Γερουσιαστής Βαν Χόλεν: Δεν σκοπεύω να εμποδίσω την πώληση F-16 στην Τουρκία



02 ΦΕΒΡΟΥΑΡΙΟΥ 2024

ΔΗΛΩΣΗ VAN HOLLEN ΣΧΕΤΙΚΑ ΜΕ ΤΗΝ ΠΩΛΗΣΗ ΑΜΕΡΙΚΑΝΙΚΩΝ F-16 ΣΤΗΝ ΤΟΥΡΚΙΑ

Ο αμερικανός γερουσιαστής Chris Van Hollen (D-Md.) εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση σχετικά με την πώληση αμερικανικών F-16 στην Τουρκία, αφού έλαβε ενημέρωση από αξιωματούχους της κυβέρνησης για την εκκρεμή πώληση καθώς και για την κατάσταση πολλών ανησυχιών που έχει εγείρει ο Γερουσιαστής γύρω από την Τουρκία :

«Ενώ η επικύρωση της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ από την Τουρκία καθυστέρησε πολύ, είναι ένα ευπρόσδεκτο βήμα προς τα εμπρός και ένα σημαντικό μήνυμα προς την κοινότητα του ΝΑΤΟ. Τούτου λεχθέντος, συνεχίζω να έχω σοβαρές ανησυχίες για τις συνεχιζόμενες επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν κατά των συμμάχων μας των Σύριων Κούρδων, τις επιθετικές του ενέργειες στην Ανατολική Μεσόγειο και τον ρόλο που έπαιξε στην υποστήριξη των στρατιωτικών επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν κατά του Ναγκόρνο-Καραμπάχ. Εκτιμώ την κυβέρνηση Μπάιντεν που αφιέρωσε χρόνο για να με ενημερώσει σχετικά με αυτά τα θέματα και να δώσει απαντήσεις σχετικά με τις ανησυχίες μου.

«Αν και χάρηκα που είδα ότι ο Πρόεδρος Ερντογάν σταμάτησε τις εισόδους στρατιωτικών αεροσκαφών στον ελληνικό εναέριο χώρο, η Διοίκηση με ενημέρωσε ότι συνεχίζουν να παρακολουθούν στενά αυτό το θέμα προκειμένου να ενθαρρύνουν τον συνεχιζόμενο διάλογο μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. 

Επιπλέον, έλαβα διαβεβαιώσεις από την κυβέρνηση ότι θα συνεχίσει να προειδοποιεί το Αζερμπαϊτζάν, να μην λάβει περαιτέρω στρατιωτική δράση κατά της Αρμενίας και ότι θα συνεργαστεί με την Τουρκία για να αποτρέψει οποιαδήποτε περαιτέρω κλιμάκωση αυτής της σύγκρουσης. 

Παραμένω βαθιά προβληματισμένος από τις επιθέσεις του Προέδρου Ερντογάν κατά των Συριακών Δημοκρατικών Δυνάμεων (SDF) στη βορειοανατολική Συρία. Ωστόσο, η κυβέρνηση με διαβεβαίωσε ότι συνεχίζουν να εκφράζουν τις έντονες αντιρρήσεις τους σε αυτές τις επιθέσεις, συμπεριλαμβανομένης της απειλής που αντιπροσωπεύουν οι αμερικανικές δυνάμεις που συνεργάζονται με τις SDF, και επιβεβαίωσε τη συνεχιζόμενη δέσμευσή τους να υποστηρίξουν αυτόν τον κρίσιμο εταίρο - ο οποίος υπηρέτησε ως αιχμή του δόρατος στην εκστρατεία μας για να νικήσουμε το Ισλαμικό Κράτος. Η κυβέρνηση μου δήλωσε ότι θα κοινοποιούσαν με μεγαλύτερη σαφήνεια αυτή τη δέσμευση στις SDF να κατευνάσουν τις ανησυχίες που έχουν εκφραστεί σχετικά με τη μειωμένη αμερικανική δέσμευση στη συνεργασία μας. 

«Με βάση αυτές τις διαβεβαιώσεις και τις πρόσθετες πληροφορίες που έλαβα από την κυβέρνηση κατά τη διάρκεια αυτής της ενημέρωσης, δεν  σκοπεύω να εμποδίσω την πώληση F-16 στην Τουρκία καταθέτοντας ένα κοινό ψήφισμα αποδοκιμασίας. Ωστόσο, θα συνεχίσω να παραμένω σε τακτική επικοινωνία με τη Διοίκηση σχετικά με τις διαβεβαιώσεις της για αυτά και άλλα βασικά ζητήματα. 

Είναι σαφές ότι πρέπει να παρακολουθούμε στενά την Τουρκία τις επόμενες εβδομάδες και μήνες – οι πράξεις μιλούν πιο δυνατά από τα λόγια.

Υ.Γ

Σας θυμίζουμε τις δηλώσεις του Γερουσιαστή Βάν Χόλεν τον Μαι. 2021.

Αμερικανός Γερουσιαστής χαρακτηρίζει «αναξιόπιστο σύμμαχο» την Τουρκία και μιλά για τις παραβιάσεις του ελληνικού FIR!



Σχόλια