσει δημόσια. Έχει ξεφύγει, επίσης, η εξάπλωση της τεχνολογίας που κάνει τα drones μικρότερα, ελαφρύτερα, πιο αποτελεσματικά και θανατηφόρα, είπε ο αξιωματούχος. Εμπορικά drones και ανταλλακτικά για αυτά είναι άμεσα διαθέσιμα.

Η πραγματικότητα εκτυλίσσεται από την Ερυθρά Θάλασσα, όπου μαχητές Χούτι που υποστηρίζονται από το Ιράν, εκτοξεύουν drones σε πολυσύχναστες ναυτιλιακές λωρίδες...

Το Ιράν, επιτέθηκε με ένα κύμα drones και πυραύλων στο Ισραήλ το περασμένο Σάββατο. Και στις δύο περιπτώσεις, σχεδόν όλα τα drones καταστράφηκαν πριν χτυπήσουν τους στόχους τους. Αλλά χρειάζεται μια σειρά από άμυνες και σημαντικά έξοδα για να γίνει αυτό.

Μια αμερικανική μονάδα πυραύλων Patriot με έδρα το Ιράκ κατέρριψε έναν βαλλιστικό πύραυλο που κατευθυνόταν προς το Ισραήλ και δύο μοίρες πολεμικών αεροσκαφών κατέρριψαν δεκάδες drones. Ένα βλήμα Patriot κοστίζει περίπου 4 εκατομμύρια δολάρια.

Η πολυεπίπεδη άμυνα

Η άμυνα ενάντια στα drones μπορεί να είναι τόσο απλή όσο να κρύβεσαι από αυτά και τόσο περίπλοκη για να τα απομακρύνεις από τον ουρανό με λέιζερ. Είναι σχεδόν τα πάντα στο ενδιάμεσο, είπε ο στρατηγός  Ντέιβιντ Στιούαρτ, ο οποίος διευθύνει το Γραφείο Συστημάτων anti-drone.

«Δεν υπάρχει ασημένια σφαίρα και ακόμη και εξαιρετικές δυνατότητες όπως το σύστημα Patriot, μπορεί να μην μπορούν να επιβιώσουν έναντι ορισμένων απειλών», είπε ο Στιούαρτ σε συνέντευξή του. «Χρειάζεται μια πολυεπίπεδη αμυντική προσέγγιση».

Για τα στρατεύματα σε μια απομακρυσμένη βάση, μια τοποθεσία γνωστή στους εχθρούς με επιθετικά drones, το πρώτο στρώμα άμυνας θα καλύπτει ιδανικά μίλια πέρα ​​από τα όρια της μονάδας. Αυτή η αόρατη περίμετρος μπορεί να εκτείνεται στα 10 μίλια, είπε ο Stewart, και θα μπορούσε να περιλαμβάνει μέσα ηλεκτρονικού πολέμου που θα μπορούσαν να παραπλανήσουν το drone να χτυπήσει διαφορετικό στόχο ή να παρεμβάλλουν τη σύνδεση μεταξύ του drone και του χειριστή του.

Η ζώνη άμυνας που βρίσκεται πιο κοντά μπορεί να χρησιμοποιεί όπλα μικροκυμάτων καθιστώντας τα drones ακίνδυνα, είπε ο Stewart.

Ο στρατός έχει τοποθετήσει πρωτότυπα λέιζερ στη Μέση Ανατολή, αναγνώρισε ο διοικητής της Κεντρικής Διοίκησης σε κατάθεσή του στο Καπιτώλιο. Ο στρατηγός Erik Kurilla προφανώς αναφερόταν σε λέιζερ τοποθετημένα στα οχήματα μάχης Strkyer του Στρατού. Ένα πλήρωμα τριών στρατιωτών μπορεί να καταστρέψει drones με λέιζερ σε μικρή απόσταση

Το λέιζερ των 50 κιλοβάτ είχε επιτυχία ενάντια σε μια ποικιλία drones, σύμφωνα με εκθέσεις του Στρατού που επικαλείται η Υπηρεσία Ερευνών του Κογκρέσου. Ωστόσο, προκλήσεις για το λέιζερ παραμένουν η άμυνα έναντι ρουκετών, πυροβολικού και όλμων.

«Βλέπουμε μια ταχέως μεταβαλλόμενη και εξελισσόμενη απειλή, είτε με το να πετάει πιο γρήγορα είτε να πετάει χαμηλότερα είτε να χρησιμοποιεί διαφορετικά μοτίβα επίθεσης», είπε ο Stewart.

Η επίθεση που σκότωσε τρεις στρατιώτες και τραυμάτισε άλλους 35 τον Ιανουάριο, σημειώθηκε όταν ο εχθρός προφανώς ανακάλυψε "τρύπα" στην πολυεπίπεδη άμυνα. Οι μαχητές εκτόξευσαν το  επιθετικό drone, το οποίο μπορεί να προγραμματιστεί να χτυπά έναν στόχο και δεν απαιτεί χειριστή να τον κατευθύνει. 

Σε κατάθεση στο Κογκρέσο τον περασμένο μήνα, ο Kurilla τόνισε την απειλή από τα drones και την ανάγκη για άμεσες λύσεις. Η απειλή από σμήνη drones, είπε, θα απαιτήσει μια επένδυση σε συστήματα μικροκυμάτων υψηλής ισχύος για να μπορέσει να τα εξαφανίσει.

Ο Ριντ, στη συνέντευξη, είπε ότι μια πρόσφατη δοκιμή στο Fort Sill του Στρατού έδειξε ότι τα όπλα μικροκυμάτων είχαν επιτυχία εναντίον σμήνους (swarm) drones.

Ο απώτερος στόχος, είπε ο Kurilla στους βουλευτές, είναι ένα όπλο μεγάλης ενέργειας που θα καταστρέφει ένα drone για περίπου 2 $. Η πραγματικότητα είναι ότι, προς το παρόν, ένας ακριβός πύραυλος είναι συχνά η απάντηση.

«Αυτό που είναι χειρότερο από το να μην μπορεί να καταρρίψει τις απειλές αυτός ο ακριβός πύραυλος», είπε, «είναι να χτυπήσει ένα πλοίο των 2 δισεκατομμυρίων δολαρίων με 300 άτομα πάνω του».

usa today

Σχόλια