Από το Καστελόριζο στον χάρτη Μπάιντεν και το ορφανό της Μεσογείου… το Κυπριακό!


3/3/2024

Γράφει η Φανούλα Αργυρού*

Καστελόριζο 


Νάσου και η βρετανική «Σάν» 21.2.24  να μας «ξυπνήσει» από το λήθαργο των «ήρεμων νερών» της Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου,  με το  καθόλου τυχαίο και επιτήδειο δημοσίευμά της για το Καστελόριζο : « μόνο 30 λεπτά από τις τουρκικές ακτές ένα όμορφο νησί (μικρούτσικο νησί) – το οποίο στην πραγματικότητα είναι ελληνικό – το Meis  (το οποίο) επίσης είναι γνωστό ως Καστελόριζο είναι ιδιοκτησία της Ελλάδας παρόλη την απόστασή του από την ηπειρωτική Τουρκία». .Και σε άλλο σημείο « The tiny Turkish island that’s actually Greek…» «Η μικρούτσικη τουρκική νήσος που στην πραγματικότητα είναι ελληνική…»

https://www.thesun.co.uk/travel/26076427/turkey-island-meis-greek-turtles-beers-water/ 

Οι σοβαρές ανησυχίες Νίκου Δένδια 

Μία μέρα  νωρίτερα, ο Νίκος  Δένδιας Υπουργός Άμυνας της Ελλάδας είχε εκφράσει σοβαρές ανησυχίες για την «γείτονα» Τουρκία. Και όσα είπε συγκρούονταν με τις «υποτακτικές» δηλώσεις της Ελληνίδας Υφυπουργού Εξωτερικών της ίδιας κυβέρνησης Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου,  προς Αμερικανούς που έκανε στην Ουάσιγκτον.  Βλέπε άρθρο γράφουσας «Σημερινή» 25.2.24 έντυπη και ηλεκτρονική  26.2.24 με τίτλο « Η Τουρκία καταφύγιο για χρηματοδότηση τρομοκρατίας» «Αλεξάνδρα Παπαδοπούλου, Γιώργος Γεραπετρίτης να μιλήσουν ξεκάθαρα»   

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/26/e-tourkia-kataphugio-gia-khrematodotese-tes-tromokratias/ 

Απαντώντας σε ερωτήσεις που του τέθηκαν από μέλη της επιτροπής Εθνικής Άμυνας και Εξωτερικών της Ελληνικής Βουλής, σε σχέση με τη Τουρκία, ,είπε ο Ν. Δένδιας:

Η Τουρκία έχει χαμηλώσει τους τόνους, έχει σταματήσει σε πολύ μεγάλο βαθμό τις παραβιάσεις, αλλά δεν έχει αλλάξει τις βασικές της θέσεις ούτε κατά κεραία. Και συνεχίζει ένα πρόγραμμα ναυπηγήσεων σκαφών. Και εμείς, ευρισκόμενοι από την απέναντι πλευρά του Αιγαίου, τι συμπέρασμα πρέπει να συνάγουμε από αυτή της την τακτική; Και όταν μάλιστα σε μια από τις τελευταίες Navtex συνδυάζει κυριαρχία με ναυσιπλοΐα, κάτι που δεν είχε γίνει στο παρελθόν. Με χαμηλούς τόνους πάντοτε. Τολμώ να πω με ευγένεια. Αλλά το υφέρπον επιχείρημα είναι εκεί και δεν δικαιούμεθα να το αγνοούμε. Και όταν προγραμματίζουμε για δεκαετία, μπροστά από τώρα, δηλαδή και μετά από τον πρόεδρο Ερντογάν στην Τουρκία, πρέπει να μην έχουμε ψευδαισθήσεις». Και πρόσθεσε:

«Ναι, ανησυχώΌταν έχω 100 εκατομμύρια δίπλα μου, τα οποία διατυπώνουν ισχυρισμούς ασύμβατους με τους κανόνες του διεθνούς δικαίου, έστω και sotto voce, εγώ ανησυχώ και έχω υποχρέωση να εισηγούμαι στην εθνική αντιπροσωπεία, πώς η χώρα θα έχει τη δυνατότητα, υπό τις πληθυσμιακές και οικονομικές συνθήκες, να διατηρήσει αλώβητη την εθνική της κυριαρχία. Και αν δεν το κάνω αυτό, τότε εγκληματώ».

