Συνεργασία με Αρμενία σε θέματα αμυντικής καινοτομίας & αντιμετώπισης drones


Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Νίκος Δένδιας, πραγματοποίησε την Δευτέρα 4 Μαρτίου 2024, επίσημη επίσκεψη στην Αρμενία, όπου συναντήθηκε με τον Αρμένιο Υπουργό Άμυνας, Suren Papikyan

Κατά τη διμερή συνάντηση, καθώς και στη συνάντηση των αντιπροσωπειών, συζητήθηκαν θέματα σχετικά με την περαιτέρω ενδυνάμωση της αμυντικής συνεργασίας Ελλάδος και Αρμενίας, οι τελευταίες εξελίξεις στην κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή μας, καθώς και η συμμετοχή της Αρμενίας στο ελληνικό οικοσύστημα αμυντικής καινοτομίας. 

Μετά τη συνάντηση ο κ. Δένδιας και ο κ. Papikyan φύτευσαν συμβολικά ελάτη στον προαύλιο χώρο του Υπουργείου Άμυνας της Αρμενίας.
Εν συνεχεία ο κ. Δένδιας επισκέφθηκε το Μνημείο της Αρμενικής Γενοκτονίας στην Αρμενία, όπου κατέθεσε στέφανο.
Ο Υπουργός Εθνικής Άμυνας, σε δήλωση του μετά την επίσκεψη στο Μνημείο Αρμενικής Γενοκτονίας, ανέφερε:
«Σήμερα είναι η τρίτη επίσκεψή μου ως Υπουργού στην Αρμενία, η πρώτη ως Υπουργού Εθνικής Άμυνας. 
Είναι γνωστό, η Αρμενία είναι μια ιστορική φίλη της Ελλάδας και υπάρχουν στενά αισθήματα μεταξύ του ελληνικού και του αρμενικού λαού.  Αλλά η επίσκεψή μου έχει κι έναν πολύ πιο πρακτικό σκοπό, να εμβαθύνει τη συνεργασία μεταξύ των δύο Υπουργείων Άμυνας και των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών. 
Θα ήθελα να θυμίσω ότι ο αρμενικός στρατός και το αρμενικό αμυντικό σύστημα έχει υποστεί επίθεση από ένα στρατό ο οποίος χρησιμοποιεί drones και ιδιαιτέρως drones Bayraktar.
Οι στενές σχέσεις, λοιπόν, μεταξύ των Ενόπλων Δυνάμεων των δύο χωρών είναι ιδιαίτερα χρήσιμες για μας. Μπορούν να προσφέρουν την μεταφορά τεχνογνωσίας Άμυνας απέναντι σε ένα σύστημα το οποίο υφίσταται και το οποίο θα θέλαμε να γνωρίζουμε με επάρκεια. 
Από την άλλη, υπάρχει ένα μεγάλο έδαφος συνεργασίας για το οικοσύστημα αμυντικής βιομηχανίας, το οποίο εισηγήθηκα στο Υπουργικό Συμβούλιο εδώ και λίγες μέρες και το οποίο θα έρθει στη Βουλή προς ψήφιση. 
Γενικά, η αρμενική πλευρά έχει δείξει μεγάλο ενδιαφέρον για την μεταρρύθμιση στις ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις. Τη μεταρρύθμιση που ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης χαρακτήρισε ως τη μεγαλύτερη μεταρρύθμιση από τη σύσταση του Ελληνικού Κράτους. 
Στο πλαίσιο λοιπόν αυτό και λίγες μέρες μετά την επίσκεψη του Πρωθυπουργού Πασινιάν στην Αθήνα, η επίσκεψή μου έχει την έννοια της εμβάθυνσης των ελληνο-αρμενικών σχέσεων και της δημιουργίας ενός πλαισίου στενής συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών στα ζητήματά μας».

Ακολούθως, ο Έλληνας Υπουργός, έγινε δεκτός από τον Πρωθυπουργό της Αρμενίας, Nikol Pashinyan. Στη συνάντηση αναδείχθηκε η κοινή ισχυρή θέληση για περαιτέρω ενίσχυση της συνεργασίας Ελλάδας-Αρμενίας, στον τομέα της Ασφάλειας και της Άμυνας. Επίσης, ο κ. Δένδιας συναντήθηκε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Αρμενίας, Ararat Mirzoyan, με τον οποίο συζήτησαν για την ενίσχυση της διμερούς αμυντικής συνεργασίας, στο πλαίσιο των παραδοσιακών φιλικών σχέσεων των δύο χωρών, καθώς και για την κατάσταση ασφαλείας στην ευρύτερη περιοχή. 

Σχόλια