Το ιταλικό αντιτορπιλικό "Caio Duilio" κατέρριψε drone στην Ερυθρά Θάλασσα


Χθες το απόγευμα, σε εφαρμογή της αρχής της αυτοάμυνας, το αντιτορπιλικό του Ιταλικού Ναυτικού Caio Duilio (D 554) κατέρριψε ένα drone στην Ερυθρά Θάλασσα. 

Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση του ιταλικού υπουργείου Άμυνας. Το drone, με παρόμοια χαρακτηριστικά με αυτά που χρησιμοποιήθηκαν σε προηγούμενες επιθέσεις, βρισκόταν περίπου 6 χιλιόμετρα μακριά από το ιταλικό σκάφος, πετώντας προς αυτό. 

Το Duilio είναι εξοπλισμένο με τους πυραύλους εδάφους-αέρος Aster 15 και Aster 30 (Surface to Air Missile-SAM). 

Το Duilio, που βρίσκεται επί του παρόντος στην περιοχή για να διασφαλίσει την ελευθερία της ναυσιπλοΐας και την ασφάλεια των εμπορικών διαδρομών, έχει αναλάβει το Μαρτινένγκο σε εθνικές επιχειρήσεις, που ξεκίνησαν στα τέλη Δεκεμβρίου μετά από επιθέσεις μαχητών Χούτι κατά της ναυτιλιακής κίνησης στο στενό Μπαμπ ελ Μαντέμπ. 

Ο υπουργός Άμυνας Guido Crosetto τόνισε: «Οι τρομοκρατικές επιθέσεις από τους Χούτι αποτελούν σοβαρή παραβίαση του διεθνούς δικαίου και επίθεση στην ασφάλεια της θαλάσσιας κυκλοφορίας από την οποία εξαρτάται η οικονομία μας». 

Αυτές οι επιθέσεις αποτελούν μέρος ενός υβριδικού πολέμου, χρησιμοποιώντας κάθε δυνατό μέσο, ​​όχι μόνο στρατιωτικό, για να βλάψουν ορισμένες χώρες και να ωφελήσουν άλλες». 

Το πλοίο Duilio επιχειρεί στην Ερυθρά Θάλασσα για να διασφαλίσει την προστασία του διεθνούς δικαίου και τη διασφάλιση των εθνικών συμφερόντων. 

Θα μπορούσε ενδεχομένως να είναι η πρώτη φορά μετά τον Β' Παγκόσμιο Πόλεμο που μια ιταλική ναυτική μονάδα κατέρριψε ένα αεροσκάφος (αν και μη επανδρωμένο) σε δράση.

Σχόλια