Και ξεκαθάρισε ότι «δεν υπάρχει καμιά πιθανότητα να μείνουν τα νησιά ανυπεράσπιστα», και «μπορεί να διατυπώνονται από την πλευρά της Άγκυρας, όποιοι και όσοι ισχυρισμοί» αλλά «η αντίληψη περί της αποστρατικοποίησης των ελληνικών νησιών, όταν υφίσταται στόλος εισβολής στην απέναντι πλευρά του Αιγαίου, δεν αντέχει σε καμιά κριτική και δεν χρειάζεται σε καμιά απάντηση, αντιβαίνει στην ανθρώπινη λογική».

«Καθημερινή» 20.2.24 – https://www.kathimerini.gr/politics/562893730/n-dendias-i-toyrkia-echei-chamilosei-toys-tonoys-alla-den-echei-allaxei-vasikes-theseis/  

Γαλάζια Πατρίδα 

23.2.24 Το «Ποντίκι» Αθηνών με τίτλο “Μαγειρεύονται διευθετήσεις στα ελληνοτουρκικά” έγραψε: Οι Αμερικανοί θέλουν την Τουρκία σε δυτική τροχιά (να την ελέγχουν), γι΄αυτό η έντονη αμερικανική ανάμειξη για ελληνοτουρκική προσέγγιση, έπεισαν την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει σε βάθος συζητήσεις (που εξελίσσονται μυστικά διμερώς υπό την αιγίδα του ΝΑΤΟ)…  Η πρόοδος αυτών των συζητήσεων φαίνεται από την απομάκρυνση βασικών στοιχείων της αεράμυνας στα ελληνικά νησιά… τη Διακήρυξη των Αθηνών που υπέγραψε με τον Ερντογάν ο Μητσοτάκη… Οι Αμερικανοί έχοντας την πιεστική ανάγκη να διαπραγματευτούν με τον Ερντογάν ο οποίος εργάζεται για περιφερειακό ρόλο της χώρας του, αξιοποιούν τις «ελεγχόμενες/υποτελείς χώρες, όπως η Ελλάδα και η Αίγυπτος…»

Αυτά και για όσους  ισχυρίζονται ότι τάχα οι ΗΠΑ… άλλαξαν πολιτική έναντι της Τουρκίας…

https://www.topontiki.gr/2024/02/23/magirevonte-diefthetisis-sta-ellinotourkika/

24.2.24  «Τα Νέα» Αθηνών μεταξύ άλλων έγραψαν:  « Τις τελευταίες ημέρες η Τουρκία αποδύθηκε σε μια ομοβροντία οδηγιών προς ναυτιλλομένους και ιπταμένους, Navtex και ΝΟΤΑΜ δηλαδή, με τις οποίες αμφισβήτησε την ελληνική δικαιοδοσία και παράλληλα έθεσε και πάλι θέμα αποστρατιωτικοποίησης των νησιών του Ανατολικού Αιγαίου. Ειδικά η Navtex που εξέδωσε η Άγκυρα αμφισβητώντας τη δικαιοδοσία της Ελλάδας να δεσμεύει περιοχές νοτιοανατολικά της Καρπάθου, τράβηξε την προσοχή της κοινής γνώμης καθώς η Τουρκία ισχυριζόμενη ότι ο χώρος ανατολικά της Καρπάθου, Κρήτης και της Ρόδου και νοτίως του Καστελόριζου είναι δικής της δικαιοδοσίας, επιχειρεί εμμέσως να κατοχυρώσει δικαιώματα…» 

