Επιχείρηση "ΑΣΠΙΔΕΣ" υπό ελληνική διοίκηση


Την ευρωπαϊκή ναυτική επιχείρηση «Ασπίδες», με αποστολή την προστασία των εμπορικών πλοίων στην Ερυθρά Θάλασσα που δέχονται επιθέσεις από τους αντάρτες Χούθι, ενέκριναν χθες οι υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ.

Η επιχείρηση έχει και ιδιαίτερα ελληνικό ενδιαφέρον δεδομένου ότι με βάση την απόφαση, το επιχειρησιακό στρατηγείο θα βρίσκεται στη Λάρισα με ‘Έλληνα διοικητή ενώ την διοίκηση στο πεδίο αναλαμβάνει η Ιταλία. Οι ευρωπαϊκές δυνάμεις που θα συμμετάσχουν στην επιχείρηση «Ασπίδες» προέρχονται από την Ελλάδα, τη Γαλλία, την Ιταλία, τη Γερμανία, την Ισπανία, το Βέλγιο και τη Δανία.

Σύμφωνα με τον σχεδιασμό δεν θα υπάρξει στρατιωτική δράση εναντίον των Χούθι, παρά μόνο εάν επιτεθούν σε εμπορικό πλοίο που διασχίζει την Ερυθρά Θάλασσα. Στην περίπτωση αυτή θα τηρηθούν οι κανόνες εμπλοκής και θα υπάρξει απάντηση από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις. 

Η ευρωπαϊκή επιχείρηση καλύπτεται νομικά από το ψήφισμα 2272 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί τους Χούθι να σταματήσουν τις επιθέσεις σε εμπορικά πλοία, ενώ αναφέρεται στο δικαίωμα προστασίας των πλοίων που δέχονται επιθέσεις όπως προβλέπεται από το διεθνές δίκαιο.

https://p.dw.com/p/4cZIo

Σχόλια