Αμερικανικές δυνάμεις εξαπέλυσαν έναν ακόμη γύρο επιδρομών κατά των Χούτι στην Υεμένη


Η ένταση παραμένει στην ευρύτερη Μέση Ανατολή, καθώς συνεχίζεται η αντιπαράθεση και οι επιχειρήσεις μεταξύ των ΗΠΑ και των ένοπλων ομάδων που συμμάχησαν με το Ιράν.
 

Ο αμερικανικός στρατός ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι εξαπέλυσε έναν ακόμη γύρο επιδρομών κατά των Χούτι στην Υεμένη, με στόχο  εγκαταστάσεις drone και εκτοξευτές πυραύλων κρουζ κατά πλοίων 

Οι Χούτι είναι μια ομάδα που υποστηρίζεται από το Ιράν και ελέγχει μεγάλο μέρος της βόρειας Υεμένης. Στοχεύουν τη διεθνή ναυτιλία στην Ερυθρά Θάλασσα, μια από τις πιο σημαντικές εμπορικές αρτηρίες του κόσμου, σε μια προσπάθεια να ασκήσουν πίεση στο Ισραήλ να σταματήσει την εκστρατεία του στη Γάζα. Οι ΗΠΑ και η Βρετανία, με τη σειρά τους, βομβαρδίζουν τους Χούτι, λέγοντας ότι προσπαθούν να προστατεύσουν την ελευθερία του εμπορίου και της ναυσιπλοΐας στην ανοιχτή θάλασσα. 

Αυτές οι επιθέσεις δεν έχουν καταφέρει μέχρι στιγμής να αποτρέψουν τους Χούτι: δύο ακόμη πλοία έγιναν στόχος των πυραύλων τους την Τετάρτη. Επίθεση με μη επανδρωμένο αεροσκάφος των ΗΠΑ σκότωσε έναν ιρακινό διοικητή πολιτοφυλακής στη Βαγδάτη την Πέμπτη. 

Οι ΗΠΑ δήλωσαν ότι ο διοικητής της Kataib Hezbollah ήταν υπεύθυνος για τον «άμεσο σχεδιασμό και συμμετοχή σε επιθέσεις» κατά των αμερικανικών στρατευμάτων στην περιοχή. Η Kataib Hezbollah είναι μια από τις πολλές πολιτοφυλακές στο Ιράκ που υποστηρίζονται από τους ηγέτες του Ιράν. Χρησιμοποιούν αυτές τις ένοπλες ομάδες για να προβάλουν ισχύ σε όλη την περιοχή και να συνεχίσουν να πιέζουν το Ισραήλ καθώς και τις Η.Π.Α. 

Οι ομάδες έχουν εξαπολύσει σχεδόν 170 επιθέσεις κατά των αμερικανικών δυνάμεων στο Ιράκ και τη Συρία από την έναρξη του πολέμου στη Γάζα, σκοτώνοντας τρεις Αμερικανούς και πέντε Κούρδους μαχητές που συμμάχησαν μαζί τους. Τα στρατεύματα των ΗΠΑ βρίσκονται σε αυτά τα μέρη για να περιορίσουν την οργάνωση Ισλαμικό Κράτος, η οποία εξακολουθεί να έχει παρουσία στις ερήμους της ανατολικής Συρίας και του δυτικού Ιράκ. 

Associated Press


Σχόλια