Βουλευτές προς Πεντάγωνο: Κάντε καλύτερη δουλειά στην κατάρριψη drones


Τα μέλη της επιτροπής Άμυνας  της Βουλής των Αντιπροσώπων, κατέθεσαν μια απόρρητη έκθεση με ανησυχίες για την προστασία του προσωπικού μετά το θάνατο τριών αμερικανών στρατιωτών στην Ιορδανία.

"Νομίζω ότι πρέπει να δοθεί μεγαλύτερη έμφαση στην προστασία των δυνάμεων μας", δήλωσε ο Ruben Gallego (D-Ariz.). «Αυτά που άκουσα για το συμβάν δεν ήταν πολύ ικανοποιητικό και με ανησυχεί πολύ αυτό. Θα πρέπει να δώσω πολλή συνέχεια σε αυτό».

Το Πεντάγωνο εξακολουθεί να ερευνά γιατί τα anti-drone συστήματα στο αμερικανικό στρατιωτικό φυλάκιο στα σύνορα Ιορδανίας-Συρίας, γνωστό ως Tower 22, δεν κατέρριψαν το drone, αν και οι βουλευτές είπαν ότι η κυβέρνηση έχει μια αρχική εικόνα του τι συνέβη.

"Νομίζω ότι αυτή ήταν μια μαθησιακή εμπειρία", δήλωσε ο πρόεδρος της επιτροπής Mike Rogers (R-Ala.). «Εννοώ, θέλουν να προσπαθήσουν να τα πάνε καλύτερα και το κατέστησαν σαφές».

Το POLITICO ανέφερε ότι το εχθρικό drone στην επίθεση στην Ιορδανία, μπόρεσε να αποφύγει τον εντοπισμό καθώς ένα αμερικανικό drone επέστρεφε επίσης στη βάση.

«Πρέπει να δούμε πράγματα όπως τι είδους αντίμετρα έχουμε στις εγκαταστάσεις μας», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος Michael Waltz (R-Fla.). «Μια απογοήτευση που προβλήθηκε δημόσια από την επιτροπή, είναι γιατί το Πεντάγωνο άργησε τόσο πολύ να αποκτήσει τεχνολογία anti-drone, εφόσον έχουμε υποστεί σχεδόν 200 επιθέσεις τα τελευταία τρία χρόνια».

Η επίθεση ήταν μια μεγάλη κλιμάκωση και σηματοδοτεί την πρώτη φορά που Αμερικανοί στρατιωτικοί σκοτώθηκαν από τις 7 Οκτωβρίου, όταν η Χαμάς σκότωσε 1.200 Ισραηλινούς. Έκτοτε, ομάδες που υποστηρίζονται από το Ιράν έχουν εξαπολύσει εκατοντάδες επιθέσεις εναντίον αμερικανικών φυλακίων στο Ιράκ και τη Συρία και έχουν εκτοξεύσει πυραύλους και μη επανδρωμένα αεροσκάφη σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.

Ο κορυφαίος Δημοκρατικός της επιτροπής, ο βουλευτής Άνταμ Σμιθ από την Ουάσιγκτον, υποστήριξε ότι το Πεντάγωνο πρέπει να βελτιώσει «σημαντικά» τα όπλα anti-drone.

«Έχω εμπιστοσύνη στα συστήματα αεράμυνας των ΗΠΑ. Απλώς έχουν πολλά να βελτιώσουν», είπε ο Smith. 

«Τα drones είναι δύσκολος στόχος. Υπάρχουν πολλά διαφορετικά μέρη από τα οποία θα μπορούσαν να προέλθουν οι επιθέσεις και έχουμε αρκετούς στόχους να προστατέψουμε».

Νέες τεχνολογίες «κατευθυνόμενης ενέργειας» που δοκιμάζει το Πεντάγωνο, οι οποίες μπορούν να εξαφανίσουν φτηνά drones με μικροκύματα ή λέιζερ, πρέπει να εφαρμοστούν, είπε ο Smith.

«Πρέπει να μεταβούμε από τις  πολλά υποσχόμενες τεχνολογίες στην ανάπτυξη γρήγορα», πρόσθεσε.

Ο εκπρόσωπος Matt Gaetz (R-Fla.) είπε ότι έφυγε από την ενημέρωση με αναπάντητα ερωτήματα σχετικά με το εάν η αεράμυνα στο φυλάκιο απέτυχε.

