Οι ΗΠΑ πραγματοποίησαν κυβερνοεπίθεση σε ύποπτο ιρανικό κατασκοπευτικό πλοίο


Η μυστική επιχείρηση είχε σκοπό να εμποδίσει την ικανότητα του πλοίου να μοιράζεται πληροφορίες, με αντάρτες Χούτι που επιτίθενται σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα.
 

Οι ΗΠΑ διεξήγαγαν πρόσφατα μια κυβερνοεπίθεση, εναντίον ιρανικού στρατιωτικού πλοίου που συνέλεγε πληροφορίες για φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, σύμφωνα με τρεις Αμερικανούς αξιωματούχους. 

Η κυβερνοεπίθεση, που σημειώθηκε πριν από περισσότερο από μια εβδομάδα, ήταν μέρος της απάντησης της κυβέρνησης Μπάιντεν στην επίθεση με drone από πολιτοφυλακές που υποστηρίζονται από το Ιράν, που σκότωσε τρία μέλη του αμερικανικού στρατού στην Ιορδανία και τραυμάτισε δεκάδες άλλους στα τέλη του περασμένου μήνα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. 

Η επιχείρηση είχε σκοπό να εμποδίσει την ικανότητα του ιρανικού πλοίου να μοιράζεται πληροφορίες με αντάρτες Χούτι στην Υεμένη που εκτοξεύουν πυραύλους και drones σε φορτηγά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσαν οι αξιωματούχοι. Αμερικανοί αξιωματούχοι λένε ότι το Ιράν χρησιμοποιεί το πλοίο για να παρέχει πληροφορίες στόχευσης στους Χούτι, ώστε οι επιθέσεις τους στα πλοία να είναι πιο αποτελεσματικές. 

Ένας από τους Αμερικανούς αξιωματούχους με γνώση της κυβερνοεπίθεσης είπε ότι η επιχείρηση διεξήχθη σε ένα ιρανικό πλοίο με το όνομα MV Behshad. Οι άλλοι αξιωματούχοι αρνήθηκαν να αποκαλύψουν το όνομα του πλοίου. Ένας εκπρόσωπος του Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας αρνήθηκε να σχολιάσει και παρέπεμψε στο Υπουργείο Άμυνας, το οποίο επίσης αρνήθηκε να σχολιάσει. 

Οι αξιωματούχοι των ΗΠΑ συνήθως δεν αποκαλύπτουν μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων των επιθέσεων στον κυβερνοχώρο και δεν έχουν δημοσιοποιήσει πληροφορίες σχετικά με αυτή που αφορά το ύποπτο ιρανικό κατασκοπευτικό πλοίο. 

Σε συνέντευξή του στον Lester Holt του NBC News την περασμένη εβδομάδα, ο πρεσβευτής του Ιράν στον ΟΗΕ, Amir Saeid Iravani, είπε ότι το Behshad βρίσκεται στην Ερυθρά Θάλασσα «για να καταπολεμήσει τις πειρατικές δραστηριότητες» και δεν παρέχει πληροφορίες στις δυνάμεις των Χούτι. Από τον Ιανουάριο, το Behshad λειτουργεί κοντά στο λιμάνι του Τζιμπουτί, κοντά σε μια κινεζική στρατιωτική βάση στην ακτή, σύμφωνα με στοιχεία παρακολούθησης πλοίων . 

Στρατιωτικοί αναλυτές λένε ότι είναι πιθανό το Ιράν να έχει επιλέξει να μετακινήσει το πλοίο κοντά στην κινεζική βάση για να αποθαρρύνει τις αμερικανικές ναυτικές δυνάμεις να προσπαθήσουν να επιτεθούν σωματικά ή να επιβιβαστούν στο ύποπτο κατασκοπευτικό σκάφος. 

Περίπου το 12% της παγκόσμιας ναυτιλίας διέρχεται από την Ερυθρά Θάλασσα κάθε μέρα. Μετά τις επαναλαμβανόμενες επιθέσεις των Χούτι από τον Νοέμβριο, ναυτιλιακούς γίγαντες όπως η Maersk, έχουν ανακοινώσει παύσεις στις δραστηριότητές τους στην Ερυθρά Θάλασσα και στον Κόλπο του Άντεν, κάτι που θα προσθέσει χρόνο και χρήμα στην παράδοση των εμπορευμάτων. 

Οι αντάρτες Χούτι, οι οποίοι εδώ και καιρό υποστηρίζονται και οπλίζονται από το Ιράν, έχουν ορκιστεί να συνεχίσουν τις επιθέσεις μέχρι το Ισραήλ να σταματήσει τις στρατιωτικές του επιχειρήσεις στη Λωρίδα της Γάζας.

nbcnews.com

Σχόλια