βλέπε εδώ – https://www.tanea.gr/2024/02/24/greece/elliniki-omprela-crsto-livyko-pelagos-online/  και εδώ –https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/blog-post_963.html 

25.2.24 »Στήνει παιχνίδι με τις ΑΟΖ ο Ερντογάν και θέλει την Αίγυπτο «Πέμπτη Φάλαγγα» Δρ. Γιάννου Χαραλαμπίδη «Σημερινή» ο οποίος αναλύει τις τουρκικές επιδιώξεις για την Γαλάζια Πατρίδα και όχι μόνο…

 «…απώτερος στόχος (της Άγκυρας) είναι η υλοποίηση της Γαλάζιας Πατρίδας, η αποκοπή των ΑΟΖ Κύπρου – Ελλάδας και το κλείσιμο των πυλών του Αιγαίου…Η Τουρκία ενώνει τον δικό της γεωπολιτικό χώρο από την Ανατολική Μεσόγειο ως το Κέρας της Αφρικής μέσω Σουέζ και Ερυθράς Θαλάσσης. Και δεν σταματά εκεί…2) Έχει επιδιώξει να εμπλέξει την Αίγυπτο ως τρίτο μέρος, ως αρωγό στη λογική: Α) Της προώθησης της αντίληψης περί της Κοινής Επιτροπής Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, που έχει διπλό σκοπό:

Ο ένας είναι η συνεκμετάλλευση του φυσικού αερίου και ο δεύτερος, όπως έχουν αναφέρει οι Βρετανοί, αφορά στην εμπλοκή της Τουρκίας για τον καθορισμό των ΑΟΖ της Τουρκίας με τους Ελληνοκυπρίους και τους Τουρκοκυπρίους. Χωρίς, προφανώς, το κέλυφος της Κυπριακής Δημοκρατίας…. Έχουμε ένα  ελλαδοτουρκικό διάλογο και προσπάθειες για την επανέναρξη της επίλυσης του Κυπριακού, χωρίς η Τουρκία να εγκαταλείπει τις πάγιες θέσεις της είτε στο Αιγαίο είτε στην Κύπρο. Γίνεται δε αντιληπτό ότι, μέσω του Κυπριακού, των Κοινών Επιτροπών Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, επιδιώκει την ισότιμη κυριαρχία, αλλά και το άνοιγμα της αλλαγής των υφιστάμενων ΑΟΖ, προσφέροντας δέλεαρ στην Αίγυπτο και σε γειτονικές χώρες για να την καταστήσει Πέμπτη σε βάρος μας Φάλαγγα…»

https://simerini.sigmalive.com/article/2024/2/25/stenei-paikhnidi-me-tis-aoz-o-erntogan-kai-thelei-ten-aigupto-pempte-phalagga/

25.2.24 ο Καθηγητής Γεωπολιτικής  Γ. Φίλης δήλωσε « Η Τουρκία επανήλθε στην γνωστή τακτική – Γαλάζιας πατρίδας με ασκήσεις και Navtex.  Ακούστε εδώ – https://i-epikaira.blogspot.com/2024/02/navtex_25.html

25.2.24 «Οι αμερικανοί ανοίγουν κερκόπορτα στο Αιγαίο» 

«Η κυβέρνηση Μπάιντεν με όχι μία, αλλά δύο επιστολές του Αμερικανού ΥΠΕΞ Μπλίνκεν προς το Κογκρέσο για τις εγγυήσεις πώλησης των F-16 στην Τουρκία τη διευκολύνει και  την εξουσιοδοτεί να αμφισβητεί μονίμως και πλήρως την ελληνική κυριαρχία σε νήσους, νησίδες και βραχονησίδες στο Αιγαίο, με την κυβέρνηση Μητσοτάκη να μην έχει αντιληφθεί τη θανάσιμη/καταστροφική παγίδα για την ελληνική κυριαρχία στο Αιγαίο και τα κόμματα της αντιπολίτευσης να βρίσκονται σε εγκληματική νιρβάνα, γεγονός που οδηγεί σε μοιρασιά της ελληνικής κυριαρχίας στο Αιγαίο…» (Της Κ. Αδάμ).

