Ο ΟΗΕ προειδοποιεί το Ισραήλ να μην μπει στη Ράφα


Γεμάτη η πόλη από Παλαιστίνιους πρόσφυγες- Προειδοποιήσεις και από την Αίγυπτο

Περίπου ο μισός πληθυσμός της Γάζας έχει καταφύγει στην πόλη Ράφα εκτιμά ο Οργανισμός Ηνωμένων Εθνών, που προειδοποιεί για ανθρωπιστική καταστροφή εάν οι ισραηλινές δυνάμεις προχωρήσουν σε στρατιωτικές επιχειρήσεις σε αυτή την πόλη της νότιας Γάζας.

Ο πρωθυπουργός του Ισραήλ έχει ήδη δηλώσει ότι η Ράφα θα είναι ο επόμενος στόχος του ισραηλινού στρατού.

Όπως αποκαλύπτουν δορυφορικές εικόνες, η πόλη είναι γεμάτη με καταυλισμούς προσφύγων από περιοχές της βόρειας και κεντρικής Γάζας.

Η Αίγυπτος έχει προειδοποιήσει το Ισραήλ ότι η μαζική φυγή προσφύγων από τη Ράφα προς την σε περίπτωση που ξεκινήσει μια επιχείρηση μεγάλης κλίμακας - θα ακυρώσει την ειρηνευτική συμφωνία μεταξύ Αιγύπτου και Ισραήλ. 

Το Κάιρο έχει καταστήσει σαφές ότι η ανεξέλεγκτη κατάσταση των προσφύγων είναι κόκκινη γραμμή.

Ο Λευκός Οίκος δήλωσε την Πέμπτη ότι «δεν θα υποστηρίξει μεγάλες ισραηλινές στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Ράφα», αν και ο εκπρόσωπος του Εθνικού Συμβουλίου Ασφάλειας Τζον Κίρμπι τόνισε ότι δεν υπάρχουν ενδείξεις για άμεσα σχέδια ανάπτυξης του Ισραηλινού Στρατού στην πόλη.

Αντιπροσωπεία της Χαμάς αναχώρησε για την Αίγυπτο για να συζητήσει περαιτέρω την πρόταση κατάπαυσης του πυρός που απορρίφθηκε νωρίτερα από τον Νετανιάχου, παρά τη μεσολάβηση του Αμερικανού υπουργού Εξωτερικών, Άντονι Μπλίνκεν.

https://gr.euronews.com/2024/02/09/o-oie-proeidopoiei-to-israil-na-min-mpei-sti-rafa

 

Σχόλια