Η Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική


Η Ευρωπαϊκή Ένωση πρόκειται να αναπτύξει μια ολοκληρωμένη αμυντική στρατηγική με στόχο την ενίσχυση των στρατιωτικών δυνατοτήτων της Ευρώπης και τη μείωση της εξάρτησης από εξωτερικούς προμηθευτές,  σύμφωνα με σχέδιο εγγράφου που περιήλθε στην κατοχή του Bloomberg 
 
Εν μέσω κλιμακούμενων γεωπολιτικών εντάσεων, ιδίως από τον πόλεμο στην Ουκρανία, η ΕΕ στοχεύει να αυξήσει σημαντικά τις αμυντικές δαπάνες και προμήθειες εντός του μπλοκ μέχρι το 2035. 

Η προτεινόμενη Ευρωπαϊκή Αμυντική Βιομηχανική Στρατηγική περιγράφει μια σειρά μέτρων, συμπεριλαμβανομένων των συνεργατικών επενδύσεων, της διασφάλισης κρίσιμων προμηθειών και της αναθεώρησης των πολιτικών δανεισμού της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων. 

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή αναμένεται να παρουσιάσει τη στρατηγική, με την επιφύλαξη πιθανών αναθεωρήσεων, τις προσεχείς εβδομάδες. 

Το σχέδιο ανταποκρίνεται στις μακροχρόνιες ανησυχίες σχετικά με την εξάρτηση της Ευρώπης από πηγές εκτός ΕΕ για αμυντικό εξοπλισμό και προμήθειες. Επιδιώκει να αντιμετωπίσει τα τρωτά σημεία που αποκαλύφθηκαν από τις πρόσφατες συγκρούσεις και τις υβριδικές απειλές, όπως οι επιθέσεις στον κυβερνοχώρο και η δολιοφθορά κρίσιμων υποδομών. 

Οι βασικές προτάσεις περιλαμβάνουν τον καθορισμό ελάχιστων ορίων προμηθειών για το εμπόριο εντός της ΕΕ, την αύξηση της παραγωγικής ικανότητας για βασικά αμυντικά είδη και τον προσδιορισμό εμβληματικών έργων για εστιασμένες επενδύσεις και ανάπτυξη. Για τη διευκόλυνση της συνεργασίας και τον εξορθολογισμό των διαδικασιών προμηθειών, η ΕΕ προτείνει τη σύσταση ενός νέου συντονιστικού οργάνου, του Συμβουλίου Αμυντικής Βιομηχανικής Ετοιμότητας. 

Το εν λόγω συμβούλιο θα επιβλέπει τις επενδύσεις, θα παρακολουθεί κρίσιμες αλυσίδες εφοδιασμού και θα προωθεί κοινές πρωτοβουλίες προμηθειών μεταξύ των κρατών μελών. 

Επιπλέον, η ΕΕ στοχεύει να ενισχύσει τις εταιρικές σχέσεις με οργανισμούς όπως το ΝΑΤΟ και να διερευνήσει στενότερους δεσμούς με την Ουκρανία στον αμυντικό τομέα, επιτρέποντας ενδεχομένως στην Ουκρανία να συμμετάσχει σε κοινές δραστηριότητες προμηθειών. 

Το προτεινόμενο ευρωπαϊκό πρόγραμμα εξοπλισμών επιδιώκει την τυποποίηση των διαδικασιών προμηθειών και την ενίσχυση των δυνατοτήτων χρηματοδότησης, συμπεριλαμβανομένων φορολογικών κινήτρων και εξασφαλισμένων επιχορηγήσεων για τα κράτη μέλη. Συνολικά, το φιλόδοξο αμυντικό σχέδιο της ΕΕ αντικατοπτρίζει μια στρατηγική στροφή προς μεγαλύτερη στρατιωτική κυριαρχία και ετοιμότητα απέναντι στις εξελισσόμενες προκλήσεις ασφαλείας, σηματοδοτώντας τη δέσμευση της Ευρώπης να γίνει ένας πιο ικανός πάροχος ασφάλειας στην παγκόσμια σκηνή.

Σχόλια