https://www.olympia.gr/1581707/apopsi/oi-amerikanoi-anoigoyn-kerkoporta-sto-aigaio/ 

Σημ. Ο τουρκικός στόλος εισβολής και κατοχής ήδη βρίσκεται στην μισή Κυπριακή Δημοκρατία από τις δύο τουρκικές βάρβαρες εισβολές του 1974…

Ο Ν. Δένδιας επιπλέον δήλωσε και έγραψε η «Εστία» της Κυπριακής (25.2.24),  ότι αν προκληθεί θερμό επεισόδιο με την Τουρκία, «θα είμαστε μόνοι μας, παρά τις αμυντικές συμφωνίες που έχουμε υπογράψει με Γαλλία και ΗΠΑ αλλά και την ρήτρα αμοιβαίας συνδρομής της ΕΕ».

Και τόνισε η «Εστία» (Μύρνας Νικολαΐδου)  : «Η παραδοχή αυτή έχει ακόμη μεγαλύτερη σημασία, όταν προέρχεται από τον ίδιο τον υπουργό Άμυνας της χώρας, ο οποίος κόντρα στην γραμμή του Μαξίμου περί «ήρεμων νερών» εκφράζει την έντονη ανησυχία του για την εξέλιξη των ελληνοτουρκικών σχέσεων, με δύο βαρυσήμαντες τοποθετήσεις του την περασμένη εβδομάδα…»

Στο athensvoice.gr τόνισε ότι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα δεν εξασφαλίζει απόλυτη ασφάλεια για τη χώρα. «Πρέπει η χώρα να μπορεί να αμυνθεί». . Ενώ σε άλλο σημείο υπερθεμάτισε ότι «δεν μπορεί να βασιζόμαστε μόνο στις συμφωνίες με τις Ηνωμένες Πολιτείες, που είχα την τιμή να υπογράψω, ούτε στις συμφωνίες με τη Γαλλία, για την οποία είμαι εξαιρετικά περήφανος, ούτε στη συμφωνία με τα Εμιράτα, ούτε στη συμφωνία με τη Σαουδική Αραβία, ούτε στις συμφωνίες με την Αίγυπτο…»  

https://www.olympia.gr/1581664/apopsi/nikos-dendias-i-ellada-einai-moni-tis-se-periptosi-poy-symvei-kati-me-toys-toyrkoys/ 

΄Όλα αυτά που καταγράφονται πιο πάνω με τους Αμερικανούς να πιέζουν να ανοίξουν «κερκόπορτα» της Τουρκίας  στο Αιγαίο, βλέπε αναλύσεις  Δρ. Χαραλαμπίδη,  που ο μεν Ν. Δένδιας προειδοποιεί για τις συνέπειες γιατί αν δεν το κάνει «θα εγκληματεί» οι δε άλλοι στην ίδια ελληνική κυβέρνηση πλευρίζουν με υποτέλεια προς τα αμερικανικά σχέδια, έχουν στόχο την επιβολή του περιβόητου «Χάρτη Μπάιντεν» προς όφελος της Τουρκίας… Για αυτό το χάρτη και τις στοχεύσεις των Αμερικανών στην περιοχή μας,  γράψαμε λεπτομερώς. 

Βλέπε άρθρο Φ.Α . «Σημερινή» 2.12.2020 « Ο χάρτης του Στέιτ Ντιπάρτμεντ, το «όραμα Τζο Μπάιντεν» και τα αναπάντητα ερωτήματα», στο οποίο (άρθρο)  αριθμούνται και διάφορα άλλα σχετικά άρθρα συναδέλφων. 

