Επιτυχής δοκιμή στις ΗΠΑ προσβολής επιθετικών drones σε οπλικά συστήματα εδάφους


Ένα drone της Anduril Industries ικανό να φέρει κεφαλή βάρους 33 κιλών, σημείωσε απευθείας χτυπήματα σε πολλούς στόχους κατά τη διάρκεια στρατιωτικών δοκιμών στη Γιούτα, είπε η εταιρεία.

Πλάνα από τις δοκιμές στο Dugway Proving Grounds  έδειξαν ένα Altius-700M να εκτοξεύεται από έναν καταπέλτη εδάφους, να ίπταται  και στη συνέχεια να συντρίβεται σε ένα ομοίωμα πυραύλων εδάφους-αέρος SA-17.

 


Το συμβάν του Σεπτεμβρίου - λεπτομέρειες του οποίου δεν αποκαλύφθηκαν προηγουμένως - σηματοδότησε την πρώτη φορά που οι μηχανικοί της Anduril δοκίμασαν μια ζωντανή κεφαλή στο Altius-700M, το οποίο μπορεί να πετάξει για περισσότερο από μία ώρα σε εμβέλεια 100 μιλίων. Η εταιρεία είπε ότι όλοι οι στόχοι των δοκιμών καταστράφηκαν και ότι «το σύστημα ήταν ακριβές και αποτελεσματικό έναντι των επιλεγμένων στόχων».

Ένοπλες δυνάμεις & αμυντικές βιομηχανίες σε όλο τον κόσμο αναπτύσσουν drones και άλλες ρομποτικές τεχνολογίες για τη συλλογή πληροφοριών, την ενίσχυση της στόχευσης και την καταστροφή από μεγαλύτερη απόσταση. Η θανατηφόρα εφαρμογή τους χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια στην Ανατολική Ευρώπη και επί μήνες στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν .

Ο Στρατός των ΗΠΑ ειδικότερα, έχει εκφράσει αυξανόμενο ενδιαφέρον για μη επανδρωμένα όπλα, συμπεριλαμβανομένων των περιπλανώμενων πυρομαχικών. Τα τελευταία μπορεί να εκτοξευθούν από  αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη στον αέρα ή από το έδαφος για να ανιχνεύσουν, παραπλανήσουν ή να καταστρέψουν εχθρικά οπλικά συστήματα. Το Altius-700M έχει σχεδιαστεί έχοντας κατά νου μεγαλύτερους και θωρακισμένους στόχους.

Τα σχετικά φθηνά εκτοξευόμενα πυρομαχικά πιστεύεται ότι επεκτείνουν τα μάτια, τα αυτιά και τα χέρια μιας δύναμης , επιτρέποντάς της να μελετήσει και να επιτεθεί σε μέρη που διαφορετικά θεωρούνται πολύ δαπανηρά ή επικίνδυνα.

Ο Στρατός των ΗΠΑ τον Δεκέμβριο είπε ότι, εκτόξευσε με επιτυχία μια διαφορετική παραλλαγή Altius από ένα ελικόπτερο UH-60 Black Hawk. Αυτή η δοκιμή στο Fort Campbell του Κεντάκι «απέδωσε θετικά δεδομένα» που θα διαμορφώσουν την προσπάθεια να προχωρήσει το πρόγραμμα. 

Η υπηρεσία το 2020, ανέθεσε 10 μικρές συμβάσεις συνολικού ύψους σχεδόν 30 εκατ.$ σε ώριμες τεχνολογίες που σχετίζονται με εκτοξευόμενα πυρομαχικά. Μεταξύ των νικητών ήταν οι RTX, Rockwell Collins και Area-I (εταιρεία που έχει εξαγοραστεί από την Anduril) 

Η εταιρεία έχει παραδώσει εκατοντάδες drones Altius στην αμερικανική κυβέρνηση όλα αυτά τα χρόνια. Μικρότερες εκδόσεις του Altius έχουν επίσης δεσμευτεί στην Ουκρανία ως μέρος των πακέτων βοήθειας που ανακοίνωσε το Πεντάγωνο.

Δείτε το σχετικό  βίντεο...



Σχόλια