Η ΕΕ αναζητά συστήματα anti-drone για προστασία του κτηρίου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής


Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή διερευνά την εγκατάσταση τεχνολογίας anti-drone στα κεντρικά γραφεία της Berlaymont στις Βρυξέλλες

Το εκτελεστικό όργανο της ΕΕ έχει αρχίσει να αναζητά εταιρείες που θα μπορούσαν να παρέχουν τον εξοπλισμό, σύμφωνα με δύο άτομα με γνώση του θέματος. 

Το σύστημα θα σχεδιαστεί για να αποτρέπει την κατασκοπεία από μη επανδρωμένα αεροσκάφη καθώς και τις φυσικές επιθέσεις, είπαν οι άνθρωποι, υπό τον όρο της ανωνυμίας λόγω της ευαισθησίας των συζητήσεων. 

Οι Βρυξέλλες είναι γνωστές στους διπλωματικούς κύκλους ως εστία κατασκοπείας. Έχουν υπάρξει δεκάδες αναφορές για άτομα που εργάζονται για ξένα κράτη μεταμφιεσμένα σε αξιωματούχους, δημοσιογράφους ή εργαζόμενους σε ΜΚΟ σε μια προσπάθεια να αποκτήσουν ειδική πρόσβαση. 

Ο πόλεμος με drone θα αντιπροσώπευε ένα νέο μέτωπο από εχθρικές χώρες για να επιτεθούν στην καρδιά της ΕΕ. 

«Τα μη εξουσιοδοτημένα drones που πετούν σε κοντινή απόσταση από ευαίσθητα δημόσια κτίρια θα μπορούσαν ενδεχομένως να αντιπροσωπεύουν απειλή για την ασφάλεια», δήλωσε στο POLITICO  ένας εκπρόσωπος της Επιτροπής όταν ρωτήθηκε για τα σχέδια.  

«Η Επιτροπή, μαζί με άλλους ενδιαφερόμενους φορείς και τις αρχές της χώρας υποδοχής [βελγικές], εξετάζουν πιθανά μέτρα για την αντιμετώπιση της απειλής», πρόσθεσε ο εκπρόσωπος. «Δεδομένου ότι πρόκειται για θέμα ασφάλειας, η Επιτροπή δεν μπορεί να σχολιάσει περαιτέρω τα μέτρα που ελήφθησαν ή πρόκειται να ληφθούν». 

Οι άνθρωποι που συζήτησαν το θέμα με το POLITICO, αρνήθηκαν να σχολιάσουν τη μορφή που θα είχαν οι δομές κατά των drones. Συνήθως, μπορεί να είναι κάμερες που ανιχνεύουν μη επανδρωμένα αεροσκάφη ή ηλεκτρονικές συσκευές που εμποδίζουν την ικανότητα λειτουργίας ενός drone. 

Κουρτίνες και στόρια 

Η Επιτροπή και άλλοι αξιωματούχοι της ΕΕ χειρίζονται ευαίσθητες πληροφορίες και στο παρελθόν, ακόμη και σε ψηλούς ορόφους, ήταν γνωστό ότι κλείνουν κουρτίνες ή περσίδες από φόβο ότι ένα drone θα μπορούσε να τραβήξει φωτογραφίες ανθρώπων ή εγγράφων ή να κινηματογραφήσει μυστικές συναντήσεις από τα παράθυρα. 

Το κτίριο Berlaymont, το οποίο στεγάζει μερικά από τα υψηλότερα στελέχη των περίπου 32.000 υπαλλήλων της Επιτροπής , είναι επίσης όπου εργάζεται κα η Βον ντερ Λαινεν. 

Η Επιτροπή έχει δημοσιεύσει στο παρελθόν έγγραφα στρατηγικής και εγχειρίδια με οδηγίες κατά των «κακόβουλων», «μη συνεργάσιμων» drones. 

Οι Βρυξέλλες εισήγαγαν επίσης μέτρα ελέγχου εναέριου χώρου, για την αστυνόμευση της κυκλοφορίας μη επανδρωμένων αεροσκαφών, τα οποία τέθηκαν σε λειτουργία πέρυσι . 

Καταλληλα μετρα 

Το Συμβούλιο της ΕΕ, το οποίο εκπροσωπεί τις χώρες μέλη και η έδρα του βρίσκεται πάνω από το δρόμο από το Berlaymont, και το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, του οποίου το κεντρικό κτίριο των Βρυξελλών απέχει περίπου 1 χιλιόμετρο, αρνήθηκαν να πουν εάν εξετάζουν παρόμοια μέτρα. 

Εκπρόσωπος του Συμβουλίου είπε ότι «λαμβάνονται τα κατάλληλα μέτρα για την αντιμετώπιση οποιουδήποτε συγκεκριμένου ή γενικού κινδύνου». 

Οι αρχές στις Βρυξέλλες έχουν ως επί το πλείστον απαγορεύσει  τα drones να πετούν γύρω από τη βελγική πρωτεύουσα χωρίς προηγούμενη άδεια.

Σχόλια