Ευρωπαϊκές "Ασπίδες" κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα


Η ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των ανταρτών της Υεμένης θα φέρει ελληνικό όνομα - Πότε θεωρούν οι Βρυξέλλες ότι μπορεί η επιχείρηση να ξεκινήσει και πού θα είναι η έδρα της διοίκησής της.

Με το ελληνικό όνομα «Ασπίδες» ("Αspides") αποφάσισαν οι Ευρωπαίοι να ονομάσουν την ευρωπαϊκή επιχείρηση κατά των Χούθι στην Ερυθρά Θάλασσα, όπως ανακοίνωσε το πρωί της Τετάρτης ο Ύπατος Εκπρόσωπος της ΕΕ Ζοζέπ Μπορέλ, προσερχόμενος στο άτυπο συμβούλιο των υπουργών Άμυνας στις Βρυξέλλες.

«"Ασπίδες", δηλαδή "προστασία των πλοίων"», εξήγησε ο κ. Μπορέλ, εκφράζοντας επίσης την ελπίδα ότι θα μπορούσε να ξεκινήσει στις 17 Φεβρουαρίου. Παράλληλα, τόνισε ότι πρέπει να αποφασιστεί ποια χώρα θα έχει τη διοίκηση, πού θα είναι η έδρα και τι θα παρέχουν τα κράτη-μέλη.

Επιπλέον, ο επικεφαλής της ευρωπαϊκής διπλωματίας ξεκαθάρισε ότι ο χαρακτήρας της επιχείρησης θα έχει να κάνει ξεκάθαρα με την αναχαίτιση επιθέσεων των Χούθι κατά εμπορικών πλοίων, ότι δηλαδή δεν προβλέπεται καμία συμμετοχή σε επιχειρήσεις εναντίον των σιιτών ανταρτών της Υεμένης.

Κατά την άφιξή του, ο Έλληνας υπουργός Άμυνας Νίκος Δένδιας εξέφρασε την προθυμία της Ελλάδας να διαδραματίσει ηγετικό ρόλο. 

Όπως είπε χαρακτηριστικά ο κ. Δένδιας, «θα προσφέρω να αναλάβει η Ελλάδα την διοίκηση της επιχείρησης, όπως επίσης θα προσφέρω το στρατηγείο της Λάρισας ως στρατηγείο για την επιχείρηση».

Η ανακοίνωση της ευρωπαϊκής επιχείρησης έρχεται λίγη ώρα αφού οι σιιίτες αντάρτες της Υεμένης δήλωσαν πως στοχοθέτησαν αμερικανικό πλοίο στην Ερυθρά Θάλασσα κι ενώ λίγη ώρα πριν ο αμερικανικός στρατός επεσήμανε ότι κατέρριψε πύραυλο που εκτόξευσαν.

Οι αντάρτες «εκτόξευσαν πολλούς πυραύλους κατά πλοίων εναντίον του αμερικανικού αντιτορπιλικού USS Gravely στην Ερυθρά Θάλασσα», ανέφεραν σε ανακοίνωσή τους.

Εξάλλου οι Χούθι πρόσθεσαν ότι σκοπεύουν να συνεχίσουν να στοχοθετούν σε αυτοάμυνα αμερικανικά και βρετανικά πλοία στην Ερυθρά Θάλασσα, δήλωσε ο στρατιωτικός εκπρόσωπός τους, μια ανακοίνωση που μεταδόθηκε από το τηλεοπτικό δίκτυο al Massirah TV.

Το βράδυ της Τρίτης η αμερικανική στρατιωτική διοίκηση στη Μέση Ανατολή (Centcom) ανακοίνωσε ότι κατέρριψε έναν πύραυλο κατά πλοίων που εκτοξεύθηκε από την Υεμένη προς την Ερυθρά Θάλασσα, ενώ δεν υπήρξαν αναφορές για ζημιές.

Οι Χούθι, που ελέγχουν μεγάλες περιοχές της Υεμένη, επιτίθενται εναντίον πλοίων μέσα και γύρω από την Ερυθρά Θάλασσα σε ένδειξη αλληλεγγύης προς τους Παλαιστίνιους στη Γάζα.

euronews 

Σχόλια