Πυροβόλα και πυρομαχικά στην Ουκρανία μέσω Τσεχίας - Σε εξέλιξη οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές πώλησης


Βασίλης Νέδος

Με πυροβόλα και πυρομαχικά μέσω της οδού των διακρατικών συμφωνιών με την Τσεχία θα συνεχίσει να ενισχύει για το 2024 η Ελλάδα τις ένοπλες δυνάμεις της Ουκρανίας

 Οι συμφωνίες συνιστούν στην πράξη αγορά των υλικών αυτών από την Τσεχία (όπως έγινε και με 75.000 βλήματα πυροβολικού που πωλήθηκαν στις ΗΠΑ) και έχουν ως προτεραιότητα τις άμεσες ανάγκες του Κιέβου σε πυρομαχικά, δίχως, ωστόσο, να προκαλείται έλλειψη στα επιχειρησιακά αποθέματα των ελληνικών Ενόπλων Δυνάμεων. 

Την περασμένη Κυριακή η «Κ» αποκάλυψε τον λεπτομερή κατάλογο των όπλων που έως τώρα έχει παραχωρήσει η Ελλάδα στην Ουκρανία και, εκτός από πυρομαχικά (πυραύλους, βλήματα και σφαίρες), περιλαμβάνει αντιαρματικούς και αντιαεροπορικούς εκτοξευτές, κάποια πολυβόλα και οβιδοβόλα και τη γνωστή περίπτωση της ανταλλαγής των τεθωρακισμένων οχημάτων μάχης BMΡ-1 έναντι γερμανικών Marder.

Συγκεκριμένα, η Αθήνα ενημέρωσε τις αρμόδιες υπηρεσίες της Ε.Ε. (που έχουν την ευθύνη του συντονισμού της βοήθειας προς το Κίεβο) ότι εντός του 2024 μπορεί να προβεί στις παρακάτω παραδόσεις υλικού μέσω της Τσεχίας:

Πρώτον, 2.000 ρουκέτες αέρος-εδάφους 5 ιντσών, γνωστές και ως Zuni.

Δεύτερον, 180 ρουκέτες αέρος-εδάφους 2,75 ιντσών. Δεν είναι απολύτως σαφής ο τρόπος που αξιοποιούν οι Ουκρανοί αυτού του είδους τις ρουκέτες, ωστόσο είναι ψηλά στη λίστα των απαιτήσεων που κατά καιρούς έχουν εκφράσει.

Τρίτον, 90.000 βλήματα των 90 χιλιοστών, τα οποία οι Ουκρανοί μπορεί να αξιοποιήσουν για αντιαρματική και αντιαεροπορική άμυνα.

Τέταρτον, τέσσερα εκατομμύρια σφαίρες για τυφέκια και πολυβόλα διαστάσεων 7,62Χ54 χιλιοστών.

Πέμπτον, 70 πυροβόλα αμερικανικής κατασκευής τύπου Μ-114Α1, τα οποία βάλλουν με βλήματα διαμετρήματος 155 χιλιοστών. Πρόκειται για τη δεύτερη παρτίδα παλιών όπλων του Πυροβολικού που πωλείται στην Τσεχία, που έχουν σταματήσει να είναι επιχειρησιακά απαραίτητα εδώ και χρόνια, ωστόσο στον πόλεμο πυροβολικού που διεξάγεται στις λασπωμένες εκτάσεις της Ουκρανίας μπορεί να βρει θέση.

Οι διαπραγματεύσεις για τις τιμές που θα πωληθούν τα συγκεκριμένα πυρομαχικά βρίσκονται σε εξέλιξη. Ο υπουργός Εθνικής Αμυνας Νίκος Δένδιας θα βρεθεί την επόμενη εβδομάδα στη Γερμανία όπου θα επαναληφθεί η συνάντηση των κρατών του ΝΑΤΟ και τρίτων που υποστηρίζουν την Ουκρανία, όπου και αναμένεται, βεβαίως, να επιβεβαιωθεί η καθαρή στάση της Αθήνας υπέρ της διατήρησης της ροής των όπλων και πυρομαχικών που θα κρατήσουν την Ουκρανία όρθια και την άνοιξη.

Για τα πιο σημαντικά συστήματα που ζητούν οι Ουκρανοί, η Ελλάδα έχει τοποθετηθεί επανειλημμένως περί ανάγκης αντικατάστασης με νέα, δυτικής προέλευσης, ενώ, ούτως ή άλλως, και ανεξαρτήτως από την τρέχουσα συγκυρία, προετοιμάζεται για τη σταδιακή απόσυρση των παλιών και παρωχημένων ρωσικών αντιαεροπορικών. Η Ελλάδα θα αντικαταστήσει τα OSA-AK που βρίσκονται στα νησιά με ισραηλινής κατασκευής συστήματα, όπως και τους TOR-M1 οι οποίοι είναι ανεπτυγμένοι σε διάφορα σημεία της επικράτειας, ανεξάρτητα από την πορεία των συζητήσεων για αντικατάσταση και αποστολή τους στην Ουκρανία, εάν, βεβαίως, υπάρξει τέτοια συμφωνία.

kathimerini.gr

Σχόλια