Σκέψεις για επίδομα εξωσωματικής γονιμοποίησης- Τι προβλέπει το Σχέδιο για το Δημογραφικό


Ενίσχυση της υποβοηθούμενης αναπαραγωγής με εισοδηματικά κριτήρια- Πόσο στοιχίζει σήμερα η διαδικασία

Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι διαβουλεύσεις για την κατάρτιση του ελληνικού Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το Δημογραφικό, σε μία προσπάθεια να υιοθετηθεί μία δεκαετής ολιστική στρατηγική για την αύξηση των γεννήσεων στην Ελλάδα.

Το Σχέδιο Δράσης θα παρουσιαστεί στα μέσα Μαΐου και, όπως αποκάλυψε στο euronews η υπουργός Κοινωνικής Συνοχής και Οικογένειας, Σοφία Ζαχαράκη, μεταξύ των μέτρων που εξετάζονται είναι και η οικονομική ενίσχυση των ζευγαριών που καταφεύγουν σε υποβοηθούμενη αναπαραγωγή:

«Θα υπάρχει μία ξεχωριστή μνεία στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή. Θέλουμε να δούμε αν το κράτος μπορεί να ενισχύσει την προσπάθεια πολλών ζευγαριών που προσπαθούν να αποκτήσουν παιδιά σε μεγαλύτερη ηλικία. Θα εξετάσουμε αν μπορεί να υπάρξει οικονομική υποστήριξη και θέλουμε οι διαδικασίες να είναι πιο εύκολες για τα ζευγάρια που θέλουν να αποκτήσουν ένα παιδί. Θα αποφασίσουμε αν μπορεί να υπάρξει ένα οικονομικό κίνητρο, με εισοδηματικά κριτήρια, γιατί καταλαβαίνουμε ότι όλοι θα πρέπει να έχουν μία ευκαιρία για την απόκτηση παιδιού» δήλωσε η κα Ζαχαράκη.

Ο αυξημένος όρος ηλικίας τεκνοποίησης και τα διαφορετικά ιατρικά προβλήματα οδηγούν όλο και περισσότερα ζευγάρια σε λύσεις υποβοηθούμενης αναπαραγωγής.

«Το πιο απλό πακέτο, που περιλαμβάνει μόνο τις τυπικές διαδικασίας, κοστίζει περίπου 2.900 ευρώ, που προβλέπει ότι η γυναίκα κάνει μία διέγερση, υπερηχογραφική παρακολούθηση, ωοληψία, μέχρι δύο έμβρυα που θα μεταφερθούν και μεταφορά των εμβρύων την τρίτη ημέρα (χωρίς καλλιέργεια σε βλαστοκύστες)» εξηγεί ο γυναικολόγος – μαιετυτήρας Ιωάννης Γρυπάρης. «Εάν όμως επιλέξουμε να γίνει καλλιέργεια σε βλαστοκύστες, να έχουμε πολλά έμβρυα άρα να προκύψει και κρυοσυντήρηση τότε το κόστος φτάνει περίπου στις 3.800 ευρώ. Σε όλα αυτά πρέπει να προστεθεί και το κόστος των φαρμάκων, που είναι περίπου 1.000 ευρώ, εφόσον δεν καλύπτονται από τον ΕΟΠΥΥ και χρειάζεται η γυναίκα να τα αγοράσει με δικά της έξοδα.»

Το κόστος των φαρμάκων καλύπτεται από τα ασφαλιστικά ταμεία σε περίπτωση που οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να αποδείξουν ότι υπάρχουν ιατρικοί λόγοι υπογονιμότητας. Αυτό δεν ισχύει, για παράδειγμα, όταν οι γυναίκες είναι άνω των 40 ετών, γεγονός που αποκλείει εκατοντάδες ζευγάρια.

Γενικότερα, το νομικό πλαίσιο υποστήριξης των ζευγαριών θέτει αρκετούς περιορισμούς.

_«Οι προσπάθειες που αναγνωρίζει το δημόσιο και για τις οποίες καλύπτει τα έξοδα είναι λίγες. Δεν είναι σίγουρο ότι τα ζευγάρια μπορούν να τα καταφέρουν να αποκτήσουν παιδί στις λίγες αυτές προσπάθειες_» παραδέχεται η Δήμητρα Παπαδοπούλου, αναπληρώτρια πρόεδρος της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής. «Πολλές φορές χρειάζονται περισσότερες προσπάθειες. Εκεί υπάρχει πράγματι ένα κενό. Υπάρχουν διαφοροι περιορισμοί, όπως ότι δεν καλύπτονται οι προσπάθειες μετά την τρίτη φορά, όπως επίσης και μετά από μία ορισμένη ηλικία.»

Σύμφωνα με τα τελευταία διαθέσιμα στοιχεία της αρμόδιας Εθνικής Αρχής, το 2019 από τους 29.000 κύκλους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής που πραγματοποιήθηκαν, γεννήθηκαν στην Ελλάδα 5.521 παιδιά με υποβοηθούμενη αναπαραγωγή.

«Οι άνθρωποι που προσφεύγουν στην υποβοηθούμενη αναπαραγωγή πρέπει να έχουν υπομονή, επιμονή και ηρεμία. Είναι πιθανό να μην έχουν ευτυχές αποτέλεσμα από την πρώτη προσπάθεια. Η συνέχιση των προσπαθειών φέρνει συνήθως το επιθυμητό αποτέλεσμα. Είναι σπάνιο να πετύχει η προσπάθεια από την πρώτη ή τη δεύτερη φορά σημειώνει η Δήμητρα Παπαδοπούλου.

Οι γεννήσεις στην Ελλάδα κατέγραψαν δραματική μείωση, πάνω από 10% το 2022, ενώ ο μέσος αριθμός παιδιών ανά γυναίκα στην Ελλάδα είναι σημαντικά μικρότερος σε σχέση με τον ευρωπαϊκό μέσο όρο. 

Το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το Δημογραφικό θα περιλαμβάνει επίσης μέτρα εναρμόνισης επαγγελματικής και οικογενειακής ζωής, ενίσχυση των γονικών αδειών και επιστροφή των Ελλήνων που έφυγαν στο εξωτερικό στην περίοδο των Μνημονίων

 

Σχόλια