Η Κίνα αναπτύσσει σμήνη διαιρούμενων drones (Swarm Drones)


Κινέζοι ερευνητές ανακοίνωσαν τη δημιουργία ενός καινοτόμου μαχητικού drone, παρουσιάζοντας ένα νέο παράδειγμα στην τεχνολογία πολέμου.
Προσομοιάζει με ένα τυπικό κινεζικό drone DJI που χρησιμοποιείται για εμπορικές εφαρμογές. Ωστόσο, όταν φτάνει στο πεδίο μάχης, μεταμορφώνεται εντυπωσιακά και χωρίζεται σε δύο, τρία ή ακόμα και έξι μικρότερα drones, προσαρμόζοντας δυναμικά στις απαιτήσεις του πεδίου μάχης.
Αυτά τα διαιρούμενα drones, αν και το καθένα είναι εξοπλισμένο με μια μόνο έλικα, διατηρούν την ικανότητα να πετούν και να πλοηγούνται με την ίδια αυτονομία όπως ένα τυπικό drone

Το νέο σύστημα drones θα μπορούσε να κατακλύσει τον εχθρικό εναέριο χώρο και να προκαλέσει κορεσμό στα συστήματα αντι-drone και αεράμυνας, εάν οι αναφορές είναι αληθινές.

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι αυτά τα διαιρούμενα drones θα μπορούσαν να εκτελούν συγκεκριμένους ρόλους όπως αναγνώριση, παρακολούθηση ακόμη και επίθεση.
Αναπτύχθηκε από το Πανεπιστήμιο Αεροναυτικής και Αστροναυτικής του Nanjing, το νέο drone είναι προϊόν πολυετούς έρευνας στο πεδίο. 

Το μέλλον του πολέμου με drone;
Τα ευρήματά της έρευνας δημοσιεύτηκαν στο περιοδικό "Acta Aeronautica et Astronautica Sinica".
Ακόμη και μετά τον διαχωρισμό τους από την ομάδα, τα drones εξακολουθούσαν να έχουν απόδοση άνω του 40% υψηλότερη από τα παραδοσιακά μικρά drones.
Η
South China Morning Post (SCMP) αναφέρει ότι, αυτή είναι η πρώτη φορά που έχει αποδειχθεί ότι τα συνδυασμένα drones υπερτερούν των επιμέρους drones σε οποιαδήποτε κατάσταση πτήσης. Ωστόσο, η πρόκληση είναι οι αποτελεσματικές πτήσεις μεγάλων αποστάσεων
Για το σκοπό αυτό, μετά από πολυάριθμες προσπάθειες, πραγματοποίησαν εκτεταμένες δοκιμές (αεροδυναμικής σήραγγας) και κατέληξαν στο κατάλληλο σχήμα που υποστήριζε συνδυασμένη απόδοση πτήσης.
Η μέγιστη ταχύτητα πτήσης του συνδυασμένου διαιρούμενου drone δεν είναι συγκρίσιμη με ορισμένα στρατιωτικά drones υψηλής απόδοσης. Ωστόσο, αυτό μπορεί να μην έχει σημασία, καθώς ο ρόλος του συνδυασμένου drone είναι απλώς να μπει στον εχθρικό εναέριο χώρο, επιτρέποντας στο σμήνος να δημιουργήσει κορεσμό στις άμυνες του εχθρού μέσα από τον τεράστιο αριθμό των drones.

 


Σχόλια