Ακαδημαϊκοί στις ΗΠΑ το Η.Β & την Αυστραλία συνεργάστηκαν σε έρευνα για drone με ιρανικό πανεπιστήμιο κοντά στο καθεστώς


Διεθνής Ακαδημαϊκή Συνεργασία: Έρευνα στην Τεχνολογία Drones μεταξύ ΗΠΑ, Ηνωμένου Βασιλείου, Αυστραλίας και Ιρανικού Πανεπιστημίου 

Σύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας  The Guardian , ακαδημαϊκοί από τις Ηνωμένες Πολιτείες, το Ηνωμένο Βασίλειο και την Αυστραλία εργάστηκαν σε κοινή έρευνα με ιρανικό πανεπιστήμιο πάνω στην τεχνολογία των drones. 

Αν και το ιρανικό πανεπιστήμιο υπόκειται σε διεθνείς οικονομικούς περιορισμούς και έχει στενούς δεσμούς με το στρατιωτικό καθεστώς, δεν υπάρχουν αποδείξεις παραβίασης κυρώσεων ή νομικών παραβάσεων. 

Οι ειδικοί περιγράφουν την έρευνα ως έχουσα άμεσες εφαρμογές στον τομέα των στρατιωτικών εξοπλισμών, ενώ άλλος την χαρακτηρίζει ως πιθανώς "πολύ επικίνδυνη". 

Το έργο συνυπογράφεται από ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Southampton, το Πανεπιστήμιο της Νέας Νότιας Ουαλίας στο Σίδνεϊ, το Πανεπιστήμιο του Χιούστον και το Πανεπιστήμιο της Τεχεράνης, Sharif.  

Το πανεπιστήμιο Sharif υπόκειται σε οικονομικούς περιορισμούς από την Ευρωπαϊκή Ένωση και το Ηνωμένο Βασίλειο, ενώ υφίσταται κυρώσεις από τις ΗΠΑ. 

Σύμφωνα με έκθεση του Washington Institute με έδρα στις ΗΠΑ, η ταχύτητα με την οποία η Ιρανική Δημοκρατία ανέπτυξε το πρόγραμμα UAV της οφείλεται και στην έρευνα από το Sharif. 

Η έκθεση αναφέρει ότι η εμβέλεια και η ακρίβεια των drones που κατασκευάζει το Ιράν επιτεύχθηκε εξοπλίζοντάς τα με "συσκευές πλοήγησης που αναπτύχθηκαν από το Πανεπιστήμιο Sharif." 

Στους χρηματοδοτικούς φορείς που αναφέρονται στη δημοσιευμένη μελέτη, περιλαμβάνονται κυβερνητικά ερευνητικά συμβούλια σε Ηνωμένο Βασίλειο, Ευρωπαϊκή Ένωση και Αυστραλία. 

Η χρήση Ιρανικών drones σε θανατηφόρες επιθέσεις στην Ουκρανία και στη Μέση Ανατολή είναι γνωστή, με την ανάπτυξή τους να αποτελεί υψηλή προτεραιότητα για το καθεστώς της Τεχεράνης.

Σχόλια