Έντονες διαπραγματεύσεις - Πιέσεις κατά μιας επιχείρησης του Ισραήλ στην Ράφα


Μια ολοκληρωτική επίθεση στην μεθοριακή παλαιστινιακή πόλη θα είχε καταστροφικές συνέπειες, δηλώνει ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ.

Εστιασμένο στην Ράφα παραμένει το μεγαλύτερο μέρος των ισραηλινών επιχειρήσεων κατά της Λωρίδας της Γάζας.

Το Ισραήλ υποστηρίζει ότι τα στρατεύματά του εντοπίζουν καθημερινά όπλα, χειροβομβίδες και σχέδια μάχης που ανήκουν σε ενόπλους της Χαμάς.

Οι διαπραγματεύσεις για κατάπαυση του πυρός μεταξύ του Ισραήλ και της Χαμάς ξεκίνησαν εκ νέου στο Κάιρο - και σύμφωνα με πληροφορίες σημειώνουν πρόοδο.

Το Ισραήλ αντιμετωπίζει ισχυρή διεθνή πίεση για να αντισταθεί στην πραγματοποίηση χερσαίας επιχείρησης στην μεθοριακή πόλη, θέτοντας σε κίνδυνο τις ζωές χιλιάδων Παλαιστινίων αμάχων. Μιλώντας στη Νέα Υόρκη, ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ προέβλεψε καταστροφικές συνέπειες από μια επίθεση στην Ράφα.

«Η ειλικρινής μου ελπίδα είναι ότι οι διαπραγματεύσεις για την απελευθέρωση ομήρων και κάποια μορφή παύσης των εχθροπραξιών θα είναι επιτυχείς για να αποφευχθεί μια ολοκληρωτική επίθεση στην Ράφα, όπου βρίσκεται ο πυρήνας του ανθρωπιστικού συστήματος και αυτό θα είχε καταστροφικές συνέπειες», δήλωσε ο Αντόνιο Γκουτέρες.

Το Ισραήλ παραδέχεται ότι οι Παλαιστίνιοι άμαχοι προσπαθούν να επιβιώσουν σε φρικτές συνθήκες, ενώ την ίδια ώρα κατηγορεί τη Χαμάς ότι επωφελήθηκε από την πρόκληση πολέμου στη Γάζα. Εικόνες που έδωσε στην δημοσιότητα ο ισραηλινός στρατός δείχνουν, όπως υποστηρίζει, υπόγειες σήραγγες που χρησιμοποιούνται από ηγέτη της Χαμάς. Εμφανίζονται επίσης εικόνες εξοπλισμένου καταφυγίου με τρόφιμα και όπλα μαζί με ένα χρηματοκιβώτιο γεμάτο χρήματα.

Ενώ η μοίρα της Ράφα κρέμεται από μία κλωστή, καταυλισμός στην κεντρική Γάζα φέρεται να βομβαρδίστηκε και να μετατράπηκε σε ερείπια. Το Ισραήλ λέει ότι, εάν πραγματοποιήσει χερσαία επίθεση στην Ράφα, θα εκκενώσει αμάχους, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει παρουσιαστεί κάποιο σχέδιο.

euronews.com

 

Σχόλια