Πρώτη αμυντική βιομηχανική στρατηγική και δράσεις στήριξης αμυντικής βιομηχανίας για ενίσχυση ετοιμότητας και ασφάλειας της Ευρώπης
5 Μαρτίου 2024
Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η Ύπατη Εκπρόσωπος παρουσίασαν την πρώτη ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική στρατηγική σε επίπεδο ΕΕ και πρότειναν ένα φιλόδοξο σύνολο νέων δράσεων για τη στήριξη της ανταγωνιστικότητας και της ετοιμότητας της αμυντικής βιομηχανίας της.
Πριν από δύο χρόνια, ο αδικαιολόγητος, συνεχιζόμενος επιθετικός πόλεμος της Ρωσίας κατά της Ουκρανίας σηματοδότησε την επιστροφή των συγκρούσεων υψηλής έντασης στην ήπειρό μας.
Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική (European Defence Industrial Strategy - EDIS) θέτει ένα σαφές, μακροπρόθεσμο όραμα για την επίτευξη αμυντικής βιομηχανικής ετοιμότητας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Ως πρώτο άμεσο και κεντρικό μέσο για την υλοποίηση της Στρατηγικής, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή καταθέτει σήμερα μια νομοθετική πρόταση για ένα Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα Αμυντικής Βιομηχανίας (European Defence Industry Programme -EDIP) και ένα πλαίσιο μέτρων για τη διασφάλιση της έγκαιρης διαθεσιμότητας και προμήθειας αμυντικών προϊόντων.
Η Στρατηγική περιγράφει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει σήμερα η Ευρωπαϊκή Αμυντική Τεχνολογική και Βιομηχανική Βάση (European Defence Technological and Industrial Base - EDTIB), αλλά και την ευκαιρία να αξιοποιήσει πλήρως τις δυνατότητές της και καθορίζει μια κατεύθυνση για την επόμενη δεκαετία. Για να αυξηθεί η ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανική ετοιμότητα, τα κράτη μέλη πρέπει να επενδύσουν περισσότερα, καλύτερα, μαζί και ευρωπαϊκά. Για να υποστηρίξει τα κράτη μέλη στην επίτευξη αυτών των στόχων, η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική παρουσιάζει ένα σύνολο δράσεων με στόχο:
- Υποστήριξη μιας πιο αποτελεσματικής έκφρασης του αιτήματος συλλογικής άμυνας των κρατών μελών. Αυτό θα βασίζεται σε υφιστάμενα μέσα και πρωτοβουλίες, όπως το Σχέδιο Ανάπτυξης Ικανοτήτων (Capability Development Plan - CDP), η Συντονισμένη Ετήσια Επισκόπηση για την Άμυνα (Coordinated Annual Review on Defence-CARD) και η Μόνιμη Δομημένη Συνεργασία (Permanent Structured Cooperation-PESCO). Θα υποστηριχθεί με την παροχή κινήτρων για τη συνεργασία των κρατών μελών στη φάση προμήθειας αμυντικών δυνατοτήτων.
Η στρατηγική ορίζει δείκτες, με στόχο τη μέτρηση της προόδου των κρατών μελών προς τη βιομηχανική ετοιμότητα. Τα κράτη μέλη καλούνται να:
- Να προμηθεύονται τουλάχιστον το 40% του αμυντικού εξοπλισμού με συλλογικό τρόπο έως το 2030.
- Να διασφαλιστεί ότι, έως το 2030, η αξία του αμυντικού εμπορίου εντός της ΕΕ αντιπροσωπεύει τουλάχιστον το 35% της αξίας της αμυντικής αγοράς της ΕΕ
- Να σημειώνουν σταθερή πρόοδο προς την προμήθεια τουλάχιστον του 50% του προϋπολογισμού τους για αμυντικές προμήθειες εντός της ΕΕ έως το 2030 και το 60% έως το 2035
Το EDIP περιλαμβάνει τόσο οικονομικές όσο και ρυθμιστικές πτυχές.Το EDIP θα κινητοποιήσει 1,5 δισ. ευρώ του προϋπολογισμού της ΕΕ κατά την περίοδο 2025-2027, για να συνεχίσει να ενισχύει την ανταγωνιστικότητα του EDTIB. Η χρηματοδοτική στήριξη EDIP θα επεκτείνει ιδίως τη λογική παρέμβασης του EDIRPA (οικονομική υποστήριξη από τον προϋπολογισμό της ΕΕ για την αντιστάθμιση της πολυπλοκότητας της συνεργασίας μεταξύ των κρατών μελών στη φάση των προμηθειών) και του ASAP (οικονομική υποστήριξη στις αμυντικές βιομηχανίες που αυξάνουν την παραγωγική τους ικανότητα), για να ενθαρρύνει περαιτέρω τις επενδύσεις από το EDTIB. Το EDIP θα υποστηρίξει επίσης την εκβιομηχάνιση προϊόντων που προέρχονται από συνεργατικές δράσεις Ε&Α που υποστηρίζονται από το Ευρωπαϊκό Ταμείο Άμυνας.
Τέλος, το EDIP προτείνει τη δημιουργία μιας δομής διακυβέρνησης, όπου τα κράτη μέλη συμμετέχουν πλήρως, για να διασφαλιστεί η συνολική συνοχή της δράσης της ΕΕ στον τομέα της αμυντικής βιομηχανίας (το συμβούλιο αμυντικής βιομηχανίας ετοιμότητας).
Μια ισχυρότερη και πιο αποτελεσματική ευρωπαϊκή αμυντική βιομηχανία θα ωφελήσει τα κράτη μέλη και τελικά τους πολίτες της ΕΕ. Θα ωφελήσει επίσης τους βασικούς εταίρους της ΕΕ, συμπεριλαμβανομένου του ΝΑΤΟ και της Ουκρανίας.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.