Η ΕΕ είναι έτοιμη να κατασχέσει τα ρωσικά κέρδη, λέει ο Έλληνας ειδικός απεσταλμένος για την Ουκρανία
Η Ευρωπαϊκή Ένωση αναμένεται να προχωρήσει προς την κατάσχεση των ρωσικών κερδών που παράγονται στο μπλοκ, ένα βασικό βήμα για να στηρίξει την Ουκρανία, η οποία σταματάει από τις εκκλήσεις για πλήρη κατάσχεση περιουσιακών στοιχείων, δήλωσε Έλληνας απεσταλμένος στο Γαλλικό Πρακτορείο τη Δευτέρα.
Η Βρετανία και οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν ηγηθεί εκκλήσεων για εξαγορά δισεκατομμυρίων δολαρίων σε παγωμένα ρωσικά τραπεζικά και άλλα περιουσιακά στοιχεία, συναντώντας την απροθυμία των Ευρωπαίων εταίρων που φοβούνται ότι ένα τέτοιο βήμα θα κάνει άλλες χώρες σε αγώνα δρόμου για να τραβήξουν χρήματα από τη Δύση.
Ο Σπύρος Λαμπρίδης, ειδικός εθνικός απεσταλμένος της Ελλάδας για την Ουκρανία, με απόφαση που υπέγραψε ο υπουργός Εξωτερικών (ΥΠΕΞ) Γιώργος Γεραπετρίτης στις 13 Σεπτεμβρίου 2923, είπε ότι οι Ευρωπαίοι έρχονται σε συναίνεση για μια πιο «λεπτή» προσέγγιση κατάσχεσης κερδών από ρωσικές επενδύσεις και περιουσιακά στοιχεία, είτε δημόσιες είτε ιδιωτικές, για τη δημιουργία ταμείου για την Ουκρανία.
Οι Ευρωπαίοι θα πουν στη Ρωσία «Δεν πρόκειται να σας επιτρέψω να κάνετε κέρδη από το κεφάλαιο που έχετε συσσωρεύσει στο έδαφός μου, οπότε τα κέρδη από αυτό μπορούν να δημευθούν», είπε ο Λαμπρίδης στο Γαλλικό Πρακτορείο κατά την επίσκεψή του στην Ουάσιγκτον.
"Πρόκειται να το κάνουμε. Νομίζω ότι είναι θέμα μηνών", είπε, προσθέτοντας ότι η Ευρωπαϊκή Επιτροπή επεξεργάζεται νομική και πρακτική εφαρμογή. Σε σύγκριση με τα εκτιμώμενα 500 δισεκατομμύρια ευρώ (540 δισεκατομμύρια δολάρια) -- ή πιθανότατα πολύ περισσότερα -- που απαιτούνται για την ανοικοδόμηση της Ουκρανίας, εκτίμησε ότι η κίνηση θα αποφέρει 50 έως 60 δισεκατομμύρια ευρώ.
"Είναι ασήμαντο, αλλά και πάλι, πραγματικά, είναι τουλάχιστον μια κίνηση για να τους δείξετε -- δείτε τι έχετε κάνει", είπε για τη Ρωσία. «Δεν μπορείς να αντικαταστήσεις τις ζωές που έχεις καταστρέψει», είπε, «αλλά τουλάχιστον μπορείς να συνεισφέρεις στην ανοικοδόμηση αυτού που κατέστρεψες».
Ο Λαμπρίδης είπε ότι η πιο «βίαιη» προσέγγιση της κατάσχεσης ρωσικών περιουσιακών στοιχείων ήταν «εντελώς παράνομη» σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο. «Πρακτικά, λοιπόν, υπάρχουν πολλά περιουσιακά στοιχεία δυτικών εταιρειών ή χωρών στην ίδια τη Ρωσία, οπότε μπορείτε να φανταστείτε ποιο θα είναι το επόμενο βήμα», είπε.
Σχετικά με την κατάσχεση κερδών, «φυσικά, οι Ρώσοι θα αντιδράσουν και σε αυτό», είπε. «Αλλά ακόμα κι αν μας πάνε στα διεθνή δικαστήρια, νομίζω ότι θα κερδίσουμε».
Η G7 διαβουλεύεται για δράση
Η Ομάδα των Επτά βιομηχανοποιημένων χωρών, σε δήλωση του Σαββατοκύριακου για τα δύο χρόνια από την εισβολή, ζήτησε «όλες τις πιθανές οδούς» για να χρησιμοποιηθούν τα ρωσικά περιουσιακά στοιχεία για την υποστήριξη της Ουκρανίας «σύμφωνα με τα αντίστοιχα νομικά μας συστήματα και το διεθνές δίκαιο».
Ο βρετανός πρωθυπουργός Ρίσι Σουνάκ, σε άρθρο γνώμης στους Sunday Times, κάλεσε τη Δύση «να είναι πιο τολμηρή» και να αρχίσει να ενδιαφέρεται για ρωσικά περιουσιακά στοιχεία προτού βρει «νόμιμους τρόπους για να κατασχέσει η ίδια τα περιουσιακά στοιχεία». Οι Ηνωμένες Πολιτείες αποκάλυψαν εκατοντάδες νέες κυρώσεις την περασμένη εβδομάδα για να σηματοδοτήσουν την επέτειο εισβολής και τον θάνατο υπό κράτηση του Ρώσου ηγέτη της αντιπολίτευσης Αλεξέι Ναβάλνι, αλλά δεν άγγιξαν περιουσιακά στοιχεία, με τον αναπληρωτή υπουργό Οικονομικών Wally Adeyemo να λέει ότι η Ουάσιγκτον θέλει οι δυτικές δυνάμεις μαζί να «κινηθούν ως συνασπισμός. .
" Η Ελλάδα, η οποία έχει ιστορικούς δεσμούς τόσο με τη Ρωσία όσο και με την Ουκρανία, έχει αντιταχθεί ειλικρινά στην εισβολή και έχει συνεργαστεί στενά με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να φέρει όπλα στο Κίεβο.
Ο Λαμπρίδης είπε ότι η Ελλάδα, η οποία διοργάνωσε πρόσφατα ένα συνέδριο ανασυγκρότησης για τις επιχειρήσεις, δεσμεύτηκε να εργαστεί για να επιδιορθώσει την οικονομία της Ουκρανίας, μεταξύ άλλων βοηθώντας το Κίεβο να μεταφέρει το εθνικό του φυσικό αέριο και τη μετάβαση σε ηλιακή και άλλες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας.
Είπε ότι η Ελλάδα έχει ένα «πολύ μεγάλο συγκριτικό πλεονέκτημα» καθώς έχει συνεργαστεί με άλλες χώρες, συμπεριλαμβανομένης της Ρουμανίας, της Βουλγαρίας και των Βαλκανικών κρατών, καθώς εκσυγχρονίζουν τις οικονομίες τους για να ενσωματωθούν στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Αναγνώρισε ότι οι επιχειρήσεις είχαν μακροχρόνιες ανησυχίες για τη διαφθορά στην Ουκρανία, αλλά επαίνεσε τις προσπάθειες των τεχνοκρατών του Κιέβου και είπε ότι οι Ευρωπαίοι θα παρακολουθούν τη χρηματοδότηση «πολύ, πολύ σχολαστικά».
«Επομένως, αυτός ο κίνδυνος δεν εξαφανίζεται, αλλά θα είναι πολύ μικρότερος», είπε ο Λαμπρίδης.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.