Το Ηνωμένο Βασίλειο θα προμηθεύσει περισσότερα από 10.000 drones στην Ουκρανία



Η ανακοίνωση έγινε από τον Υπουργό Άμυνας Γκραντ Σαπς, κατά την διάρκεια της συνάντησης με τον Πρόεδρο Ζελένσκι στο Κίεβο

Η Βρετανία ενισχύει σήμερα την υποστήριξη στην Ουκρανία με ένα πλήρες πακέτο 325 εκατομμυρίων λιρών, για υπερσύγχρονα drones που θα βοηθήσουν στην καταπολέμηση της παράνομης εισβολής του Πούτιν.
Η επένδυση, η οποία θα παραδώσει περισσότερα από 10.000 drones για τις ουκρανικές Ένοπλες Δυνάμεις, θα αξιοποιήσει τις κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου για την παράδοση προηγμένων νέων δυνατοτήτων drone στην Ουκρανία καθ' όλη τη διάρκεια του 2024. 
Την ανακοίνωση έκανε σήμερα ο υπουργός Άμυνας κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στην Ουκρανία, την τρίτη επίσκεψή του στη χώρα. Συνοδευόμενος από τον Αρχηγό του Επιτελείου Άμυνας, συναντήθηκε με τον Πρόεδρο Volodymyr Zelenskyy και τον υπουργό Άμυνας Rustem Umerov, όπου επανέλαβαν τη δέσμευσή τους για την Ουκρανία.
Σε μια σημαντική ώθηση στο πακέτο drone των 200 εκατομμυρίων λιρών που ανακοινώθηκε από τον Πρωθυπουργό τον Ιανουάριο, η συνολική δέσμευση χρηματοδότησης ύψους 325 εκατομμυρίων λιρών θα παραδώσει πάνω από 10.000 drones– η πλειοψηφία των οποίων είναι drones FPV, 1.000 drones μονής κατεύθυνσης επιθετικά που έχουν ερευνηθεί και αναπτυχθεί στο Ηνωμένο Βασίλειο, καθώς και μη επανδρωμένα αεροσκάφη επιτήρησης και θαλάσσια drones 
Ο υπουργός Άμυνας Γκραντ Σαπς είπε:
Ενισχύω τη δέσμευσή μας να εξοπλίσουμε την Ουκρανία με νέα drones αιχμής που προέρχονται απευθείας από τις κορυφαίες αμυντικές βιομηχανίες του Ηνωμένου Βασιλείου – κατευθείαν από το εργοστάσιο μέχρι την πρώτη γραμμή. 

Ενθαρρύνω τους διεθνείς εταίρους να συμμετάσχουν με το Ηνωμένο Βασίλειο σε αυτή την προσπάθεια.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας χρησιμοποιούν όπλα που δωρήθηκαν από το Ηνωμένο Βασίλειο με πρωτοφανή αποτελέσματα, για να βοηθήσουν στην καταστροφή σχεδόν του 30% του ρωσικού στόλου της Μαύρης Θάλασσας.
Στην τρίτη επίσκεψή μου σε αυτή τη σπουδαία χώρα, ήμουν στην ευχάριστη θέση να προσφέρω τη σταθερή μου διαβεβαίωση στον Πρόεδρο Zelenskyy για την ακλόνητη δέσμευση του ΗΒ στον γενναίο λαό και τις στρατιωτικές δυνάμεις της Ουκρανίας.
Οι Ένοπλες Δυνάμεις της Ουκρανίας έχουν κερδίσει σημαντική προσοχή για την εξαιρετικά αποτελεσματική χρήση διαφορετικών τύπων drones – καταστρέφοντας χιλιάδες συστήματα ρωσικού εξοπλισμού και οχημάτων, χρησιμοποιώντας πολύ φθηνότερα συστήματα. 

Τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη FPV υψηλής ευελιξίας, τα οποία επιτρέπουν στον χειριστή να ελέγχει λεπτομερώς τις κινήσεις του drone σε πραγματικό χρόνο, έχουν χρησιμοποιηθεί με επιτυχία για να παρακάμψουν τις ρωσικές αεράμυνες για να χτυπήσουν τους στόχους τους.
Αυτά τα drones έχουν αποδειχθεί εξαιρετικά αποτελεσματικά στο πεδίο της μάχης από την εισβολή της Ρωσίας, παρέχοντας επίγνωση της κατάστασης για να στοχεύσετε εχθρικές θέσεις και τεθωρακισμένα οχήματα. 

Οι ουκρανικές δυνάμεις έχουν επίσης χρησιμοποιήσει αυτά τα drones αποτελεσματικά για να χτυπήσουν την καρδιά του ρωσικού ναυτικού. Με περισσότερα από 100 εκατομμύρια λίρες από αυτό το πακέτο να δαπανώνται για ναυτικές δυνατότητες, η Ουκρανία θα συνεχίσει να ανατρέπει το ρεύμα στη Μαύρη Θάλασσα.
Ο Υπουργός Άμυνας ανακοίνωσε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο θα ηγηθεί ενός διεθνούς συνασπισμού ικανοτήτων με τη Λετονία, για την ενίσχυση των δυνατοτήτων των μη επανδρωμένων αεροσκαφών της Ουκρανίας .
Ο Πρωθυπουργός και ο Υπουργός Εξωτερικών τόνισαν και οι δύο τη σημασία της διεθνούς υποστήριξης για την Ουκρανία και τον περασμένο μήνα ο υπουργός Άμυνας κάλεσε τους Συμμάχους του ΝΑΤΟ, να δεσμευτούν ακόμη περισσότερο κατά τη διάρκεια μιας συνάντησης των υπουργών της συμμαχίας.

Σχόλια