Ο Φιντάν για ελληνοτουρκικά, F-35, F-16, Πούτιν και Αίγυπτο


Μιλώντας στο φιλοκυβερνητικό κανάλι AHaber ο επiκεφαλής της τουρκικής διπλωματίας ρωτήθηκε για τη διαδικασία της πώλησης των F-16 στην Τουρκία, που βρίσκεται στα χέρια  του Κογκρέσου. 

Ο Φιντάν είπε ότι αναμένει το στάδιο αυτό να ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο, οπότε θα συμπληρωθούν οι αναγκαίες δύο εβδομάδες πριν αρχίσει να ισχύει η συμφωνία. Ρωτήθηκε επίσης για τα F-35 και για το αν θα επηρεαστούν οι ελληνοτουρκικές σχέσεις όταν η Ελλάδα πάρει τα F-35, για να απαντήσει ότι η Ελλάδα θα τα πάρει μετά το 2030 και «τότε θα εξετάσουμε αν αλλάξουν οι ισορροπίες».

Ο Χακάν Φιντάν τόνισε ιδιαίτερα το θέμα της επίσκεψης Πούτιν στην Τουρκία. Αν και η ημερομηνία της επίσκεψης δεν έχει επιβεβαιωθεί, πιστεύεται ότι θα γίνει στις 12 Φεβρουαρίου. Θα συζητηθούν, είπε, θέματα ενέργειας, ιδιαίτερα φυσικού αερίου, και ζητήματα ασφάλειας με έμφαση στη Συρία. Άφησε δε να εννοηθεί ότι υπάρχει πρόβλημα στη Συρία όσον αφορά τις περιοχές δυτικά του Ευφράτη, όπου δραστηριοποιείται η Ρωσία και παράλληλα αναπτύσσονται οι δυνάμεις των Κούρδων της Συρίας, τις οποίες η Τουρκία θεωρεί προέκταση του ΡΚΚ. «Είναι σημαντικό για εμάς να μην κάνουμε τα στραβά μάτια στο PKK σε αυτές τις περιοχές», είπε.

Στη συνάντηση Πούτιν-Ερντογάν, άφησε να εννοηθεί ο Φιντάν, αναμένεται να  συζητηθεί και ένας εναλλακτικός μηχανισμός στο θέμα της μεταφοράς σιτηρών από την Ουκρανία μέσω της Μαύρης Θάλασσας. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αναφέρθηκε επίσης και στις σχέσεις Τουρκίας-Αιγύπτου, που φαίνεται να βαίνουν προς ομαλοποίηση.

Στις 14 Φεβρουαρίου ο Τούρκος πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν θα συναντηθεί με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Αλ Σίσι στο Κάιρο, στο πλαίσιο της αναβάθμισης και ομαλοποίησης των σχέσεων των δυο χωρών, ύστερα από μια μακρά περίοδο ψυχρότητας. Μάλιστα ο Χακάν Φιντάν ανέφερε ότι η Τουρκία έχει ήδη συνάψει συμφωνία με την Αίγυπτο για την προμήθεια τουρκικών drones, αλλά και άλλων τεχνολογιών από την Τουρκία. 

 Αριάνα Φερεντίνου, Κωνσταντινούπολη 

https://p.dw.com/p/4c39r

 

Σχόλια