Ολλανδική εταιρεία HVA για τον Ιανό στη Θεσσαλία (1η αναφορά) - Αναποτελεσματικό σύστημα προειδοποίησης & μη λειτουργικά σχέδια διαχείρισης πλημμυρών


Ακολουθεί απόσπασμα της 1ης αναφοράς της Ολλανδικής εταιρείας HVA για την καταστροφική πλημμύρα "ΙΑΝΟΣ"
στην Θεσσαλία ... 


"FIRST REPORT REGARDING POST-DISASTER REMEDIATION OF 2023 THESSALY FLOODING"

Επίπεδο ασφαλείας 3: Διαχείριση κρίσεων 

Η κατακερματισμένη διακυβέρνηση του νερού ήταν εμφανής κατά τη διάρκεια της κατάστασης έκτακτης ανάγκης που προκλήθηκε από την καταιγίδα Daniel. 

Το υπάρχον σύστημα προειδοποίησης και η επικοινωνία με τους κατοίκους ήταν αναποτελεσματική. Παρόλο που η καταιγίδα Ντάνιελ αναμενόταν να είναι σφοδρή, πολλές κατοικημένες περιοχές αιφνιδιάστηκαν από τις πλημμύρες

Υπάρχει μια πολύ επιτακτική ανάγκη για ένα σύστημα έγκαιρης προειδοποίησης και πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρίσεων, τα οποία να καθορίζουν σαφώς τους ρόλους, τις ευθύνες και τους τρόπους δράσης που πρέπει να αναληφθούν και υπό ποιες συνθήκες. Τα νέα Σχέδια Διαχείρισης Πλημμυρών θα πρέπει να περιλαμβάνουν διαχείριση κρίσεων (Επίπεδο ασφαλείας 3).

Ένα ενημερωμένο μοντέλο θα πρέπει επομένως να είναι πιο ακριβές, ειδικά εάν το μοντέλο πρέπει επίσης να εφαρμοστεί για τον σχεδιασμό και την ανάπτυξη υποδομών πρόληψης πλημμύρας και ως επιχειρησιακό εργαλείο για την πρόβλεψη πλημμυρών ως βασικό στοιχείο ενός συστήματος έγκαιρης προειδοποίησης. 

Τα υπάρχοντα Σχέδια Διαχείρισης Πλημμυρών δεν είναι λειτουργικά με την έννοια ότι δεν έπαιξαν ρόλο στην πρόληψη των πλημμυρών που προκάλεσε η καταιγίδα Daniel. 


Οι εκμεταλλεύσεις αιγοπροβάτων υπέστησαν συχνά πλήρεις απώλειες ζώων, καθώς τα πρόβατα είναι σημαντικά μικρότερα από τα βοοειδή και πνίγηκαν στο νερό. Οι αγρότες δεν μπόρεσαν να εκκενώσουν τα ζώα τους λόγω της απουσίας ενός αποτελεσματικού συστήματος προειδοποίησης και ενός εφαρμόσιμου σχεδίου εκκένωσης. Οι αγρότες ανέφεραν ότι τους εστάλησαν προειδοποιητικά μηνύματα για τη Θύελλα Ντάνιελ, αλλά δεν είχαν σχεδόν αρκετό χρόνο για να αντιδράσουν. Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις τους, θα χρειάζονταν περίπου 20 ημέρες για να αφαιρέσουν ό,τι υπήρχε στις εγκαταστάσεις τους. Αν είχαν λάβει το σύστημα προειδοποίησης μια μέρα νωρίτερα, θα μπορούσαν να είχαν σώσει τα ζώα, υπό τον όρο ότι είχαν κάπου ασφαλές και εξοπλισμένο με τροφή για να τα μεταφέρουν, αλλά δεν υπήρχε σχέδιο εκκένωσης. 


 

Απαιτούνται ένα Σύστημα Έγκαιρης Προειδοποίησης και πρωτόκολλα για τη διαχείριση κρίσεων, τα οποία να καθορίζουν σαφώς τους ρόλους, τις ευθύνες και τους τρόπους δράσης που πρέπει να αναληφθούν και υπό ποιες συνθήκες. 

Επίπεδο ασφάλειας 3: Διαχείριση κρίσεων 

Υπάρχει επείγουσα ανάγκη να δημιουργηθεί ένα Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης 24/7, το οποίο λαμβάνει, αναλύει και επεξεργάζεται συνεχώς σχετικές πληροφορίες και δεδομένα για πλημμύρες σε πραγματικό χρόνο. 

Το Κέντρο Έγκαιρης Προειδοποίησης θα πρέπει να διαθέτει την τεχνογνωσία και τα εργαλεία για να κάνει ακριβείς προβλέψεις και εκτιμήσεις πλημμυρών, καθώς και να επικοινωνεί αποτελεσματικά με τους τοπικούς ενδιαφερόμενους

Σχόλια