Ο χάρτης «Μπάιντεν»

Το ορφανό της Μεσογείου – Κυπριακή Δημοκρατία

Όταν δια στόματος Υπουργού Άμυνας της Ελλάδας μαθαίνουμε ότι αν η Τουρκία  επιτεθεί της ελληνικής κυριαρχίας,  η Ελλάδα θα είναι μόνη, ούτε ΕΕ ούτε ΗΠΑ ούτε Γαλλία,  πόσο μάλλον το ορφανό της Μεσογείου! Που ήδη δια στόματος Αλεξάνδρας Παπαδοπούλου ακούσαμε ότι μόνο μία διαφορά έχει η Ελλάδα με την Τουρκία την  οριοθέτηση των θαλάσσιων ζωνών! Να  μην ενοχληθούν  τα «ήρεμα νερά» (φτού να μην πιάσει μάτι) στα οποία πέταξε και την Συνθήκη Εγγυήσεως…

Πόσο μάλλον λοιπόν, οι πομπώδεις διακηρύξεις που τρώνε χοντρικώς  δικοί μας, ότι η Κύπρος είναι «συμμαχικός εταίρος» των ΗΠΑ και άλλα τέτοια κουρουφέξαλα.

Ε/κ-και Τ/κ επιτροπές/ αεροδρόμιο Τύμπου – Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΤΗΝ ΛΑΙΚΗ ΕΝΤΟΛΗ

Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης

Ας προσέξει ο Πρόεδρος Νίκος Χριστοδουλίδης που κάθισε στο καλάμι να ικετεύει θεούς και δαίμονες ότι θέλει να συνεχίσει συνομιλίες από εκεί που έμειναν στο Κράν Μοντανά!   Γιατί τόσο οι μάστορες Βρετανοί όσο και οι «συμμαχικοί εταίροι» της φακής για μας, αλλά συνοδοιπόροι των Βρετανών Αμερικανοί, συνεργούν στα σχέδια διαμοιρασμού του Φ.Α. μέσω «χάρτη Μπάιντεν» και όχι μόνο. Για  εξασφάλιση των τουρκικών και δικών τους συμφερόντων, φτάνει να έχουν μαζί τους την Τουρκία. 

Έχοντας ήδη βάλει μπροστά οι Βρετανοί για υφέρπουσα αναγνώριση του εκτρώματος  που οι ίδιοι βοήθησαν να δημιουργηθεί, μάλιστα με πρώτη αναγνώριση από εμάς τους ίδιους. Αυτό  αποσκοπούν να εξασφαλίσουν ΝΟΜΙΜΟΠΟΙΏΝΤΑΣ το κατεχόμενο αεροδρόμιο της Τύμπου και μέσω των περιβόητων  επιτροπών – εφόσον ΔΥΟ ΔΙΚΑΣΤΙΚΕΣ ΑΠΟΦΑΣΕΙΣ ΣΤΟ ΛΟΝΔΙΝΟ ΑΠΑ ΓΟΡΕΥΟΥΝ ΣΕ ΦΟΡΕΙΝ ΟΦΙΣ/ΥΠ. ΑΜΥΝΑΣ   ΝΑ ΕΠΙΤΡΕΨΟΥΝ ΠΤΗΣΕΙΣ ΜΕΣΩ ΚΑΤΕΧΟΜΕΝΟΥ ΑΕΡΟΔΡΟΜΙΟΥ ΤΥΜΠΟΥ. Μόνο η ΚΚ μπορεί ΚΑΙ ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΥΤΕ ΤΟ ΔΙΚΑΙΩΜΑ ΟΥΤΕ ΤΗ ΛΑΙΚΗ ΕΞΟΥΣΙΟΔΟΤΗΣΗ Ο ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ. 

*Ερευνήτρια/δημοσιογράφος

ΠΗΓΗ:ΣΗΜΕΡΙΝΗ 3/3/2024

https://www.onisilos.gr/?p=41930

Σχόλια