Κακόβουλο λογισμικό παρακολούθησης στα τηλέφωνα ευρωβουλευτών & αξιωματούχων της επιτροπής Άμυνας


Η επιτροπή άμυνας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου ήταν στόχος υποκλοπών τηλεφώνου,
αναφέρει ένα εσωτερικό email.Οι πολιτικοί πήγαν τα τηλέφωνά τους στις υπηρεσίες πληροφορικής του ιδρύματος μετά από αναφορές για ίχνη spyware | IStock
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο εντόπισε ίχνη spyware στα τηλέφωνα εκλεγμένων πολιτικών και του προσωπικού της υποεπιτροπής άμυνας , ανακοίνωσε την Τετάρτη.
Μέλη και προσωπικό της υποεπιτροπής για την ασφάλεια και την άμυνα (SEDE), χτυπήθηκαν με παρεμβατικά εργαλεία λογισμικού παρακολούθησης, ανέφερε το ευρωκοινοβούλιο σε εσωτερικό email.
Όλοι οι νομοθέτες της υποεπιτροπής έχουν λάβει συμβουλή να μεταφέρουν τα τηλέφωνά τους στην υπηρεσία πληροφορικής του ιδρύματος για να ελεγχθούν για spyware, σύμφωνα με το email που είδε το POLITICO .

Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο βρίσκεται σε κατάσταση συναγερμού για κυβερνοεπιθέσεις και ξένες παρεμβάσεις εν όψει των ευρωεκλογών του Ιουνίου.
Το POLITICO ανέφερε τον Δεκέμβριο ότι μια εσωτερική ανασκόπηση έδειξε ότι η κυβερνοασφάλεια του ιδρύματος "δεν έχει ακόμη ανταποκριθεί στα πρότυπα του κλάδου" και "δεν είναι πλήρως εναρμονισμένη με το επίπεδο απειλής" που τίθεται από κρατικούς χορηγούς χάκερ και άλλες ομάδες απειλών.
Ένα μέλος της υποεπιτροπής ασφάλειας και άμυνας πήγε για έλεγχο ρουτίνας την Τρίτη, ο οποίος κατέληξε σε ανακάλυψη ιχνών spyware στο τηλέφωνό του. 

Το μέλος είπε στο POLITICO ότι δεν ήταν αμέσως σαφές γιατί στοχοποιήθηκαν με κακόβουλο λογισμικό .
Η αναπληρώτρια εκπρόσωπος του κοινοβουλίου Ντελφίν Κολάρντ ανέφερε σε δήλωση ότι «ίχνη που βρέθηκαν σε δύο συσκευές» οδήγησαν το email που καλούσε τα μέλη να ελέγξουν τα τηλέφωνά τους.
«Στο δεδομένο γεωπολιτικό πλαίσιο και δεδομένης της φύσης των φακέλων που ακολουθεί η υποεπιτροπή για την ασφάλεια και την άμυνα, δίνεται ιδιαίτερη προσοχή στους μηχανισμούς των μελών αυτής της υποεπιτροπής και στο προσωπικό που υποστηρίζει το έργο της», αναφέρεται στην ανακοίνωση.
Οι νέες αποκαλύψεις ακολουθούν προηγούμενα περιστατικά με άλλα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου που στοχοποιήθηκαν από spyware. 

Οι ερευνητές αποκάλυψαν το 2022 ότι τα τηλέφωνα μελών του καταλανικού κινήματος ανεξαρτησίας, συμπεριλαμβανομένων πολιτικών της ΕΕ, είχαν μολυνθεί με Pegasus και Candiru, δύο τύπους εργαλείων χάκερ. Την ίδια χρονιά, ο Έλληνας βουλευτής του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ηγέτης κόμματος της αντιπολίτευσης Νίκος Ανδρουλάκης ήταν μεταξύ μιας λίστας Ελλήνων πολιτικών και δημοσίων προσώπων που βρέθηκε ότι είχαν στοχοποιηθεί με το Predator, ένα άλλο εργαλείο spyware. 

Η Πρόεδρος του Κοινοβουλίου Roberta Metsola αντιμετώπισε στο παρελθόν επίσης απόπειρα hacking με χρήση spyware.
Τα μέλη του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου το 2022 δημιούργησαν μια ειδική εξεταστική επιτροπή για να διερευνήσει το θέμα. Λιερεύνησε μια σειρά σκανδάλων σε χώρες όπως η Ισπανία, η Ελλάδα, η Ουγγαρία και η Πολωνία και είπε ότι τουλάχιστον τέσσερις κυβερνήσεις στην ΕΕ είχαν καταχραστεί τα εργαλεία χάκερ για πολιτικό όφελος.

Η υπηρεσία πληροφορικής του Κοινοβουλίου εγκαινίασε ένα σύστημα ελέγχου των τηλεφώνων των μελών για spyware τον Απρίλιο του περασμένου έτους. Είχε πραγματοποιήσει «εκατοντάδες επιχειρήσεις» από τότε που ξεκίνησε το πρόγραμμα, ανέφερε η δήλωση.
https://www.politico.eu/article/parliament-defense-subcommittee-phones-checked-for-spyware/


Σχόλια