Απειλείται η ειρήνη μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ;


Τσιμεντένια τείχη, συρματοπλέγματα, τμήματα με νέους τοίχους και ατσάλινα φράγματα
: το πέρασμα της Ράφα μεταξύ της Αιγύπτου και της Λωρίδας της Γάζας πρόκειται να γίνει απροσπέλαστο. Οι εργασίες έχουν ήδη αρχίσει και οι άνθρωποι στην Αίγυπτο είναι ανήσυχοι εν αναμονή της προαναγγελθείσας επίθεσης του ισραηλινού στρατού στα νότια της Γάζας – ακριβώς πίσω από το τείχος, στο κατώφλι τους.

Με την προέλαση των ισραηλινών στρατευμάτων στη Ράφα ο πόλεμος μεταφέρεται ακριβώς δίπλα στην αιγυπτιακή επικράτεια. Στο Κάιρο εντείνεται η ανησυχία πως πολλοί εκ του 1,5 εκατομμυρίου Παλαιστινίων που βρίσκονται στη Ράφα θα επιδιώξουν να περάσουν τα σύνορα προς την Αίγυπτο. Και τότε, εάν προσγειωθούν ισραηλινές σφαίρες σε αιγυπτιακό έδαφος – ακόμη και ακούσια – η συνθήκη ειρήνης μεταξύ των δύο κρατών, που ισχύει από το 1979, θα δοκιμαστεί σοβαρά.

Στους διπλωματικούς κύκλους αναφέρεται πως το Κάιρο έχει ήδη προειδοποιήσει πως εάν το Ισραήλ επιδιώξει με κάποιον τρόπο να εξωθήσει τους Παλαιστινίους να περάσουν τα σύνορα του Σινά, η Αίγυπτος θα θεωρήσει την πράξη αυτή ως παραβίαση της κοινής συνθήκης ειρήνης – απειλώντας επιπλέον πως μπορεί και να αναστείλει τη συνθήκη. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό την Κυριακή (18 Φεβρουαρίου), η Αίγυπτος θέλει να φέρει το Ισραήλ ενώπιον του Διεθνούς Δικαστηρίου, του ανώτατου δικαστηρίου των Ηνωμένων Εθνών, με την κατηγορία πως οι πρακτικές του στα παλαιστινιακά εδάφη παραβιάζουν το διεθνές δίκαιο.

Από τον Οκτώβριο υπήρχαν ενδείξεις πως ο πόλεμος θα μπορούσε σύντομα να περάσει τα σύνορα: ισραηλινά πυρά έπληξαν ένα αιγυπτιακό φυλάκιο και θραύσματα από το βλήμα του ισραηλινού άρματος μάχης τραυμάτισαν ελαφρά κάποιους από τους συνοριοφύλακες. Ο ισραηλινός στρατός έκανε λόγο για λάθος και απολογήθηκε, με την Αίγυπτο να ανακοινώνει αργότερα πως ισραηλινά στρατιωτικά αεροσκάφη «είχαν βομβαρδίσει τέσσερις φορές» το πέρασμα της Ράφα.

Αίγυπτος και Ισραήλ έχουν κοινά συμφέροντα

Ένα ακόμη ερώτημα που υπάρχει αφορά το περιθώριο κινήσεων που έχει το Ισραήλ, δίχως να προκαλέσει ανεπανόρθωτη ζημιά στις σχέσεις του με την Αίγυπτο. Μεταξύ των δύο κρατών θεωρείται πως υπάρχει εμπιστοσύνη για τη συνεργασία σε θέματα ασφαλείας στα σύνορα της Γάζας και στον διάδρομο της Φιλαδέλφειας – μία στενή λωρίδα γης μήκους 14 χιλιομέτρων στα σύνορα μεταξύ της Λωρίδας της Γάζας και της Αιγύπτου, η οποία από το 2005 και την απόσυρση των Ισραηλινών ελέγχεται από περίπου 750 Αιγυπτίους συνοριοφύλακες.

«Αμφότερες οι χώρες έχουν μία μακρά λίστα κοινών συμφερόντων», γράφει η ισραηλινή δεξαμενή σκέψης INSS. Μεταξύ αυτών συγκαταλέγεται και «η επιθυμία να αποδυναμωθεί η Χαμάς στη Γάζα και να αποστρατιωτικοποιηθεί η Λωρίδα της Γάζας», καθώς και να αποτραπεί η διαμόρφωση μίας «φωλιάς τρομοκρατών» στην παράκτια περιοχή που θα απειλεί και τα δύο κράτη.

Η αιγυπτιακή πλευρά ελπίζει πως το Ισραήλ θα αντιληφθεί παρομοίως τη σημασία των συνόρων. Όπως δήλωσε ο υπουργός Εξωτερικών της Αιγύπτου, Σαμίχ Σούκρι, σε επίσκεψή του στη Λιουμπλιάνα, «η Αίγυπτος θα σεβαστεί τη συνθήκη ειρήνης που έχει θεσπιστεί εδώ και περισσότερα από 40 χρόνια, για όσο διάστημα πράττει το ίδιο και το Ισραήλ».

Επιμέλεια: Γιώργος Πασσάς

https://p.dw.com/p/4ccj6

 

Σχόλια