AHEPA: Η συμφωνία της κυβέρνησης Μπάιντεν για τα F-16 της Τουρκίας είναι εξοργιστική


Ο Πρόεδρος του AHEPA Savas C. Tsivicos εξέδωσε την ακόλουθη δήλωση: 



Η κοινοποίηση της κυβέρνησης Μπάιντεν στο Κογκρέσο της απόφασής της, να πουλήσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-16 και κιτ εκσυγχρονισμού στην Τουρκία, μετά την επικύρωση από την Τουρκία της ένταξης της Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, είναι εξοργιστική. 

Επιπλέον, το γρήγορο, άτυπο νεύμα στην αναφερόμενη συμφωνία 23 δισεκατομμυρίων δολαρίων από τους επικεφαλής των Επιτροπών Εξωτερικών Υποθέσεων της Βουλής και Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας είναι μια σοβαρή απογοήτευση. 

Για άλλη μια φορά, οι Ηνωμένες Πολιτείες υποχώρησαν στην Τουρκία, ένα αποτυχημένο μέλος του ΝΑΤΟ. Οι Ηνωμένες Πολιτείες επέβαλαν δικαίως κυρώσεις στην Τουρκία, για την παραβίαση της αμερικανικής νομοθεσίας όταν απέκτησε τα ρωσικά συστήματα αντιπυραυλικής άμυνας S-400 και έλαβε σωστά μέτρα για να εκδιώξει την Τουρκία από το πρόγραμμα των F-35. 

Η συμφωνία για τα F-16 έρχεται σε σύγκρουση με αυτά τα μέτρα και θέτει σε κίνδυνο τα συμφέροντα των ΗΠΑ στην περιοχή. Η συμφωνία αποτελεί πλήγμα για την αξιοπιστία των ΗΠΑ όταν πρόκειται να λογοδοτήσουν οι παραβάτες των αμερικανικών και διεθνών νόμων. 

Επιπλέον, η Τουρκία αποτυγχάνει να υποστηρίξει τις αμερικανικές αξίες και τα διεθνή πρότυπα για τα ανθρώπινα δικαιώματα, τη θρησκευτική ελευθερία και την ελευθερία του Τύπου, αλλά εξακολουθεί να ανταμείβεται. Γιατί η Τουρκία να αλλάξει δρόμους; 

 Ξεχωριστά, χαιρετίζουμε την κοινοποίηση της κυβέρνησης στο Κογκρέσο ότι σχεδιάζει να πουλήσει 40 μαχητικά αεροσκάφη F-35, ως μέρος ενός αμυντικού πακέτου όπλων 8,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων στην Ελλάδα, ως μια ισχυρή νίκη στην αμυντική σχέση μεταξύ ΗΠΑ και Ελλάδας. 

Η Ελλάδα είναι σταθερός σύμμαχος των ΗΠΑ και εταίρος του ΝΑΤΟ, με συνεισφορά ζωτικής σημασίας στα συμφέροντα της ασφάλειας των ΗΠΑ στην περιοχή. 

Αν και επαινούμε τη συμφωνία με την Ελλάδα, είμαστε απογοητευμένοι, γιατί δείχνει ότι έγινε ώστε να αποφευχθεί η ένταση μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας. Η οπτική που παρουσιάζεται είναι ότι η Κυβέρνηση κράτησε την προτεινόμενη συμφωνία με την Ελλάδα όμηρο, ή σε απόσταση, έως ότου η κυβέρνηση μπορέσει να προχωρήσει στη συμφωνία των F-16 με την Τουρκία. 

Τελικά, η Lockheed Martin είναι η νικήτρια

Σχόλια