Ρωσικό drone με καινοτόμο σύστημα ελέγχου (Fiber Optic) υπερνικά τις παρεμβολές


Όταν η θυγατρική της Kalashnikov ZALA καυχιόταν ότι το νέο της τετρακόπτερο «Product 55» ήταν ανθεκτικό ενάντια σε όλες τις μορφές παρεμβολών, αυτό φάνηκε να υποδεικνύει κάποιο είδος αυτονομίας παρόμοια με αυτή που είχε εμφανίσει προηγουμένως η εταιρεία. 

Πρόσφατα κατέπεσε ένα ρωσικό επιθετικό drone FPV, που χρησιμοποιεί μια πολύ διαφορετική και αρκετά εκπληκτική τεχνολογία για να ξεπεράσει τις παρεμβολές: 

Δεν εκπέμπει ραδιοσυχνότητες , αλλά επικοινωνεί με τον χειριστή μέσω ενός καλωδίου οπτικών ινών που εκτυλίσσεται καθώς πετάει. 

Στις 2 Μαρτίου, ο Ουκρανός στρατιωτικός blogger Serhii «Flash», ανέφερε έναν περίεργο νέο τύπο ρωσικού αεροσκάφους καμικάζι FPV. Εκτός από τη συνηθισμένη διαμόρφωση,  μετέφερε ένα  πλαστικό "αυγό" που περιείχε μη αναγνωρίσιμο εξοπλισμό. 

Ουκρανοί ειδικοί που εξέτασαν το drone διαπίστωσαν ότι, η μυστηριώδης συσκευή ήταν ένα καρούλι από καλώδιο οπτικών ινών, συνδεδεμένο σε έναν εμπορικό οπτικό πομποδέκτη κινεζικής κατασκευής που χρησιμοποιείται για επικοινωνίες υψηλής ταχύτητας. Οι σημάνσεις στο καρούλι έδειχναν ότι η ίνα είχε μήκος 10.813 μέτρα (6,7 μίλια) καλώδιο.

Έλεγχος Drone Optic 

Στις αρχές της δεκαετίας του 2000 η DARPA ανέπτυξε ένα drone καμικάζι με εκρηκτική κεφαλή στο πλαίσιο του προγράμματος Close Combat Lethal Recon: «… ένα χειροκίνητο, εκτοξευόμενο με σωλήνα, καθοδηγούμενο από οπτικές ίνες, περιπλανώμενο πυρομαχικό κατάλληλο για μη οπτική επαφή (NLOS ) στόχους  σε αστικά περιβάλλοντα. … Τα κατευθυνόμενα πυρομαχικά θα είναι ικανά να χτυπούν στόχους  πάνω από τις κορυφές των κτιρίων και γύρω από τις γωνίες, σε απόσταση έως και δέκα οικοδομικά τετράγωνα ανάλογα με το συγκεκριμένο έδαφος και τα χαρακτηριστικά του κτιρίου. «Η σύνδεση οπτικών ινών τελικά απορρίφθηκε υπέρ του ραδιοελέγχου, αλλά μεγάλο μέρος της υπόλοιπης τεχνολογίας χρησιμοποιήθηκε σε αυτό που επρόκειτο να γίνει το περιπλανώμενο πυρομαχικό SwitchBlade 300 που κατασκευάστηκε από την AeroVironmentAVAV και χρησιμοποιείται τώρα στην Ουκρανία. Η τεχνολογία για τον έλεγχο των drones μέσω οπτικών ινών υπάρχει ήδη, αλλά πρόκειται για έναν εξαιρετικά εξειδικευμένο τομέα χωρίς ευρεία εμπορική εφαρμογή. 

Η Ρωσική Λύση 

Αυτό που είναι ενδιαφέρον με το ρωσικό drone είναι ότι, δεν φαίνεται προϊόν ενός στρατιωτικού εργαστηρίου, αλλά ενός από τα πολλά μικρά ρωσικά drone που  χρησιμοποιούν εμπορικά εξαρτήματα. Το καρούλι του καλωδίου και ο οπτικός πομποδέκτης προσθέτουν σημαντικό βάρος στο drone - πιθανώς μερικά κιλά - έτσι φέρει μια πολύ μικρότερη κεφαλή από ό, τι θα μπορούσε διαφορετικά. Υπάρχει όμως ένα τεράστιο πλεονέκτημα. Η επικοινωνία οπτικών ινών δεν μπορεί να ανιχνευθεί και δεν μπορεί να παρεμβληθεί. Αυτό είναι σημαντικό σε μια κατάσταση όπου το παιχνίδι γάτας και ποντικιού του εντοπισμού και της παρεμβολής, είναι ένας σημαντικός παράγοντας για το πόσο αποτελεσματικά μπορούν να πετούν τα drones.

Είναι επίσης σημαντικό για τον ευρύτερο κόσμο: 

Η συντριπτική πλειονότητα των συστημάτων anti-drone που χρησιμοποιούνται στη Δύση για την προστασία από τρομοκρατικές και άλλες κακόβουλες χρήσεις drones, βασίζονται σε παρεμβολές,  ή παραπλάνηση ραδιοσυχνοτήτων.

Εάν κάποιος μπορεί να κατασκευάσει ένα drone οπτικών ινών στο γκαράζ του, η απειλή γίνεται πιο προκλητική.

forbes.com


Σχόλια