«Θα ήθελα να καταλάβω αν επρόκειτο για λανθασμένη αναγνώριση του drone. Θέλω να μάθω αν όλες οι αεράμυνες μας είναι πλήρως λειτουργικές», είπε ο Gaetz. «Ήταν ανθρώπινο λάθος στην παρακολούθηση του εισερχόμενου drone, ή μήπως ήταν σφάλμα λογισμικού

Αν και οι βουλευτές δεν ήταν ικανοποιημένοι με τις απαντήσεις στις ερωτήσεις τους κατά την ενημέρωση, ο Ρότζερς είπε ότι οι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεσμεύτηκαν να επιστρέψουν για να ενημερώσουν ξανά την επιτροπή για τα αποτελέσματα της έρευνάς τους.

«Θέλουμε να μάθουμε περισσότερες λεπτομέρειες για την ημέρα και τη σειρά των γεγονότων για την επίθεση στο Tower 22», είπε ο Ρότζερς. «Κάνουν έρευνα και θα επικοινωνήσουν μαζί μας αργότερα για αυτές τις λεπτομέρειες».

Ο Gallego παρομοίασε την πίεση για απαντήσεις, με την επίθεση σε μια ενέδρα του 2017 στον Νίγηρα που είχε ως αποτέλεσμα τον θάνατο τεσσάρων αμερικανών στρατιωτών.

«Αυτό που πραγματικά θέλω να δω είναι μια πραγματική ακρόαση για το τι συνέβη εδώ, κάπως σαν αυτό που είδαμε με την ενέδρα του Νίγηρα. … Αυτή δεν ήταν μια πολύ εμπεριστατωμένη ενημέρωση», πρόσθεσε ο Gallego. «Η αξιολόγηση συνεχίζεται ακόμη. Νομίζω ότι ήταν τόσο πολύ ξαφνιασμένοι που εξακολουθούν να προσπαθούν να συνδυάσουν όλα τα κομμάτια».

Αρκετοί βουλευτές είπαν ότι αξιωματούχοι του Πενταγώνου δεν διευκρίνισαν τις στρατιωτικές επιλογές που εξετάζονται για να απαντήσουν στην επίθεση. 

Ο πρόεδρος Τζο Μπάιντεν είπε την Τρίτη ότι έχει ήδη αποφασίσει πώς θα αντιδράσει , αλλά η απάντησή του στη βία από ιρανούς πληρεξούσιους κινδυνεύει να βαθύνει τη σύγκρουση στη Μέση Ανατολή.

Το Κογκρέσο διχάζεται σχετικά με τον τρόπο με τον οποίο ο Μπάιντεν θα πρέπει να απαντήσει στην επίθεση το Σαββατοκύριακο.

Οι Ρεπουμπλικάνοι υποστηρίζουν ότι ο Μπάιντεν υστερεί πολύ στην ανάληψη στρατιωτικής δράσης για να αποτρέψει το Ιράν και να αναγκάσει τους πληρεξουσίους του να παραιτηθούν στην περιοχή. Κάποιοι έχουν υποστηρίξει ότι ανταποκρίθηκαν στην επίθεση στην Ιορδανία με απευθείας πλήγματα στόχων εντός του Ιράν, αν και πολλοί υποστηρίζουν ότι υπάρχει περιθώριο για μια πιο σκληρή απάντηση που θα το σταματήσει αυτό.

«Όταν πρόκειται για την προστασία των ανδρών και των γυναικών που έχουν αναπτυχθεί στο εξωτερικό, όλες οι επιλογές πρέπει να βρίσκονται πάντα στο τραπέζι», δήλωσε ο εκπρόσωπος Jared Golden (D-Maine) μετά την ενημέρωση.

Ο Ρότζερς και ο Σμιθ είπαν και οι δύο ότι ο Μπάιντεν θα πρέπει να εξετάσει το ενδεχόμενο να χτυπήσει στρατιωτικούς στόχους σε ιρανικό έδαφος. Για τον Σμιθ, αυτό σηματοδοτεί μια διαφοροποίηση με τους περισσότερους Δημοκρατικούς, οι οποίοι εξακολουθούν να υποστηρίζουν ότι το άμεσο χτύπημα του Ιράν θα κλιμακώσει και θα επεκτείνει την περιφερειακή σύγκρουση, κάτι που ο Μπάιντεν είπε ότι θέλει να αποφύγει.

Politico


Σχόλια