Κάθε μία από τις δεκάδες χιλιάδες απώλειες σε αμάχους και στρατιωτικό προσωπικό στην Ουκρανία κρύβει πίσω της και μια ανθρώπινη ιστορία - Αποστολή του euronews στην εμπόλεμη χώρα δύο χρόνια μετά το ξέσπασμα του πολέμου.
Δύο χρόνια μετά την ημέρα που ο ρωσικός στρατός εισέβαλε στην Ουκρανία, πηγές των Ηνωμένων Εθνών υπολογίζουν τις απώλειες αμάχων Ουκρανών σε σχεδόν 30.000, αν και εκτιμάται πως ο πραγματικός αριθμός είναι μεγαλύτερος.
Οι απώλειες του στρατού δεν έχουν γίνει γνωστές, με τις εκτιμήσεις να είναι συγκεχυμένες, αν και όλοι συμφωνούν σε ένα νούμερο που ξεπερνά τις 25.000.
Γεγονός είναι πως πίσω από κάθε θάνατο υπάρχει και μια ανθρώπινη ιστορία.
Στην πλατεία Ανεξαρτησίας του Κιέβου συναντήσαμε τον Ίλια, 26 ετών, κάτοικο της ουκρανικής πρωτεύουσας. Όπως είπε στο euronews, είχε πάει να αγοράσει μια σημαία στη μνήμη του φίλου του που είχε σκοτωθεί την προηγούμενη ημέρα στον πόλεμο. Τον ρωτήσαμε τι του συνέβη και η απάντησή του ήταν μονολεκτική: "Sniper" («ελεύθερος σκοπευτής»).
Οι επιτυχίες της πρώτης περιόδου του πολέμου έφεραν σεβασμό και αναγνώριση στον ουκρανικό στρατό που εκτόπισε τις ρωσικές δυνάμεις από το ήμισυ της έκτασης που κατέλαβαν στις αρχές της εισβολής. Όμως στρατιωτικοί ειδικοί λένε πως η σύρραξη βρίσκεται πλέον σε αδιέξοδο. Ο Ουκρανός πρόεδρος Βολοντίμιρ Ζελένσκι αντικατέστησε τον αρχηγό του στρατεύματος Βαλέρι Ζαλούζνι με τον πρώην υφυπουργό Άμυνας Ολεξάντρ Παβλιούκ, υπάρχει έλλειψη σε πολεμοφόδια και η αμερικανική στήριξη είναι αβέβαιη.
«Έχετε απόλυτο δίκιο ότι πρόκειται για μια πολύ δύσκολη κατάσταση στην Αβντιίβκα και τη Ζαπορίζια, βασικά σε ολόκληρο το μέτωπο», παραδέχεται ο προσωπάρχης της ουκρανικής προεδρίας Αντρίι Γέρμακ, για να προσθέσει: «Κάποιες φορές είναι απαραίτητο να εξετάζουμε ακριβώς τα γεγονότα και πιστέψτε με, θα ενισχύσουμε τις θέσεις μας. Να είστε σίγουροι και να πιστεύετε στην νίκη της Ουκρανίας».
Η σκληρότητα των ρωσικών δυνάμεων έγινε αντιληπτή αρχικά σε μέρη όπως η Μπούτσα ή η Μποροντιάνκα, όπου άμαχοι δολοφονήθηκαν εν ψυχρώ ή εκτελέστηκαν χωρίς δίκη, καθώς τα στρατεύματα προσέγγιζαν το Κίεβο. Η Ευρωπαϊκή Ένωση στηρίζει την Ουκρανία στην ανοικοδόμησή της.
Όπως επισημαίνει ο επίτροπος Περιβάλλοντος της ΕΕ Βιργκίνιους Σινκεβίτσιους, «το χειρότερο είναι ότι εδώ έχουμε ακόμα συνεχείς επιθέσεις με drones, η πίεση είναι διαρκής, ειδικά στα συστήματα θέρμανσης, στις εγκαταστάσεις ύδρευσης, σε κρίσιμης σημασίας υποδομές που η Ρωσία στοχοθετεί εκουσίως».
Αν και οι Ουκρανοί κατάφεραν να απωθήσουν τον ρωσικό στρατό ένα μήνα μετά την βάρβαρη κατάληψη της Μποροντιάνκα, πίσω έμεινε η καταστροφή και οι τραυματικές εμπειρίες. Όμως η Ουκρανία λέει πως προτεραιότητα είναι ο κόσμος να επιστρέψει εδώ, να ξαναχτίσει τα σπίτια του και να έχει ξανά τη ζωή που είχε.
Σχόλια
Δημοσίευση σχολίου
Τα σχόλια δημοσιεύονται με μια καθυστέρηση και αφού τα δει κάποιος από τη διαχείριση...και όχι για λογοκρισία αλλά έλεγχο για: μη αναφορά σε προσωπικά δεδομένα, τηλέφωνα, διευθύνσεις, προσβλητικά, υποτιμητικά και υβριστικά μηνύματα ή δεσμούς (Link) με σεξουαλικό περιεχόμενο.
Η φιλοξενία και οι αναδημοσιεύσεις άρθρων τρίτων, τα σχόλια και οι απόψεις των σχολιαστών δεν απηχούν κατ' ανάγκη τις απόψεις του ιστολογίου μας και δεν φέρουμε καμία ευθύνη γι’ αυτά. Προειδοποίηση: Περιεχόμενο Αυστηρώς Ακατάλληλο για εκείνους που νομίζουν ότι θίγονται προσωπικά στην ανάρτηση κειμένου αντίθετο με την ιδεολογική τους ταυτότητα ή άποψη, σε αυτούς λέμε ότι ποτέ δεν τους υποχρεώσαμε να διαβάσουν το περιεχόμενο του ιστολογίου μας.