Το αμερικανικό drone MQ-9 που συνετρίβη στην Υεμένη φαίνεται να καταρρίφθηκε από τους Χούτι


Οι αρχικές ενδείξεις δείχνουν ότι, ένα αμερικανικό drone MQ-9 Reaper που συνετρίβη κοντά στη Χοντέιντα στην Υεμένη νωρίς το πρωί της Δευτέρας καταρρίφθηκε από πύραυλο εδάφους-αέρος των Χούτι, δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος την Τρίτη. 

Προηγουμένως, αξιωματούχοι δήλωσαν ότι δεν ήταν σαφές εάν το drone καταρρίφθηκε ή απλώς συνετρίβη. Ένας εκπρόσωπος των υποστηριζόμενων από το Ιράν ανταρτών Χούτι στην Υεμένη είπε σε δήλωση που δημοσιεύτηκε στο X τη Δευτέρα ότι το MQ-9 καταρρίφθηκε «με κατάλληλο πύραυλο». 

Το περιστατικό της Δευτέρας διερευνάται ακόμη. 

Οι Χούτι κατέρριψαν επίσης ένα MQ-9 - το οποίο είναι ένα μη επανδρωμένο drone που χρησιμοποιείται συνήθως για συλλογή πληροφοριών - τον Νοέμβριο στα ανοικτά των ακτών της Υεμένης. 

Η προφανής κατάρριψη ενός αμερικανικού drone από τους Χούτι, έρχεται εν μέσω τακτικών επιθέσεων της ανταρτικής ομάδας σε εμπορική ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα και όλο και πιο τακτικών επιθέσεων από τις ΗΠΑ στις δυνατότητές τους στην Υεμένη, πολλές από τις οποίες έχουν πραγματοποιηθεί με πυραύλους ή drones. 

Μόνο τη Δευτέρα, οι Χούτι εκτόξευσαν ένα μπαράζ πυραύλων και μη επανδρωμένων αεροσκαφών, προς εμπορικά πλοία και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατά τη διάρκεια πολλών ωρών. 

Σε δύο περιπτώσεις, χτύπησαν εμπορικά πλοία αμερικανικής ιδιοκτησίας, σύμφωνα με Αμερικανό αξιωματούχο. Μεταξύ 12:30 και 1:50 το μεσημέρι της Δευτέρας, δύο βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύθηκαν προς το M/V Sea Champion, ένα αμερικανικό πλοίο μεταφοράς σιτηρών υπό ελληνική σημαία στον Κόλπο του Άντεν. Δεν αναφέρθηκαν τραυματισμοί, αν και η επίθεση είχε ως αποτέλεσμα μικρές ζημιές, είπε ο αξιωματούχος. 

Το αμερικανικής ιδιοκτησίας, με σημαία των Νήσων Μάρσαλ, M/V Navis Fortuna, ένα πλοίο μεταφοράς χύδην φορτίου, χτυπήθηκε τη Δευτέρα το βράδυ από ένα επιθετικό drone, το οποίο είχε ως αποτέλεσμα μικρές ζημιές, αλλά όχι τραυματισμούς. Το Navis Fortuna συνεχίζει το ταξίδι του, είπε ο αξιωματούχος. 

Ο εκπρόσωπος των Χούτι είπε το βράδυ της Δευτέρας ότι η ομάδα στόχευσε δύο αμερικανικά πλοία «με έναν αριθμό ναυτικών πυραύλων», προσθέτοντας ότι ήταν για υποστήριξη του παλαιστινιακού λαού και ως απάντηση στην «αμερικανοβρετανική επίθεση κατά της Υεμένης». 

Ο εκπρόσωπος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ Μάθιου Μίλερ αναφέρθηκε συγκεκριμένα στην επίθεση στο Sea Champion την Τρίτη, λέγοντας ότι μετέφερε «καλαμπόκι και άλλα τρόφιμα στον λαό της Υεμένης στο Άντεν». «Αυτή ήταν μια απερίσκεπτη επίθεση σε πλοίο που παρέδιδε ανθρωπιστική βοήθεια στον λαό της Υεμένης και νομίζω ότι ήταν άλλο ένα σημάδι ότι οι Χούτι συνεχίζουν να επιδεικνύουν αδιαφορία, όχι μόνο για τη διεθνή ναυτιλία, όχι μόνο για τις προμήθειες που πρόκειται να ωφελήσουν τους αμάχους παντού. τον κόσμο, σε πολλές περιπτώσεις, μακριά από την περιοχή, αλλά τελικά για τους δικούς τους ανθρώπους», είπε ο Μίλερ. 

Δύο ακόμη βαλλιστικοί πύραυλοι κατά πλοίων εκτοξεύθηκαν επίσης το βράδυ της Δευτέρας προς το M/V Rubymar, ένα φορτηγό πλοίο με σημαία Μπελίζ, ιδιοκτησίας Ηνωμένου Βασιλείου, ο ένας από τους οποίους χτύπησε το πλοίο και προκάλεσε ζημιές. 

Το Rubymar εξέδωσε κλήση κινδύνου και βοηθήθηκε από ένα πολεμικό πλοίο του συνασπισμού και ένα εμπορικό σκάφος που ανταποκρίθηκαν. 

Οι ΗΠΑ ανέλαβαν επίσης δράση τη Δευτέρα, συμπεριλαμβανομένης της καταστροφής του εκτοξευτή πυραύλων εδάφους-αέρος. Στις 20:15 το απόγευμα της Δευτέρας, οι ΗΠΑ κατέστρεψαν ένα επιθετικό drone στη δυτική Υεμένη που ετοιμαζόταν να εκτοξευτεί εναντίον πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα. Και σε μια πορεία αρκετών ωρών εκείνο το βράδυ - από τις 8 μ.μ. περίπου έως τις 12:30 π.μ. - αεροσκάφη και πολεμικά πλοία των ΗΠΑ και του συνασπισμού κατέρριψαν 10 ακόμη επιθετικά drones στην Ερυθρά Θάλασσα και τον Κόλπο του Άντεν, είπε ο αξιωματούχος. 

Το USS Laboon, ένα αντιτορπιλικό του Αμερικανικού Ναυτικού, κατέρριψε επίσης έναν πύραυλο κρουζ που κατευθυνόταν εναντίον του. Το Σάββατο, οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν επίσης πέντε επιδρομές στην Υεμένη σε τρεις κινητούς αντιπλοϊκούς πυραύλους κρουζ, ένα μη επανδρωμένο σκάφος επιφανείας και ένα μη επανδρωμένο υποβρύχιο σκάφος. Ήταν η πρώτη φορά που παρατηρήθηκε χρήση από τους Χούτι ενός μη επανδρωμένου υποβρύχιου οχήματος από τότε που ξεκίνησαν οι επιθέσεις τους τον Οκτώβριο, είπε η CENTCOM , μετά την εισβολή της Χαμάς στο Ισραήλ και την εκστρατεία του Ισραήλ στη Γάζα. 

Οι ΗΠΑ έχουν επίσης πραγματοποιήσει πολλαπλές επιθέσεις παράλληλα με το Ηνωμένο Βασίλειο τις τελευταίες εβδομάδες, με στόχο πυρομαχικά, συστήματα εκτόξευσης, κόμβους διοίκησης και ελέγχου, χώρους αποθήκευσης και εναέρια επιτήρηση.

cnn.com

Σχόλια