Τούρκοι δολοφονούν με drones χριστιανούς στην Συρία!


Τοπικοί αξιωματούχοι στη βορειοανατολική Συρία δήλωσαν ότι μια σειρά τουρκικών επιδρομών με μη επανδρωμένα αεροσκάφη την Τετάρτη σκότωσαν και τραυμάτισαν αρκετούς ανθρώπους σε μια πόλη που ελέγχεται από τους Κούρδους κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.

Σε αντίθεση με άλλες επιθέσεις που πραγματοποίησε η Τουρκία τους τελευταίους μήνες, αυτοί που στοχοποιήθηκαν την Τετάρτη δεν ήταν Κούρδοι μαχητές της Συρίας. 

Σύμφωνα με τοπικές πηγές, τρία μέλη μιας τοπικής χριστιανικής πολιτοφυλακής σκοτώθηκαν και άλλα δύο τραυματίστηκαν σε πολλές επιδρομές τουρκικών μη επανδρωμένων αεροσκαφών στην πόλη Ντερίκ στη βορειοανατολική Συρία.

Η Άγκυρα δεν σχολίασε τις πρόσφατες επιθέσεις, αλλά η Τουρκία στοχεύει περιοχές υπό τον έλεγχο των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων, μιας στρατιωτικής συμμαχίας υπό την ηγεσία των Κούρδων που υπήρξε σημαντικός εταίρος των ΗΠΑ στη μάχη κατά των μαχητών της οργάνωσης Ισλαμικό Κράτος.

Οι επιθέσεις της Τουρκίας έχουν αυξηθεί τους τελευταίους μήνες. Η Τουρκία θεωρεί τους SDF ως προέκταση του Εργατικού Κόμματος του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο θεωρείται τρομοκρατική οργάνωση από την Άγκυρα και την Ουάσιγκτον. Αλλά οι Ηνωμένες Πολιτείες κάνουν μια διάκριση μεταξύ των δύο κουρδικών ομάδων.

Σύμφωνα με το Συμβούλιο Εξωτερικών Σχέσεων, η Τουρκία «στοχεύει να διατηρήσει μια ουδέτερη ζώνη που στερεί από το PKK βάσεις στο εξωτερικό και να αποτρέψει την εμφάνιση μιας συνεχούς περιοχής αυτόνομης κουρδικής κυριαρχίας πέρα ​​από τα σύνορα που θα μπορούσε να εντείνει τις εκκλήσεις για ένα ανεξάρτητο κράτος».

Η χριστιανική ομάδα που στόχευσε η Τουρκία την Τετάρτη ονομάζεται Σουτόρο, μια τοπική δύναμη ασφαλείας που είναι μέρος του Συριακού Στρατιωτικού Συμβουλίου, η ίδια μέρος των SDF. Η Sutoro ιδρύθηκε το 2012 στον απόηχο του εμφυλίου πολέμου στη Συρία. Αργότερα συνήψε μια συμμαχία με τις κουρδικές δυνάμεις για να υπερασπιστεί τους χριστιανούς και άλλες κοινότητες στη βορειοανατολική Συρία από άλλες ένοπλες ομάδες.

Κούρδοι αξιωματούχοι λένε ότι η χριστιανική εκπροσώπηση στους SDF είναι ένας σημαντικός δείκτης της ποικιλομορφίας της βορειοανατολικής Συρίας και της αυτόνομης διοίκησής της.

«Η αυτόνομη διοίκησή μας ιδρύθηκε το 2014 και αργότερα, όταν ιδρύθηκε το SDF το 2015, οι χριστιανικές ομάδες ήταν οι πρώτες που έγιναν μέρος της επειδή βλέπουν τους εαυτούς τους πραγματικούς εταίρους στη διακυβέρνηση και την προστασία αυτού του τμήματος της Συρίας», δήλωσε ο Farhad Shami. είπε στη VOA ένας εκπρόσωπος των SDF.

Οι Χριστιανοί αποτελούσαν περίπου το 10% του προπολεμικού πληθυσμού της Συρίας των 23 εκατομμυρίων. Αλλά πολλοί από αυτούς έχουν εγκαταλείψει τη χώρα από την έναρξη της σύγκρουσης το 2011, ειδικά μετά την άνοδο των ισλαμιστικών εξτρεμιστικών ομάδων.

Οι ειδικοί λένε ότι οι χριστιανικές δυνάμεις στη βορειοανατολική Συρία έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στον πόλεμο ενάντια στο IS, γνωστό και ως ISIS.

«Οι Συριακές Δυνάμεις Ασφαλείας (Sutoro) επέδειξαν ηρωισμό το 2015 όταν πολέμησαν το ISIS και απέτρεψαν μια σφαγή Χριστιανών στην κοιλάδα του ποταμού Khabur», δήλωσε ο Myles B. Caggins III, μη κάτοικος ανώτερος συνεργάτης στο New Lines Institute και πρώην εκπρόσωπος του Global Συνασπισμός για την ήττα του ISIS στο Ιράκ και τη Συρία.

Είπε στην VOA ότι τέτοιες διασυνοριακές επιθέσεις από την Τουρκία σε στρατιωτικούς στόχους και πολιτικές υποδομές προκαλούν ταλαιπωρία σε ολόκληρη τη βορειοανατολική Συρία και αποδυναμώνουν την ικανότητα να πολεμήσει τα υπολείμματα του ΙΚ.

“ΜΑΣ. Τα στρατεύματα έχουν εκπαιδεύσει και συμβουλεύσει το Συριακό Στρατιωτικό Συμβούλιο δυνάμεις κατά του ISIS και είναι τραγωδία να σκοτώνονται άδικα οι εταίροι της Αμερικής», είπε ο Caggins.

Σύμφωνα με το Κέντρο Πληροφοριών Ροζάβα, μια φιλοκουρδική ομάδα παρακολούθησης στη Συρία, η Τουρκία έχει πραγματοποιήσει 76 επιθέσεις με μη επανδρωμένα αεροσκάφη στα βορειοανατολικά από την αρχή του έτους.

Πέρυσι, ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Χακάν Φιντάν είπε ότι στόχος τέτοιων επιθέσεων ήταν να καταστρέψουν την οργανωτική υποδομή και τις πηγές εισοδήματος για «τρομοκρατικές οργανώσεις», αναφερόμενος στις κουρδικές ομάδες και τους εταίρους τους.

Ωστόσο, η Έιμι Όστιν Χολμς, μια ερευνήτρια καθηγήτρια στο Πανεπιστήμιο Τζορτζ Ουάσιγκτον, είπε ότι οι ένοπλες ομάδες Χριστιανών της Συρίας και οι Κούρδοι σύμμαχοί τους δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία.

«Όχι μόνο δεν αποτελούν απειλή για την Τουρκία, αλλά στην πραγματικότητα παρέχουν ασφάλεια στην Τουρκία επειδή νίκησαν το ISIS και προστατεύουν τα νότια σύνορα της Τουρκίας από άλλες απειλές»

voanews.com

Σχόλια