Το ΝΑΤΟ σχεδιάζει μακροπρόθεσμη βοήθεια 100 δισ € στην Ουκρανία


Οι σύμμαχοι του ΝΑΤΟ συμφώνησαν την Τετάρτη να ξεκινήσουν τον σχεδιασμό για μακροπρόθεσμη στρατιωτική υποστήριξη για την Ουκρανία, αλλά η πρόταση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ Γενς Στόλτενμπεργκ να το κάνει μέσω ενός πενταετούς ταμείου 100 δισεκατομμυρίων ευρώ (107 δισεκατομμύρια $) προκάλεσε αντιδράσεις

Η πρόταση του Στόλτενμπεργκ θα έδινε επίσης στη συμμαχία έναν πιο άμεσο ρόλο στον συντονισμό της προμήθειας όπλων, πυρομαχικών και εξοπλισμού στην Ουκρανία καθώς καταπολεμά τη ρωσική εισβολή .

Σύμφωνα με τα σχέδια, το ΝΑΤΟ θα αναλάβει ορισμένες εργασίες συντονισμού από έναν ad-hoc συνασπισμό υπό την ηγεσία των ΗΠΑ, γνωστό ως ομάδα Ramstein μια κίνηση που έχει σχεδιαστεί εν μέρει για να προφυλαχθεί από οποιαδήποτε μείωση της αμερικανικής υποστήριξης εάν ο Ντόναλντ Τραμπ επιστρέψει στον Λευκό Οίκο, δήλωσαν διπλωμάτες. .

«Πρέπει να αλλάξουμε τη δυναμική της υποστήριξής μας», είπε ο Στόλτενμπεργκ. Πρέπει να διασφαλίσουμε αξιόπιστη και προβλέψιμη βοήθεια ασφαλείας στην Ουκρανία με πολυετείς δεσμεύσεις».

Είπε ότι στόχος είναι να ληφθεί απόφαση στη σύνοδο κορυφής του Ιουλίου των ηγετών των κρατών μελών του ΝΑΤΟ.

Μέχρι τώρα, το ΝΑΤΟ ως οργανισμός είχε επικεντρωθεί στη μη στρατιωτική βοήθεια για την Ουκρανία από φόβους ότι ένας πιο άμεσος ρόλος θα μπορούσε να προκαλέσει κλιμάκωση των εντάσεων με τη Ρωσία. Τα μέλη της έχουν παράσχει δισεκατομμύρια δολάρια σε όπλα σε διμερή βάση.

Διπλωμάτες είπαν ότι υπάρχει μια αυξανόμενη άποψη εντός του ΝΑΤΟ ότι είναι καιρός να τεθεί η στρατιωτική βοήθεια στην Ουκρανία σε μια πιο βιώσιμη βάση και το ΝΑΤΟ είναι κατάλληλο για να το κάνει αυτό.

Ωστόσο, είπαν ότι δεν είναι σαφές εάν το ποσό των 100 δισεκατομμυρίων ευρώ θα γίνει αποδεκτό ή πώς θα χρηματοδοτηθεί. Οι αποφάσεις του ΝΑΤΟ απαιτούν συναίνεση μεταξύ των 32 μελών του.

ΣΚΕΠΤΙΚΙΣΜΟΣ 

Οι αρχικές αντιδράσεις από όλη τη συμμαχία έδειξαν ότι μια απόφαση μπορεί να μην είναι εύκολη.

Ο υπουργός Εξωτερικών της Ουγγαρίας Peter Szijjarto «δήλωσε σταθερά ότι η Ουγγαρία δεν θα υποστηρίξει καμία πρόταση του NATO που θα μπορούσε να φέρει τη συμμαχία πιο κοντά στον πόλεμο ή να τη μετατοπίσει από αμυντικό σε επιθετικό συνασπισμό», δήλωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Zoltan Kovacs στο X.

Ο Στόλτενμπεργκ είπε ότι η ύπαρξη ενός πιο ισχυρού πλαισίου του ΝΑΤΟ, δεν θα άλλαζε την αμυντική φύση της συμμαχίας, προσθέτοντας ότι είναι βέβαιος πως οι ανησυχίες της Ουγγαρίας θα μπορούσαν να αντιμετωπιστούν τις επόμενες εβδομάδες.

Η Γερμανίδα υπουργός Εξωτερικών Ανναλένα Μπάερμποκ χαρακτήρισε το σχέδιο «σωστό και σημαντικό». Ο υπουργός Εξωτερικών της Λετονίας, Κρισγιάνις Κάρινς, το χαιρέτισε επίσης, προτείνοντας οι συνεισφορές πρέπει να είναι ένα ποσοστό του ΑΕΠ κάθε μέλους.

Άλλοι υπουργοί είπαν ότι έπρεπε να εξετάσουν τις λεπτομέρειες, συμπεριλαμβανομένου του τρόπου χρηματοδότησης.

Ιδιωτικά, ορισμένοι αξιωματούχοι ήταν πιο ωμοί. «Το ΝΑΤΟ δεν έχει προϋπολογισμό ή τρόπους να συγκεντρώσει αυτά τα χρήματα», είπε ένας διπλωμάτης


Σχόλια