Η Νέα Απειλή των Drones και οι Προκλήσεις Ασφάλειας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στη Γαλλία


Ο πόλεμος στην Ουκρανία έδειξε πώς εμπορικά drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν αποτελεσματικά ως όπλα. 

Εικόνες, βίντεο & αναφορές από τις πρόσφατες συγκρούσεις δείχνουν πως εμπορικά drones, που είναι εύκολα διαθέσιμα στην αγορά, έχουν μετατραπεί σε όπλα. Αυτή η ανησυχητική πραγματικότητα έχει προβληματίσει τις αρχές σε όλον τον κόσμο, σχετικά με τον κίνδυνο που μπορεί να αποτελέσουν τα drones.

Μια πρόσφατη έκθεση της γαλλικής Γερουσίας, «Drones στις Ένοπλες Δυνάμεις», αποκαλύπτει ότι ο αριθμός των drones στη Γαλλία αυξήθηκε από 400.000 το 2017 σε περισσότερα από 2,5 εκατομμύρια σήμερα, συμπεριλαμβανομένων 40.000 συσκευών που ζυγίζουν πάνω από 800 γραμμάρια.

Οι αρχές φοβούνται ότι τρομοκράτες θα μπορούσαν να χρησιμοποιήσουν εμπορικά drones, για επιθέσεις κατά την διάρκεια εκδηλώσεων, δημιουργώντας πανικό και πιθανόν θανατηφόρες καταστάσεις.

Η ολοκληρωμένη ασφάλεια εκδηλώσεων όπως οι Ολυμπιακοί Αγώνες αντιμετωπίζει νέες προκλήσεις, καθώς ο πόλεμος στην Ουκρανία αποκάλυψε τον τρόπο που εμπορικά drones μπορούν να χρησιμοποιηθούν ως αποτελεσματικά όπλα. Στο Παρίσι, όπου προετοιμάζονται για τη διοργάνωση των Ολυμπιακών Αγώνων το 2024, οι αρχές αναζητούν λύσεις για την αντιμετώπιση του πιθανού κινδύνου που τα drone μπορούν να αντιπροσωπεύουν σε μεγάλες εκδηλώσεις.

Ο μεγαλύτερος πονοκέφαλος-πρόβλημα των αρχών που αναζητούν λύσεις, είναι ο εντοπισμός των drones που ακολουθούν μια προκαθορισμένη διαδρομή και λειτουργούν αυτόνομα, χάρη στην κάμερά τους. Χωρίς εκπομπές ραδιοσυχνοτήτων και χωρίς σήμα GPS! 

Για να αντιμετωπίσουν αυτόν τον κίνδυνο, οι αρχές εξετάζουν λύσεις για την ανίχνευση, την ταξινόμηση και την εξουδετέρωση των drones

Οι εταιρείες του χώρου προσφέρουν λύσεις όπως συστήματα κατά των drone (Anti-Drone Warfare - ADW), που έχουν σχεδιαστεί τόσο για πολιτικές όσο και για στρατιωτικές εφαρμογές.

Η ανίχνευση των drones μπορεί να γίνει με διάφορες μεθόδους, συμπεριλαμβανομένης της χρήσης radar, της ανίχνευσης ραδιοσυχνοτήτων που εκπέμπονται από τα drones και οπτικών αισθητήρων όπως κάμερες.

Ένα προηγμένο σύστημα λέιζερ αναπτύσσεται για τους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2024 στο Παρίσι. Αυτό το σύστημα μπορεί να καταστρέψει drones σε απόσταση ενός χιλιομέτρου, χρησιμοποιώντας δέσμη λέιζερ. Η τεχνολογία αυτή προσφέρει το πλεονέκτημα του χαμηλού κόστους, της αόρατης λειτουργίας και της επεκτασιμότητας.

Η προστασία από εμπορικά drones αποτελεί προτεραιότητα για τις αρχές του Παρισιού και άλλες μεγάλες πόλεις που φιλοξενούν σημαντικές εκδηλώσεις. 

Η εξέλιξη της τεχνολογίας και η συνεργασία μεταξύ χωρών και εταιρειών αναμένεται να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση αυτού του νέου είδους απειλής.


Σχόλια