Μπακογιάννη για Καραμανλή & Πρέσπες: Το βέτο Καραμανλή ήταν 100% λάθος-Επιτυχία της διαπραγμάτευσης Κοτζιά η ονομασία (βίντεο)


Στους δύο λόγους για τους οποίους διαφώνησε με τη συνθήκη των Πρεσπών αναφέρθηκε η κ. Μπακογιάννη, και συγκεκριμένα στα ζητήματα της ταυτότητας και της γλώσσας, ενώ παραδέχθηκε ότι το ζήτημα της ονομασίας ήταν μια επιτυχία της διαπραγμάτευσης του κ. Κοτζιά.


Η κ. Μπακογιάννη μίλησε και για τις σχέσεις της Ελλάδας με τη Ρωσία, σε αντίστιξη με τη σχέση με τις ΗΠΑ που είναι στρατηγικής σημασίας. «Οι σχέσεις με τη Ρωσία δεν είχαν στρατηγικό βάθος, αλλά οικονομικό». Ερχόμενη στο σήμερα, τόνισε ότι οτιδήποτε εκπροσωπεί τις αξίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης έρχεται σε αντίθεση με τις θέσεις της Ρωσίας. «Η Ευρώπη σήμερα δεν μπορεί παρά να είναι απέναντι στη Ρωσία», σημείωσε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι στο αμέσως προσεχές μέλλον είναι μάλλον αδύνατον να φτιάξουν οι σχέσεις. 

Σχετικά με το βέτο που άσκησε ο Κώστας Καραμανλής το 2008 για την ένταξη της τότε ΠΓΔΜ στο ΝΑΤΟ εξέφρασε την πεποίθηση ότι «100% ήταν λάθος». «Δεν έπρεπε να είχε λεχθεί και δεν το λέγαμε ποτέ στο υπ. Εξωτερικών. Απειλούσαμε με βέτο».

Μοιράστηκε επίσης τη μεγάλη δυσκολία εκείνης της περιόδου. «Περάσαμε πολύ δύσκολα εκείνο το εξάμηνο. Εγώ διαπραγματευόμουν διαρκώς το ζήτημα της ονομασίας. Ο Γκρουέφσκι όμως “κοιτούσε τα παπούτσια του”», δεν ήθελε να κάνει το βήμα. «Ημασταν αποφασισμένοι αν υπήρχε λύση, να προχωρήσουμε», γεγονός που προσέδωσε αξιοπιστία στην ελληνική διαπραγμάτευση..

kathimerini.gr 


Σχόλια